Netradicinės bitininkavimo technologijos

Alternatyvios bitininkavimo technologijos
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42
Netradicinės bitininkavimo technologijos

2009 Sau 05 , 11:31

Viešas pamąstymas :think: apie netradicines bitininkavimo technologijas.
Mano manymu, šis pavadinimas yra diskutuotinas. Kodėl? Todėl, kad technologijos , kaip ir daugelis dalykų šioje žemėje, vystosi, tobulėja ir su laiku iš netradicinių , tampa tradicinėmis, įprastomis šiuolaikinėmis ir po kuriuo laiko, atsiradus dar naujesnioms, iš įprastų ir tradicinių virsta etnografiniu paveldu. Kaip pastebėjo Einšteinas - viskas yra reletyvu ir priklauso nuo to , kaip liaudis sako "Kaip pažiūrėsi" arba "Kaip čia pasakius".
Tai šiuo požiūriu, mano naudojama tehnologija kaip ir neatitinka šių kriterijų nes yra surinkta iš etnografinio paveldo ir bitininkystės įstorijos "šiūkšlyno" buvusių tradicinių tchnologijų racionalių trupinių ir stengiantis laikytis gamtoje objektyviai veikiančių dėsnių. Joje nėra nieko naujo, o kai kurie fragmentai buvo naudojami jau prieš 3-5 šimtus metų. Visą mano naudojamos technologijos pagrindą sudaro bičių šeimos biologinis įnstinktas, kuris buvo "šventas" dalykas senosiose technologijose. Atsiradusias naujas meddžiagas, kaip polisterolį, įnvertą ar naujas avilių konstrukcijas, kuriuos nepažeidžia bičių šeimos biologinio įnstinkto, o tik palengvina mano ir pačių bičių darbus ir gyvenimo sąlygas, taip pat neatsisakau panaudoti, o kai ką kurti ir pats.
Per eilę metų bitininkaudamas pastebėjau, kad daug bitininkystėje naudojamų dalykų nėra bitėms ne tik būtini, bet netgi žalingi ir kai bandžiau atsekti iš kur tai atsirado, pastebėjau, kad visi "patobulinimai" atsirado arba pateisinant kokį nors "mokslinį" darbą arba turi komercinį pagrindą. Todėl mano pagrindinis tikslas, dalyvaujant šiame forume, yra ne propaguoti savo technologiją, nes ji niekuo nėra įpatinga, o kaip tik "iš muzėjaus", bet pkviesti bitininkus plačiau ir giliau mąstyti ir aklai nepasitikėti visomis naujovėmis. Kiekvieną siūlomą naujovę stengtis suprasti, rasti jai bent keletą logiškų paaiškinimų ir tik tada, prieš tai dar atlikus nesudėtingus lauko bandymus, įjungti į savo technologinį procesą. Lygiai taip pat siūlau "padaryti auditą" ir savo naudojamai technologijai. Tikiuosi, kad mano aprašoma tehnologija, kaip tik padės Jums tai padaryti ir iš naujo įvertinti kai kurias vertybęs ir sėkmingai sukurti savą ir nepakartojamą technologiją.
Kuo daugiau diskutuosime apie įvairių netradicinių savo veiksmų pastebėtą naudą, tuo ankščiau šie atsitiktinai ar sąmoningai bandymo tikslais atlikti veiksmai taps tradiciniai.
Šalinkitės tų, kurie stengiasi pakirsti jūsų pasitikėjimą savimi. Šis bruožas yra būdingas menkiems žmonėms.
Tiek "filosofijos" :wasntme:
Paskutinį kartą redagavo TRANAS 2009 Sau 09 , 00:22, redaguota 1 kartą(us).
plikas
Patyręs narys
Bičių šeimų skaičius:0
Bitininkavimo stažas:0
Pranešimai:1225
Užsiregistravo:2008 Rgs 14 , 18:40

Re: Netradicinės bitininkavimo technologijos

2009 Sau 05 , 12:24

TRANAS Pir Sau 05, 2009 11:31 am

Tradicinės- tai tokios technologijos, kuriomis naudojasi dauguma bitininkų. Įdomu, kiek Jūsų technologijos pasekėjų yra Lietuvoje?
Ir jau senokai apie tą technologiją , turbūt beveik visi, laukiam pradžios. Aš ,kaip pradedantis ,nežinau kur pasukti :dontknow:
plikas ir žilas - abu nežino...kurį renkatės?
Vartotojo avataras
sauliusb
Patyręs narys
Aviliai:Dadano (16 rėmų)
Bičių šeimų skaičius:10
Bitininkavimo stažas:4
Pranešimai:50
Užsiregistravo:2008 Geg 15 , 20:29

Re: Netradicinės bitininkavimo technologijos

2009 Sau 05 , 17:44

plikas rašė: Ir jau senokai apie tą technologiją , turbūt beveik visi, laukiam pradžios.
pritariu plikui - pirmiausia reiketu pradeti nuo technologijos aprašymo, o tada jau galetume apie ja diskutuoti. Siulau kaip "atskaitos taska" imti straipsni http://www.bitininkas.lt/straipsniai/Bu ... isvyka.htm
Mano akimis ziurint, didziausias trukumas sioje technologijoje yra nestandartinis remelis: tokiu aviliu ir remeliu nenusipirksi - reikia gamintis paciam, netinka vasko ploksteles ( aisku galima pjaustyti, klijuoti, bet tai papildomas darbas), parduodant-perkant bites reikia perkelineti ant kitokiu remeliu, kokiu medsukiu sukti medu?
Vartotojo avataras
Robertas
Patyręs narys
Aviliai:Daugiaaukščiai ir įvairių kolekcija...
Bičių šeimų skaičius:apie: 50
Bitininkavimo stažas:23
Bičių rasė:B+C+V
Pranešimai:588
Užsiregistravo:2008 Gru 11 , 01:14

Re: Netradicinės bitininkavimo technologijos

2009 Sau 05 , 17:47

Del to taip vadinamo "Tradicinio" bitininkavimo.
Kiek esu su tuo susidures, tuo labiau isitikinu, kad tas tradicinis bitininkavimas labiau yra knyginis variantas negu praktinis.
Ir ji galima tik imti kaip palyginima, savo propoguojamam.
Nes juk kiekvienas bitininkas, pasiima is to kas jam labiau patinka ar paranku...
Kodel taip sakau...
Ogi todel kiek esu mates ir girdejes bitininkavimo budu, jie visi yra saviti ir skirtingi... :think:
Vartotojo avataras
kice
Patyręs narys
Aviliai:dadanai, daugiaukščiai 10-rėmiai
Bičių šeimų skaičius:30
Bitininkavimo stažas:15
Bičių rasė:Carnica, buckfast
Pranešimai:3591
Užsiregistravo:2008 Geg 05 , 12:15

Re: Netradicinės bitininkavimo technologijos

2009 Sau 05 , 20:49

hmm.. sakau gal Kriksciuno bitininkyste, seneliu ir tevu bitininkavimo patirtis - tradicine ? Beje, kieno akimis tradicine? Bitininkui profesionalui daugiaauksciai aviliai - tradicinis bitininkavimas, man, megejai (na ketvirtos kartos megejai) - netradicine :)
Ir turint 5 avilius sode tikrai neapsimoka naudoti daugiaauksciu korpusiniu aviliu :) Na cia tik man taip atrodo :)
Katėms žiurkių nuomonė nerūpi..
Vartotojo avataras
grikis
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:daugiaaukščiai-bedugniai, dadano pusrėm.
Bičių šeimų skaičius:270
Bitininkavimo stažas:22
Pranešimai:371
Užsiregistravo:2008 Spa 24 , 16:39

Re: Netradicinės bitininkavimo technologijos

2009 Sau 06 , 13:05

Aš manyčiau galima bitininkauti daugiaaukščiais ir turint dvi šeimas :)
O dėl to trano netradicinio bitininkavimo, tai laukiu nesulaukio smulkesnio ir išsamesnio jo bitininkavimo būdo aprašymo. Bent mane labai domina jo pavasarinis bičių šeimų plėtimo būdas. Aš aukštus (du aukštai, ant kurių žiemota) pražioj sumainau, o po to plečiu pirmą nauja aukštą dedant tarp jų (gaunasi trys aukštai lizde). Ketvirtą (antrą naują) kišu antru numeriu nuo viršaus, o po juo groteles (gaunasi du aukštai lizde, du aukštai medui). Penktą (trečią nauja) dedu ketvirtu numeriu nuo viršaus (gaunasi trys lizde, ir du meduvėj), be to dažnai kartu dedu ir šešta (ketvirtą nauja) i meduvę (gaunasi trys lizde ir trys meduvėj). kaip taisyklė vienodų metu nebūna, tad esant didesniam ar mažesniam medunešiui atininkamai kinta ir aukštų skaičius meduvėj... O tranas kiek teko glaustai skaityti jo straipsnius plečia pavasary aukštus dėdamas po lizdais, o prasidėjus medonašiui ant lizdo. Rašo, kad nereikia groteliu... Taigi man labai knieti sužinoti daugiau apie tai :) Gal būt aš ka nors darau ne taip, gal ką galėčiau prisitaikyti pas save... :) juk tos pav. tos grotelės nemazai kainuoja, o turint daugiau seimu ir didėjant jau padori suma susidaro, be to gal pagal jo bitininkavimo technologija imanoma gauti daugiau medaus, gal bitės kitaip plečiant geriau gyvena ir vystosi... :) čia gal ne į temą :lol: - taigi tikiuosi ,kad iki pavasario tas trans žemaitiškas :) neužsispirs ir aprašys savo bitininkavimą :) nes paskui bus vėlu kažka pas save bandyti.
Aš galvoju, kad jau kito bitininkavimą galima užskaityti kaip netradicinį, jei jis kažka kitaip daro nei tu... :) o perimant žinias iš kito nereikia galvoti, kad čia tik su jo išmatavimo aviliais galima padaryti tai ka jis daro... ir tai suprantama turint kelias dešimtis, šimtus avilių ne taip lengva, o gal ir neverta ju keisti, ar nurašyti. Bent aš nelabai kreipiu dėmesį į kitų bitininkų avilių išmatavimus (daugiaaukščių) esu pasirinkes savo ir nelabai noriu jo keisti. tad tiesiog kartais pabandau keliais aviliais atkartot kito bitininkavimą, patį būdą, paekspermentuot, ir pažėt ar tinka tai man, mano bitėms kurios gyvena mano aviliuose... :)
Vartotojo avataras
rennyka
Patyręs narys
Aviliai:Dadanas, daugiaaukštis bedugnis 435X145
Bičių šeimų skaičius:10
Bitininkavimo stažas:20
Bičių rasė:karnika
Pranešimai:2387
Užsiregistravo:2008 Geg 19 , 11:05

Re: Netradicinės bitininkavimo technologijos

2009 Sau 06 , 13:35

www.pchelovod.info pasiskaitinekit, kas rusiskai ikertat. Ten tu "netradiciniu" bitininkavimo budu marios. Ivairiausiu. Tek atsiranda korifeju, kurie bitininkauja 450x450 remais, arba lizdus kazkokiu budu plecia ne i sonus, o i remu gala (salto tipo laka).
Faktas yra tas - visi profai ten bitininkauja Dadano arba Langstroto sistemomis. Todel, kad profams laikas - pinigai, o darbo sanaudos, kaip zinia, yra vienos is pagrindiniu biznio sanaudu. Todel jei knisies kurdamas nauja avili, nauja rema, nauja seimu pletimo technologija, nauja motinu auginimo buda - greitai pasibaigs visas tavo biznis.
O siaip - megejiskame lygmenyje eksperimentavimas yra netgi pagirtinas dalykas. Prokofjevas, Dadant'as ir Langstroth'as tik eksperimentuodami sukure siuolaikini, arba tradicini bitininkavima.

PS: griki, jus 10 po 435x145 aukstais bitininkaujat?
Šiandien rytoj bus vakar, tačiau dar vakar šiandien buvo rytoj...
Austeja2
Patyręs narys
Aviliai:dadano
Bičių šeimų skaičius:60
Bitininkavimo stažas:25
Pranešimai:844
Užsiregistravo:2008 Spa 06 , 09:36

Re: Netradicinės bitininkavimo technologijos

2009 Sau 06 , 14:34

rennyka rašė:http://www.pchelovod.info pasiskaitinekit, kas rusiskai ikertat. Ten tu "netradiciniu" bitininkavimo budu marios. Ivairiausiu. Tek atsiranda korifeju, kurie bitininkauja 450x450 remais, arba lizdus kazkokiu budu plecia ne i sonus, o i remu gala (salto tipo laka).
Faktas yra tas - visi profai ten bitininkauja Dadano arba Langstroto sistemomis. Todel, kad profams laikas - pinigai, o darbo sanaudos, kaip zinia, yra vienos is pagrindiniu biznio sanaudu. Todel jei knisies kurdamas nauja avili, nauja rema, nauja seimu pletimo technologija, nauja motinu auginimo buda - greitai pasibaigs visas tavo biznis.
O siaip - megejiskame lygmenyje eksperimentavimas yra netgi pagirtinas dalykas. Prokofjevas, Dadant'as ir Langstroth'as tik eksperimentuodami sukure siuolaikini, arba tradicini bitininkavima.

PS: griki, jus 10 po 435x145 aukstais bitininkaujat?
Pridėsiu apie istoriją. Europoje rėminio avilio pradininkas pačioje XIX a. pradžioje buvo Prokopovičius. JAV 1852 rėminį avilį užpatentavo Langstrotas, po kokių 15 metų Dadantas sukūrė savo. Dabar kas įdomiausia - pasaulyje tarp bitininkų sklando tokia istorija, kad Langstrotas, kurdamas avilį, rėmą taikė prie dėžių nuo raudono vyno, nes jo giminė buvo išeiviai iš Anglijos ir iš ten po to importavo tokį vyną. Dadantas būdamas 46 m. atvyko iš Prancūzijos į JAV, tikėdamas užsiimti čia balto vyno verslu, tačiau to jam nepavykus padaryti, tapo profesionaliu bitininku ir vyno dėžes pritaikė į avilius savo sistemos.
O jau po to buvo prikurta daug mokslinių straipsnių, prirašyta disertacijų apie optmalias tų avilių savybes.
Nežinau kiek čia tiesos, bet ir gandai be pagrindo negimsta...
Vartotojo avataras
rennyka
Patyręs narys
Aviliai:Dadanas, daugiaaukštis bedugnis 435X145
Bičių šeimų skaičius:10
Bitininkavimo stažas:20
Bičių rasė:karnika
Pranešimai:2387
Užsiregistravo:2008 Geg 19 , 11:05

Re: Netradicinės bitininkavimo technologijos

2009 Sau 06 , 14:57

grikis rašė:Aš manyčiau galima bitininkauti daugiaaukščiais ir turint dvi šeimas :)
O dėl to trano netradicinio bitininkavimo, tai laukiu nesulaukio smulkesnio ir išsamesnio jo bitininkavimo būdo aprašymo. Bent mane labai domina jo pavasarinis bičių šeimų plėtimo būdas. Aš aukštus (du aukštai, ant kurių žiemota) pražioj sumainau, o po to plečiu pirmą nauja aukštą dedant tarp jų (gaunasi trys aukštai lizde). Ketvirtą (antrą naują) kišu antru numeriu nuo viršaus, o po juo groteles (gaunasi du aukštai lizde, du aukštai medui). Penktą (trečią nauja) dedu ketvirtu numeriu nuo viršaus (gaunasi trys lizde, ir du meduvėj), be to dažnai kartu dedu ir šešta (ketvirtą nauja) i meduvę (gaunasi trys lizde ir trys meduvėj). kaip taisyklė vienodų metu nebūna, tad esant didesniam ar mažesniam medunešiui atininkamai kinta ir aukštų skaičius meduvėj... O tranas kiek teko glaustai skaityti jo straipsnius plečia pavasary aukštus dėdamas po lizdais, o prasidėjus medonašiui ant lizdo. Rašo, kad nereikia groteliu... Taigi man labai knieti sužinoti daugiau apie tai :) Gal būt aš ka nors darau ne taip, gal ką galėčiau prisitaikyti pas save... :) juk tos pav. tos grotelės nemazai kainuoja, o turint daugiau seimu ir didėjant jau padori suma susidaro, be to gal pagal jo bitininkavimo technologija imanoma gauti daugiau medaus, gal bitės kitaip plečiant geriau gyvena ir vystosi... :) čia gal ne į temą :lol: - taigi tikiuosi ,kad iki pavasario tas trans žemaitiškas :) neužsispirs ir aprašys savo bitininkavimą :) nes paskui bus vėlu kažka pas save bandyti.
Aš galvoju, kad jau kito bitininkavimą galima užskaityti kaip netradicinį, jei jis kažka kitaip daro nei tu... :) o perimant žinias iš kito nereikia galvoti, kad čia tik su jo išmatavimo aviliais galima padaryti tai ka jis daro... ir tai suprantama turint kelias dešimtis, šimtus avilių ne taip lengva, o gal ir neverta ju keisti, ar nurašyti. Bent aš nelabai kreipiu dėmesį į kitų bitininkų avilių išmatavimus (daugiaaukščių) esu pasirinkes savo ir nelabai noriu jo keisti. tad tiesiog kartais pabandau keliais aviliais atkartot kito bitininkavimą, patį būdą, paekspermentuot, ir pažėt ar tinka tai man, mano bitėms kurios gyvena mano aviliuose... :)
Man toks momentas idomus (neturiu daugiaaukscio bitininkavimo patirties, todel grynai teoriniai pamastymai).
Kaip su tuo treciu aukstu? Sukeiciate aukstus vietomis (turbut kazkur balandzio men, ar ne). Reiskiasi virsutinis aukstas, kuriame yra faktiskai visi seimos perai, atsiduria apacioje. Po kiek laiko i viduri dedat trecia auksta? Nes as mastau taip, motina po sukeitimo bus virsutiniame aukste, apatiniame bres perai. Jei trecias aukstas ikisamas i viduri, apatiniame dar nebus iseje perai, siltas oras, kaip zinia, kyla i virsu, ar apacioje nepritruks seima silumos? Nes jaunos bites bus virsuje, kur jauni perai. Ar nepraktiskiau butu trecia auksta deti ant antro, o apkeisti su antru mazdaug po savaites - 10 dienu.
Ir kam ketvirta auksta deti i tarpa? Juk, kaip suprantu, 3 aukstu lizdui - per akis (jei kalbame apie 10 remu aukste). Ketvirto auksto dejimas i viduri, mano subjektyvia nuomone, galetu buti susijes su koriu siuvimu - duodamos ploksteles per visa auksta i lizdo dali, ir tai turbut daroma per pavasarini medunesi... Be to, man susidare ispudis, kad toks bitininkavimas - pirmiausia sportas, sunkumu prisikilnojama i valias :dance: :leaves:

Ir dar noreciau patirties turinciu paklausti - negi motina vasara uzliptu net i 4 ar 5 auksta deti kiausineliu? Juk laka apacioje, virsuje jau gali buti problemu su ventiliacija. Gal naturaliai galima butu be groteliu apsieiti?
Šiandien rytoj bus vakar, tačiau dar vakar šiandien buvo rytoj...
Vartotojo avataras
jonas
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukšciai
Bitininkavimo stažas:21
Bičių rasė:Karnika 5 linijos
Pranešimai:1286
Užsiregistravo:2008 Geg 14 , 23:17

Re: Netradicinės bitininkavimo technologijos

2009 Sau 07 , 00:03

Be bitinės tvorelės galima ,bet nuimant medų reikės tikrinti korius ar tikrai nėra perų. Tai papildomos laiko ir darbo sąnaudos.Motina užlipa dėti perų į 4ar 5 aukštą jei tinkami koriai perams .Aukštų keitimas priklauso nuo medonešio ir kur randasi bitynas.Pernai pavasaryje viename bityne jau reikėjo plėsti 3 aukkštus, o kitame vos už 5 km tik po savaitės
Vartotojo avataras
grikis
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:daugiaaukščiai-bedugniai, dadano pusrėm.
Bičių šeimų skaičius:270
Bitininkavimo stažas:22
Pranešimai:371
Užsiregistravo:2008 Spa 24 , 16:39

Re: Netradicinės bitininkavimo technologijos

2009 Sau 10 , 19:17

PIrmus du aukštus ant kurių žiemojo bitės man dažniausiai tenka keisti praėjus kokiai savaitei po pirmo apžiūrėjimo kuris, išvedus iš keliolikos metų (vidurkis), pas mane būna apie balandžio 15d., retai kada per pirmą apžiūrėjimą. Aišku metai metams nelygu :) ypač pastaruoju metu... Ir keičiu aukštus tada, kai viršutiniame būna kokie šeši geri rėmai su perais (šiaip neretai bitės jau būna pačios pradėjusios užiminėti apatinį aukštą) ir beveik pilnai aptuptas bičių. Po savaitės ar 10 dienu (pagal situacija) dedu i vidurį trečią aukštą, kai anie jau būna gerai užimti bičių (apačioj ritasi bitelės, o virsuje motina darbuojasi, taip lizdas gerai prasiplėčia, neleidžiama atsirasti spietiminei nuotaikai :) ko kartais nebūdavo kai trečią dėdavau ant viršaus... :( Vėl po savaitės arba +n dienų ketvirtą aukštą dedu antru nuo viršaus kaip meduve, po juo dedu hanemano groteles, kad motina neitu į viršu, o virš jo buvusį, prieš tai viršutinį aukštą su perais (prieš tai gerai daves dūmo, kad motina nueitu), šis aukštas žiemą buvo apatinis, taigi biški ir paplėkęs, ar apviduriuotas (reti atvejai), ir iškeliu į viršų tam, kad pasikeistu lizde koriai... :) Po šios operacijos gavosi du aukštai lizde ir du meduvėj (iš viršutinio išsiritus bitėms jį užpila medumi). dviejų aukštų lizde per maža, nes dalis korių būna ir su maistu ir su duona, mažiau tinkamų akelių motinai kiaušinėliams dėti, kad to išvengčiau po savaitės +n dienų į lizdą kišu naują aukštą su vienais dirbtiniais koriais. Ši operacija būna būna apie gegužės vidurį, pirmam medunešiui gerai įpusėjus (sodai, žiem. rapsai), ji labai gerai veikia kaip priešspietiminė, bitės turi tvarkyti sugriautą lizdą, atsiranda daug vietos ir erdvės. :)
Apie meduves nerasysiu, jų dedi tiek kiek reikia. pav. žydint rapsams aš dedu kas kokia 3-4 dienos. neturiu kol kas busiko kad galėčiau nusivežti didesnį kiekį tuščių aukštų, nes jiems (rapsams) žydint galima dėti manau iškart du aukštus, o kai vienoj vietoj 20 šeimų tai su lengvaja mašina bent po viena teišeina nusivežti...:( nes mano bitės ne prie namų... :(
Taigi pas mane lizdų plėtimo seka daug maž tokia. Pas mane lizduose įvairiais tarpais būna nuo dviejų iki trijų aukštų(keturių nebūna). Rudenėjant apatinį aukštą irgi išimu, ten būna labai daug duonos, be to tai paskutinis aukštas iš praėjusios žiemos, aš taip gaunasi, kad kiekvienais metais lizdus atnaujinu . :)
O dėl kilnojimo tai pritariu... :( būna tikrai nelengva, ypač kai reikia keliasdešimtis perkilnoti... :wasntme: Taigi žiūrių ką tranas parašys, gal ką daro lengviau, tai ir aš pabandysiu. Aišku nėra mirtinai sunku, kilnoji ir perkilnoji, gal kiek sunkiau kada būna pilnos meduvės :) O taip kilnoti ne aš pradėjau.. :) Bitininkavau gal dešimt metų dadanuose, bet plėstis pradejau daugiaaukščiais - bedugniais, o jais bitininkauti mokiausi iš įv. straipsnių (pav. A. Čepulio ir t.t.), iš įv. paskaitų (pav. A. Amšiejaus ir t.t.).
Nors ir tenka kilnoti, bet pamenu dar tėvukas kol turejo dadanus, tai kol jis viena apžiūri, aš kokius tris sukilnoju :lol: tai va...
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: Netradicinės bitininkavimo technologijos

2009 Sau 10 , 21:17

Yra prašymas, kad šioje temoje drąsiai ir kiti aprašytų savo, jų nuomone, kažko įpatingus bitininkavimo metodus.
Kaip aš tai darau aprašysiu temoje " Lizdų plėtimas " ir stengsiuosi, kiek sugebėsiu, suprantamiau, su paaiškinimais. Jokiu būdų nekritikuoju Grikio naudojamą metoda, jis beveik atitinka labiausiai paplitusį, daugumos knygų autorių rekomenduojamą "klasikinį", apie kurį kalba ir Čepulis su Amšėjumi . Šią metodiką bitininkavimo aukštais pradžioje naudojau ir aš. Atydžiai stebėdamas bites ir laikydamasis šios klsikinės metodikos supratau, tiksliau pačios bitės davė suprasti, kad Lituvos klimatinėmis sąlygomis, o tuo labiau bitininkaujant atskirais aviliais lauke ir dar su atvirais dugnais - yra netinkama.
Mane, kiek suprantu, tam ir pakvietė į šį forumą, kad forumo dalyvius supažindinčiau su savo NETRADICINIU bitinikavimo metodu.
Kadangi aš bitinikauju ne taip, kaip visi, tai suprantama nepritariu klasikinio lizdų plėtimo metodams taikomais Lietuvoje. Mano pagrindinis principas, kurį naudoju plėzdamas lizdą - nesuardyti perų lizdo ir laiku parūpinti bitėms laisvą erdvę plėstis į apačią. Grikis irgi pastebėjo, kad jos ir be aukštų keitimo tai puikiai pačios daro. Pastoviai lizdo apačioje ęsamas laisvas plotas puikiai atlieką šias funkcijas: numuša nuotaikas spiesti ir stabilizuoja naktinių atšalimų metu lizde temperatūrą, kas mano nuomone yra labai svarbu mūsų klimato sąlygomis. Jei lizdo aukštų sukeitimą stipresnėms bičių šeimoms ir praeina be pasekmių, tai tarp aukštų įterpti aukštą su nepasiūtais koriais dar žydint sodams ir nepasibaigus pavasariniam medunešiui, laikau dviguba klaida. Bitės bandydamos atstatyti lizdo vientysumą, apie kuri kalba ir Grikis, kuris mūsų klimato salygomis yra būtinas, meta visus darbus ir atlieka "gelbėjimosi" darbus. Kad šis manevras padeda numušti spietimą, tai tikrai taip, bet su tuo yra susije nemažai pavuojų, kurių kai kuriais pavasariais gali ir nepasitaikyti. Norimų tikslų galima pasiekti ir kitais paprastesniais ir efektyvesniais veiksmais; maitinimu, ventiliacinio korpuso pagalba, dviejų lakų atatinkamu išdėstymu ir tik po pavasarinio medonešio papildomai plečiant aukštais lizdą į apačią nepasiūtais koriais ir tai atlikti nekeičiant aukštų. Mano subjektyviu manymu, kažkas kažkada paleidžia į bitininkystės vadovėlius tokius "šedevrus", kaip lizdų kaiteliojimus, maitinimą mieliemis, pieno milteliais, pasiklausimai žarnele, erkių skaičiavimas , o nepagalvojantis kas kada ir kokiomis sąlygomis tai yra daromą, vadovėlių rašytojai, o tiksliau perrašinėtojai vėl nukopijoja ir taip metų metais šios "tradicijos" plinta. Tokie abejotiną vertę rekomenduojami atlikti veiksmai, kartais daugiau kenkia negu padeda.
Aš naudoju taip vadinamą konvejerinį lizdo plėtimo metodą _į apačią dedu iš viršaus atimu su išimtimi, tik birželio pirmoje pusėje, jau aiškiai prasidėjus vasariniam - pagrindiniam medunešiui ,vieną ar du aukštus uždėdamas ant viršaus su 40mm storumo pasiūtais koriais.
Iš pagarbos Grikiui truputi atskleidžiau savo viešą "paslaptį". :beer:
lsaulius
Patyręs narys
Aviliai:dadano
Pranešimai:103
Užsiregistravo:2008 Rgs 19 , 12:40

Re: Netradicinės bitininkavimo technologijos

2009 Sau 11 , 00:26

Paaiškinkite ką daryti, kad bitės rėmelį ištemptų iki 40 mm storio. O gal tai rėmelių žingsnis? Pagal mano neilgą praktiką bitės už per didelius žingsnius atsilygindavo "liežuviais".
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: Netradicinės bitininkavimo technologijos

2009 Sau 11 , 01:29

Sauliui ir visiems besidomintiems.
Rėmų peteliai turi būti 40mm pločio, o ne 37mm, kaip standarte.
Aprašau tiksliau;
Mano rėmai yra padaryti iš medinių listvelių, kurių storis visų tiek šoninių, apatinės ir viršutinės yra vienodas - 10mm. Viršutinės ir apatinės plotis 32mm. šoninės - 40mm. Į aukštus 385x385mm. išmatavimų tokių rėmu tilpdavo 10. Kai perėjau ant rėmelio 40mm pločio, o dėl ekonominių sumetimų naujų aukštų nedariau tai šių rėmų telpa 9. Kada naujus rėmus sudedi suglaustus(pas mano rėmus petelių nėra), tai žingsnis tarp plokštelių tik 40mm ir tik 3mm didesnis kaip pas standartą ir nebuvo atvejo, kad būtų " liežuvaujama". Kada pasiūtus rėmus dedu medui pilti tai į aukšta talpinu tik 8. rėmus ir bitės "ištempia" korius iki pilno rėmelio pločio 40mm. Rėmo ilgis su listvelėmis 365x180mm. grinai darbinis išmatavimas(vaško plokštelės)345x160mm. Vaško plokštelei tvirtinti veriu išilgai dvi vielutes.
Atrodo, kad suprantamai parašiau.
Algisdalgis
Patyręs narys
Pranešimai:27
Užsiregistravo:2008 Lap 04 , 15:18

Re: Netradicinės bitininkavimo technologijos

2009 Sau 14 , 12:38

Vis galvojau, kaip pasimokyti is kelmines bitininkystes ir vogti medu is avilio apacios bitininkaujant remais. Panasu, kad ponas Transas jau pasistumejo ta linkme.Belieka sukurti spinta, kurioje galima kaitalioti kaip stalcius meduves, is kitos puses pridaryti laku su sklendemis ir galesim pasigirti rusiskame portale, kad apspjovem vyresnius brolius.Skelbiu tokio avilio konkursa, o gal kas jau turit? Beje del medaus remeliu plocio.Pabandziau i meduve vietoj standartinio skirtuko deti platesnius ir gavau puiku efekta- bites pagilino korius,.Kai pripyle medaus, jie paasunkejo kone dvigubai, dviem remais sumazejo meduve.Jokiu peru ir balionu.Kad apacioje nesiutu balionu, matyt Transas teisus, reikia ten deti pasiutus storesnius korius.
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: Netradicinės bitininkavimo technologijos

2009 Sau 14 , 19:58

Trumpas atsakymas Dalgiakočiui. Labai apgailestauju, bet niekaip neiššifruoju jau antro Jūsų panašaus samprotavimo apie bites kelmuose. Ar tai 24 rėmų gulstėji, are tai vokiečių tipo spntelių tipo aviliai? Ar skaitėte vieną mano pastebėjimą apie konvejerinį lizdo plėtimo metodą 24 rėmų gulsčiajame ? Negaliu nieko konkretaus Jums atskyti, kol nežinau, ar abu apie tą patį kalbame.
Vartotojo avataras
grikis
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:daugiaaukščiai-bedugniai, dadano pusrėm.
Bičių šeimų skaičius:270
Bitininkavimo stažas:22
Pranešimai:371
Užsiregistravo:2008 Spa 24 , 16:39

Re: Netradicinės bitininkavimo technologijos

2009 Sau 15 , 18:30

O aš tai sakyčiau, kad plečiant nauju aukštu bičių šeimos lizdą (jau antrą kartą) sodams BAIGIANT žydėti, tikrai nėra dviguba klaida. :) bičių šeimos jau stiprios ir pajėgios palaikyti reikiama temperatūrą lizde. Jau geriau sakykit (gerb. Tranui) gali kilti problemos plečiant pirmą kartą (lizdą skiriant pusiau nauju aukštu), tai daroma balandžio pabaigoj, gegužės pradžioj (kaip kuriais metais). Bet tam ir esu aš, juk matau atšals ar ne, kokios salygos, taip pat kokios buklės pati bičiu šeima. Plečiu kai abejose aukštuose(kieviename) yra perų ir bitės jau gerai aptūpusios juos abu ir pa kol kas (tris kart nusispjaunu) viskas ok B)
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: Netradicinės bitininkavimo technologijos

2009 Sau 15 , 20:29

Grikiui, jei pačiam taip OK tai ir man OK.
Kame, pagal mane dvi klaidos. 1. Kad išskaidydamas lizdą bites privertei atlikti gelbėjimosi darbus, nes tuo metu Lietuvoje naktimis dar pasitaiko didelės šalnos ir išlieka galimybė atsirasti perų ligoms.
2. Netekai mažiausiai 5-10 kg medaus nes atitraukei bites nuo medaus nešimo prie korių siūvimo ir dar jos turėjo skirti pakankamai daug papildomai bičių apatiniame aukšte palaikyti normaliai temperatūrai. Ir dar , jei pastebėjei, visada pats didžiausias medunešis iš kiaulpienių yra joms visai baigiant žydėti. Todėl dar ir dėl to tuo metu stengiuosi nesutrukdyti bitelėms dirbti.
Tokį varijantą, kaip siūlai pats, aš irgi darydavau, bet po sodų žydėjimo ir nuėmęs meduvę su medumi dar paduodavau apie 10 litrū 1x1 cukraus syrupo, su ribuotu priėjimu, kad išimtu tik maždaug per dvi savaites kol prdės žydėti baltieji dobilai, arba 5kg kandį tešlos ir to užtekdavo iki prasidės pagrindinis medunešis. Tikrai padėdavo. Dabar spėtimo problemas sprendžiu sėkmingai ir neperskirdamas perų.
Bet jei pats turi tokią gamtos dovaną ir žinai "atšalas ar ne" ir nereikia medaus tai patį suprantu. :think: Būna tokių pavasarių, bet aš iš anksto nežinau, o kitais , kad ir profesoriais, kaip žinai nepasitikių. Jei galima, šį pavasarį pasiklausiu Tavęs. Aš kiekvienais metais sėju apie 30ha grikių, o jie labai yra jautrus šalnoms, todėl tokią patikimą įnformacija apie šalnų buvimą, būtų labai gerai. Gal jau dabar gali pasakyti koks bus pavasaris? Nesupyk. Juokauju. O gal pats rimtai sugebi?
Vartotojo avataras
grikis
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:daugiaaukščiai-bedugniai, dadano pusrėm.
Bičių šeimų skaičius:270
Bitininkavimo stažas:22
Pranešimai:371
Užsiregistravo:2008 Spa 24 , 16:39

Re: Netradicinės bitininkavimo technologijos

2009 Sau 16 , 07:04

Cha, cha :) Dabar yra internetas, galima pažėti 10 dienų į prieki... www.gismeteo.ru, galų gale orentacijai per Lietuvos TV sekmadieni sako orus visai savaitei, ir kuo toliau tuo tiksliau... :) Taip, kad nereikės manes klausinėti ir tikrai galima orentuotis ar bus atsalimai ar ne :):):).
O be to geriau jau 5 kg prarasti nei leisti bičių šeimai isinorėti spiesti. :) Na čia mano asmeninė nuomonė... :)
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: Netradicinės bitininkavimo technologijos

2009 Sau 16 , 13:21

Taip jau yra - kiek galvų tiek ir nuomonių. Grikiui negaila 5kg medaus, kad tik nespiestu, o kad šitaip bandydamas "atpratint" bites nuo spietimo prisidaro kitų problemų, atkakliai nenori girdėti. Manau, jei tik yra galymybės ir visą medų pasiimti, ir spietimo, ir perų susirgimų išvengti, kodėl rizikuoti ir prieš einant plėsti lizdų klausytis ilgalaikės orų prognozės. Prognozės ir lieka prognozėzėmis, dėl kurių nepasitvirtinimo niekas neatsako.
Arba pav. man gerieu netekti dviejų su puse metų senumo bičių šeimos, pačiam ją sunaikinant, negu gyditi, keisti motinas, skaičiuoti erkes ir t.t. Kitam taip daryti nepriimtina.
Kiekvienas gyvenkime sava galva. Dėl skonio, patogumų ir supratimo neverta ginčitis. Kiekvieno valią daryti, kaip jam atrodo geriau. Pirmyn ir sėkmės.

Grįžti į