Bičių šeimų gydymas

R. Bukausko bitininkavimo technologija
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42
Re: Bičių šeimų gydymas

2010 Lap 11 , 21:00

Pratęsimas iš temos „Šeimų dauginimas“.
Atėmus motiną ir pamažu išsiritant visiems uždengtiems perams , erkės nebeturėdamos galimybės vėl sulįsti prie jaunų perų daugintis, pamažu rinksis ant bičių. Sekant bendra gamtos vystymosi logika, jos tenai neturėtų šiaip sau atostogauti ir laukti kol vėl šeimoje atsiras perų arba bus bitininko sunaikintos. Matomai, jos ,pasinaudodamos lauko bičių pagalba, kaip įmanydamos stengsis ant žiedo sutikusios bitę iš kito avilio, ant jos peršokti ir taip persikraustyti į kitą bičių šeimą kur ras ir jaunų perų . Kiekvienas gyvas padaras, tame skaičiuje ir medžių bei kitų augalų sėklos „prisimislina“ įvairių gudrybių ir mechanizmų, kad paplatinti savo palikuonis ir sėklas. Kadangi erkė yra jau vaisinga, tai nors vienai erkei papuolus ir į bičių šeimą, kurioje iki to erkių nebuvo, per tris metus erkių gali prisidauginti tiek, kad šeima žus.
Neatmetama galimybė, kad erkė, bitės iš kitos šeimos, gali palaukti ir ant žiedo. Tik šitoks erkių migravimo būdas paaiškina greitą jų paplitimą po visą Europą, arba atsiradimą tose bičių šeimose, kurios buvo jau visiškai išnaikintos.
Esant šioms sąlygoms, kad erkės neplistų po savas ir svetimas bičių šeimas , yra labai svarbu pasirinkti tinkamą momentą ir veiksmingas priemones joms sunaikinti.
Problema tame, kad esami perai išsiris tik per tris savaites, o erkės savo migraciją į kitas šeimas pradės jau nuo to momento, kada šeimoje neliks neuždengtų perų. Kol šeimoje bus perų, jų visiškas sunaikinimas, nesunaikinant kartu ir perus, yra sunkiai įmanomas. Dėl minėtų erkių sugebėjimų greitai migruoti į kitas šeimas per lauko bites ar net palaukiant lauko bičių iš kitų avilių ant medingų augalų žiedų, turint mintyje bičių šeimų tankį Lietuvoje, mažai ką pagelbės ir tokių šeimų suvežimas į izoliacinius skyrius. Paprasčiausiai tokių vietų Lietuvoje nėra, arba jei kur ir yra, tai tomis sąlygomis pasinaudoti gali tik koks vienas procentas Lietuvos bitininkų.
Ir dar, manau, vienas svarbus momentas, padedantis erkėms greitai paplisti, yra tai, kad po pagrindinio medunešio gamtoje labai sumažėja žiedų, dėl ko bitės, transportuojančios erkes, turi galimybę dažniau susitikti ant žiedų ir perduoti erkes bitėms, jų neturinčioms. Šitas momentas paaiškina atvejus, kai stropūs bitininkai nusigydę erkes, po dviejų savaičių randa jų vėl ir dėl to kaltina neveiksmingus vaistus. Jei iš tikro yra taip, kaip mąstau, tai erkių gydymą reiktų pravesti organizuotai vienu metu, arba jau bent palaukti vėlyvo rudens, kai atšalus orams, bitės nebeskraido ant lauko žiedų ar vagiliauti į erkėtas ir silpnas šeimas.
Išeina, kad ankstyvas gydymas yra neveiksmingas ne vien dėl to, kad bičių šeimoje dar gali būti dengtų perų, bet ir dėl galimybės erkių parsinešti ir iš gamtoje sutiktų bičių.

Kad sėkmingai šia problemą išspręsti, matomai teks pamąstyti ne vieną naktį. Kol kas , kaip galimus variantus, sunaikinti erkes, neleidžiant joms paplisti po kitas šeimas, nenaikinant kartu su perais, matau tik tris – arba šeimą, kol išsiris visi perai, kas savaitę apipurkšti oksalu, arba kol išsiris visi perai patalpinti plokštelę su gerai veikiančiais cheminiais vaistais, arba įsirengti gerą termo kamerą, kur butų galima patalpinti korius su dengtais perais ir po visų perų išsiritimo, nugydžius nuo erkių, grąžinti į bičių šeimas.
Atsikratyti sėkmingai erkių, manau, būtų galima termokameroje trumpam pakeliant iki 45-50 laipsnių temperatūrą.
Pabandysiu kažką sumąstyti, kad galėčiau, nenaikindamas stipriai erkėmis apkrėstų perų, sunaikinti tik erkes ir taip išvengti viešo pasmerkimo, bet jei nepasiseks ir jūs visi man nepadėsite, tai atsiprašau, grįšiu prie jau praktikoje išbandytų ir pasiteisinusių metodų.
Osobo kietiems čia esantiems "mokslininkams" noriu priminti, kad be reikalo nebevargtų, nes esu išbandęs erkes naikinti ultragarso ir magnetinio lauko pagalba. Nieko gero.
Manau, kad ekologiškiausias būdas bus pasinaudoti termo kamera. Sujungiant šį mano šeimų dauginimo metodą su termo apdorojimu, tikriausiai nepažeisiu jokių įstatymų ir išvengsiu forumiečių APKALTOS PROCESO. :beer:
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: Bičių šeimų gydymas

2010 Lap 13 , 18:01

Antras pamąstymas, apie erkių naikinimo metodiką. ;)
Kažkur esu skaitęs, kad kiekvienas bičių šeimos gydymas chemikalais, žiemojančių bičių amžių trumpina apie 30 procentų. Jei tikrai taip, nes to teiginio negaliu nei patvirtinti nei paneigti, tai rudens laike bičių šeima gydyta 3-4 kartus turėtų nebeperžiemoti.... :devil:
Dar vienas momentas, kas labai pablogina žiemojančių bičių fiziologinę kūno kokybe, tai žiemai maisto pasiruošimas, perdirbant cukraus sirupą. Mokslininkai teigia, kad bičių šeima perdirbdama maždaug iš 10kg. cukraus padarytą sirupą, netenka apie kilogramą gyvo svorio. Tą svorį sudaro ne tik susidėvėjusios bitės, bet ir žuvusios dėl to paties susidėvėjimo. Čia aišku būtų galima diskutuoti ta prasme, kad lauko darbuose dalyvavusios bitės vis vien iki žiemos žūna, bet yra įrodyta, kad bičių fiziologinė kūno sudėtis kokybiškai tikrai pablogėja.
Reziumė, jei tris kartus gydysime nuo erkių chemikalais ir dar duosime apie 15 kg cukraus sirupo perdirbti, tai tokiai šeimai išžiemoti jau nelieka jokių šansų. Čia teorija. Praktiškai taip tragiškai nėra, bet.... nėra kalbų be priežasties ;)
Dar momentėlis pamąstymui. Latvijoje susipažinau su dviem bitininkais vienam apie 80 metų, laiko apie 150 bičių šeimų, kitam apie 50m. laiko apie 250 šeimų. Bičių šeimų veislė , kaip jie tvirtina- Lietuviška, apie kurią ne kartą esu minėjęs. Šeimas laiko Latvių konstrukcijos aviliuose su atimamu dugnu, ant dadaninio rėmo ir ant viršaus deda nuo 2 iki 6 meduvių su pusrėmiais.
Svarbiausia, kad jie abu patvirtino, kad bites nuo erkių gydo tik vieną kartą metuose, apistato plokštelėmis, prieš pavasarinį apsiskraidymą. Plokšteles naudoja tas pačias, vienas jau 15 metų kitas 10. Šeimų žuvimo ir iš rudens iš viso nėra, o iš po žiemos apie penki procentai.
Bandžiam jiems parekomenduoti savo metodą – jie pakraipė galvas ir sako, kam to reikia, jei mums ir taip gerai. Kai jie aiškino, kad tas pačias plokšteles naudoja daugiau kaip 10 metų – tai aš, kaip tas Med praporščikas, kraipiau viršutinę kūno dalį.
Paskui jiems papasakojau, kaip bites, net po3 kartus ir dar iš rudens, gydo mūsų lietuvaičiai. Tai jie pasidyvijo, kad mūsų bitės, po tiek gydymų, dar sėkmingai peržiemoja. Aš, nors ir visas tas teorijas žinodamas, bet netrukdydamas jiems pasakoti, išklausiau jų pamokymus, kodėl bičių negalima gydyti iš rudens, o tik pavasarį.
Nu ir dar vienas REZIUMĖ.
Manau, kad latviškas bičių gydymo metodas, bent jau tų dviejų bitininkų, atitinka visas mokslininkų rekomendacijas. Rezultatai pasitvirtina praktiškai, taip sakant lauko bandymais. Bites gydant rudenį nukenčia labai pačios bitės. Erkės, iki išsiritant paskutiniam perui, viską ką blogo galėjo padaryti jau yra padariusios. Erkės rudenį, kaip ir bitės, yra gerai fiziologiškai pasiruošusios žiemai, fiziškai stiprios ir todėl joms nuo bičių nukratyti reikia daug stipresnės koncentracijos vaistų.
Gydant tik pavasarį, jos yra labai nusilpusios ir pakanka žymiai silpnesnės koncentracijos vaistų. Silpnesni vaistai ir bites mažiau paveikia, o bet tačiau, kadangi greitai pradeda daugėti jaunų bičių, tai galima sakyti, pavasarinis gydymas bitėms visai nekenkia.
Mes gydydami po kelis kartus iš rudens atliekame ne tik gydymą ir silpnesnių erkių žuvimą, bet ir gerą treniruotę, būti atsparioms gydymui naudojamiems vaistams, elitinėms , fiziologiškai gerai pasiruošusioms žiemoti erkėms ir tuo pačiu labai nusilpniname žiemos bites.
;)
Paskutinis reziumė bus po to, kai permąstysiu naują gydymo metodą.
Mintys linksta prie to, kad reiktu atsisakyti ne tik erkių naikinimo kartu su paskutiniais bitiniais perais, bet pavasariais panaudoti ir oksalą. Vasarą bitininkauti, ventiliacinio dugno ertmės neatskiriant grotelėmis, o bitutės tegu , jei nori, ten siuva traninius korius ir augina perus, bet tik nereikia leisti jiems išsiristi, o kartu su prisiūtais koriais pašalinti ir išlydyti. Dėl to pagerės avilio ventiliacija, vaško išeiga, sumažės erkių, o darbą reikės atlikti tik du kartus - tuojau po pavasarinio medunešio ir einant į pabaigą vasariniam. Nes, kai nėra medunešio tų korių, jos ten apačioje nelabai ir sius.
Ką apie tai mąsto forumo „mokslininkai“. Jei nesimąsto, apšilimui paimkit brendžiuko ir pasukit ne tik kiaušinius, bet ir smegeninę. :devil: :lol:
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: Bičių šeimų gydymas

2011 Rgp 31 , 11:51

Kadangi ne visai tam tinkamoje temoje išsivystė diskusija apie ligas (puvinius), tai šiek tiek apibendrindamas savo ir kitų mintis „papaišysiu“ komentarą, kaip ir priklauso, tam skirtoje vietoje. ;)

Jau esu minėjęs , bet ir dar priminsiu, kad mano pasirinkti gydymo būdai, tiek nuo ligų (puviniai) tiek ir nuo parazitų (erkės), tiek ir paruošiant avilius šeimų perkėlimui, yra „suderinti“ su bitėmis ir nukopijuoti nuo pačių bičių. :ok:

Mano manymu puviniais serga todėl, kad bitininkai plėsdami lizdus išardo perų lizdo vientisumą, kad iš avilio panaikindami visus pikio likučius perdaug laikosi švaros ir anksti pavasariais, kol dar bitės neranda gamtoje pikio, perkėlinėja šeimas į išdezinfekuotus ar naujus avilius. Priklauso ir nuo bičių šeimos(veislės) žemo higieninio indekso (apsileidusi šeima) neišsivalo visų šiukšlių tame tarpe ir užšalusių perų.
Imuninė sistema šiai ligai, kadangi ji yra ne virusinės kilmės, manau, kad neturi daug reikšmės. Dar prieš šimtą metų vokiečių mokslininkas Berlapšas pastebėjo, kad puvinių atsiradimas kaip tik sutapo su judamo rėmo paplitimu, nes bitininkas atsirado galimybės pažeisti perų lizdo vientisumą . :Secret:

Ar pastebėjote, kad bitelės vos atskridusios į naują gyvenamą būstą tuojau pat vidinį busto paviršių stengiasi padengti pikiu- tranas išpurkšdamas naujus avilius irgi šitaip daro.
Bitės pirmenybę teikia būstams (drevėms), kurios yra išdegusios – tranas prieš išpurkšdamas vidinį naujo avilio paviršių pikio tirpalu, prieš tai jį iki rudumo apdegina.
Bitės parazitais apkrėstą lizdą palieka ir persikelia į kitą bustą – tranas, sunaikindamas seną lizdą su visais senais koriais , parazitais ir kitų ligų pradmenimis ir sudarydamas naujas šeimas su jaunomis motinomis, ne tik išvengia daug darbų ir rūpesčių susietu su motinu keitimu, bet tuo pačiu nusikrato ir ligas, ir parazitus. :chi:

Kaip pastebėjo Floidas, kaimynystėje turiu tokį švaros pedantą, kuris kasmet keičia korius, dezinfekuoja rėmus, avilius ir viską ką tik gali ( išmoko iš danų) ir kažkodėl beveik kasmet „draugauja“ su puviniais. :devil:
Užtai, praeityje turėdamas karčią patirtį savo ir stebėdamas dabartinę tik dar kartesnę kaimyno, niekaip nenoriu pritarti Jovitos siūlymui, kad visas su puviniais susietas problemas sėkmingai galima išspręsti higienos pagalba. :chi:
Bitės per milijonus metų visus kovos su ligomis ir parazitais budus yra suradusios. Nekurkime savų žmogiškų, o pasinaudokime turtingu jų paveldu ir padėkime joms, taip kaip padedame suteikdami joms patogias gyvenimui patalpas - avilius :chi:
Nors daug ko galime pasimokyti iš toliau civilizcijos keliu pažengusių vokiečių ar danų, bet TEISE KLYSTI kartais pasinaudoja ir jie. :think:
Satka
Patyręs narys
Aviliai:T-19 daugiaaukščiai
Bičių šeimų skaičius:31
Bitininkavimo stažas:16
Pranešimai:358
Užsiregistravo:2009 Bir 03 , 09:19

Re: Bičių šeimų gydymas

2012 Rgs 21 , 23:20

Po 25 dienų kai įdėtos Vorostopo juostelės apžiūrėjau po tinkleliais įdėtus popierinius įdėklus
( 4 f rašomasis). Šeimelėse su šių metų M erkių nedaug. O štai šeimose su praėjusių metų M
erkių žymiai daugiau.
Manau, kad Tranas teisus naikindamas senas šeimas ( aprašas yra forume).

Tranao mintys:
,,Tranas, sunaikindamas seną lizdą su visais senais koriais , parazitais ir kitų ligų pradmenimis ir sudarydamas naujas šeimas su jaunomis motinomis, ne tik išvengia daug darbų ir rūpesčių susietu su motinu keitimu, bet tuo pačiu nusikrato ir ligas, ir parazitus. :chi:
,,mąstau, tai erkių gydymą reiktų pravesti organizuotai vienu metu, arba jau bent palaukti vėlyvo rudens, kai atšalus orams, bitės nebeskraido ant lauko žiedų ar vagiliauti į erkėtas ir silpnas šeimas.
Išeina, kad ankstyvas gydymas yra neveiksmingas ne vien dėl to, kad bičių šeimoje dar gali būti dengtų perų, bet ir dėl galimybės erkių parsinešti ir iš gamtoje sutiktų bičių.
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: Bičių šeimų gydymas

2013 Rgs 24 , 23:34

Mačiau kažkurioje temoje kažkas klausė "kur dedu senas šeimas"?
Pagal gamtos dėsnį, kaip ir visi gyvi organizmai, net ir augalai, šiame pasaulyje- pasensta , susidėvi ir patys numiršta.
Kad viskas sklandžiau įvyktų, prieš paskutinį medunešį, atimu seną motiną ir išvežu į miško (pensionatą) viržynus, kad parazitai į jaunas šeimas nepereitų, o mirtu kartu su paskutiniame medunešyje susidėvėjusiomis senomis bitėmis.
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: Bičių šeimų gydymas

2013 Spa 21 , 19:01

deivido rašė:Sveiki, yra klausimas apie laistymą rūgštimi, gerbiamam Tranui: kaip nustatėt kad reikia 4%tirpalo, o gal 5%, gal 10%?
Ačiū.
Geras klausymas žmogui kuris jau daug metų bičių negydo visai. ;)

Savo laiku, mokslininkai rekomendavo naudoti rūgštynių- vandens tirpalą, jei atmintis nepaveda, 2-2,5 procento. Turėdamas karčios patirties su mokslininkų rekomendacijomis, kadangi jiems reikia apsidrausti nuo visų negandų, kad niekas jų neapkaltintu, jei kartais, bičių žuvimo atvejų, būtų nustatyta per stipri koncentracija, jie kaip apsidraudimą, bent vienu procentu koncentraciją turėjo sumažinti. Taip tada mąsčiau aš ir todėl atlikau savus bandymus. Maudžiau ne tik bites, bet ir motinas ir mano spėlionės pasitvirtino, nes tokios koncentracijos šis tirpalas bitėms tikrai buvo nepavojingas. Vadinasi, jis mažiau turėjo būti veiksmingas ir erkėms.
Tada atlikau bandymus su 3 ir 4 procentų tirpalu. Trijų procentų dar nieko, o jau nuo keturių procentų viena kita bitė žūdavo. Toliau mąsčiau taip, jei jau 4 procentų yra ta viršutinė riba išmaudant, tai paduodant tuos vaistus kokybiškai išpurškiant, kai vaistai yra paduodami tik rūko pavidale, vaistų kiekis vienai bitei, krenta vos ne 10 kartų, o stipresnė 4 procentų koncentracija žymei veiksmingiau žudo erkes.
Todėl daug metų gana sėkmingai gydžiau 4 procentų koncentracija, korį su ant juo tupinčiomis bitėmis apipūsdamas iš abejų pusių su labai smulkiais lašeliais. Praktiškai gaudavosi panašiai, kaip ant šalto veidrodžio paviršiaus, kai paputi orą tiesiai iš burnos ir visas paviršius apsidengia kaip rūku. Panašų vaizdą matydavau ant korio tupinčių bičių sparnų. Pučiant labai gerai matosi, kur kliuvo, o kur ne. Vietose, kur bičių mažai, arba visai nebuvo, dugnas apie laką, diafragmų paviršių, nupūsdavau iki šlapumo.
Šiais laikai, kada paplito būdas, vaistus paduoti išlaistaint į tarprėmius, bitėms, kuriuos tų vaistų gauna tiesiogiai, dozė gali būti mirtina. Dar labiau, neretas, kuris vėlai rudenį dar gydo su rūgštimis, jau ne kartą yra gydęs su kitais vaistais, kurie žudė ne tik erkes, bet labai susilpnino ir pačias bites. Yra manoma, kad po kiekvieno gydymo, bičių fizinis atsparumas susilpnėja apie 30 procentų, ko pasiekoje, jei tai tiesa, nes tuos procentus nustatė taip pat mokslinkai, bičių šeima po trijų gydymų pavasario turėtų nebesulaukti. Suprantama, tokia jau nekartą gydyta šeima nebeatlaikys ir 3 procentų rūgšties koncentracijos.
Manau, kad 4 procentų rūgštis paduoti bitėms laistant netinka. Šį tirpalą reiktų dar atskiesti, bent 200gr. Inverto, ar ½ cukraus sirupu.
Matomai, kad vaistų padavimo būdas turi reikšmės ir priklausomai nuo to reikia pasirinkti nepavojinga ir koncentracija.
Jei jumyse teka kūrėjo kraujas, tai visada kokia vieną , pačią blogiausią šeimą, pasirinkite eksperimentams .Pirmiausia, ir padavimo būdą, ir koncentracija atidirbkite ant jos, o tik tada gydymo veiksmus atlikite ant pagrindinių šeimų.
Primenu, kad kai kurie Latvijos bitininkai, gydymo veiksmus atlieka anksti pavasari ir rezultatais yra labai patenkinti. Sako, kad tada ir gydymo užtenka viena kartą ir efektas yra žymiai geresnis. Gydant pavasarį, prieš žiemą nenusilpsta bitės, o erkės per žiema nusilpsta gerokai ir todėl pavasari krenta nuo mažiausių vaistų dozių.
Logiškai mąstant, o ir mūsų mokslinkai taip teigė, kad jei nenugydysime rudenį, tai erkės per žiema visas bites užčiulps negyvai, Matomai čia kažkas ne taip? :think:
Matomai veikia gamtos dėsniai ir parazitas žiemos laike nėra tiek pavojingas , saugo savo auką pavasariui, kad būtų ant ko daugintis. Ir dar mąstau, ar tos erkės tų bičių kraują iš vis čiulpia? Jei jos dauginasi, subręsta, ir net apsivaisina būdamos dar jaunos bitės akutėje, kai bitė dar yra vikšrelio pavidale, odelė labai plona ir viduje esanti baltyminė struktūra jiems lengvai pasiekiama ir matomai pati naudingiausia, o gal ir vienintelis jų maistas? O gal erkės ant bitės kūno iš viso nesimaitina, nes jos labai ir kuo greičiau stengiasi patekti prie jaunų bičių ar tranų vikšrų? Gal tikrai tuos erkės žiemos laike visai nečiulpia tos limfos? Gal čia irgi kokiam mokslinuk reikėjo disertacija apginti, o jo teiginių tikrumą niekas ir nesivargino patikrinti, taip kaip ir pono Frišo bičių šokiais perteikiamą informaciją. ;)
Kai visus taškus ir pavasarinio gydymo veiksmingumą ir rudeninio gydymo bitėms pavojingumą ir erkės vystymosi biologiją, kuri matosi plika akimi, pervarai per loginio mąstymo aparatą, kyla įvairių minčių Nesuprantu, kodėl mūsų mkokslas, jei dar toks kur nors yra, apie tai tyli?
Bet, jei yra būdas, su visą tą abrakadabrą susitvarkyti gana primityviais , paprastai ir daug darbo nereikalaujančiais metodais, o tuo pačiu sėkmingai spręsti ir kitas bičių priežiūros problemas, o į tai niekas nekreipia dėmesio, bet ir toliau yra sukamas vaistų gaminimo, pardavimo ir „mokslinių“ disertacijų biziniukas, kyla paprasčiausias atsakymas – kažkam tai naudinga????
Daug naudingų SAU dalykų yra primisline ponai kapitalistai, užtai pagarba jiems, :ok: bet juk ne kopūstų galvas turime ir mes , vartotojai? :devil:
MĄSTYKIME.. :think:
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: Bičių šeimų gydymas

2013 Spa 21 , 21:34

deivido rašė:Ačiū už atsakymą. Vat aš ir mastau, kad nedrasu kilnoti korius lapkričio mėnesį, sakau gal tos erkės krenta ne nuo rūgšties, o sušala :chuckle ?
Jeigu gyditi pavasari, kada tai reiktu daryti, juk dalis erkiu jau būna peruose?
Niu o aš vat mąstau, kad erkės nuo šlačio neturėtų kristi, vat, nes jos, kuo šalčiau, tuo gyliau palenda po bitės tergitais, vat ir dar mąstau, kad laistymas, jei tirpalas be eterinių alėjų, tai kadangi toS erkės palindusios po tergitais, tai joms mažai tos rūgšties ir kliūna, vat, o kai rūgštį paverti rūku, tai tas rūkas erkes psiekia ir ten, vat.
Na, o pavasar, kadangi mokslininkai sako, ko gero yra žiūrėję, kad tos erkės, kol bitės iš lauko neneša žiedadulkių, tol į perus nelenda, vat. Kadangi šis išmislas yra mokslininkų, tai tikėti nelabai galima, Tikriausiai bus kita kokia nors paprastesnė priežąstis, o čia ir pamąstyk vat. Latviai tai daro tomis dienomis, kada bitės arba jau apsiskraido, arba gali apsiskaraidyti, kažkur apie kovo vidurį, kai oro tepetūra tarp 10-15 vat. Nu ir mąstyk toliau.
O kad galima apsieiti visai be vaistų, dar nesimąsto? O galima vat, tik pamąstyti reikia :P
deivido
Patyręs narys
Aviliai:dadano, 10 rėmų aukštinius
Bičių šeimų skaičius:10
Bitininkavimo stažas:18
Pranešimai:82
Užsiregistravo:2010 Bal 23 , 20:38

Re: Bičių šeimų gydymas

2013 Spa 22 , 19:53

Aš apie viska mastau, bet man ne taip jau greit gaunasi, vat. Ir naujų šeimelių sudarymas po medunešio man patinka, vat, tik reikia psiruošt morališkai ir materialiai. Labiausiai glumina ką daryti su sena šeima, tai vat :think:
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: Bičių šeimų gydymas

2013 Spa 23 , 14:42

Pabandyk mąstyti neatitoldamas nuo gamtos, vat.. apmąstyk kiekvieno gyvo organizmo kelią, šioje žemėje, o tuo pačiu ir savo netolimą perspektyvą, vat.... ;)
Kaip taisyklė, kelio gale, kiekvieno iš mūsų laukia geradarė mirtis, kuri visus sulygina, kad ir labiausiai pasikėlusius, kuri visus išlaisvina, kad labiausiai saugomame kalėjime uždarytus, kuri visiems viską atleidžia ir skolas, ir skriaudas, atpalaiduoja nuo kankinančių , gal but fizinių ir moralinių skausmų.
Tai vat , labai svarbu yra, kad savo geradarę kiekvienas pasitiktumėme oriai, be prievartos, niekam neskolingi, nieko neiskaudine ir atlikę savo misiją šioje žemėje- išauginę vaikus, pastatę namą ir bent truputį ką nors padarę tokio dėl ko kitiems būtų gyventi geriau. Vat.
Su bitėmis lygiai tas pats - jaunos mamytės naujos šeimos užauginimas, produkcijos surinkimas, kitos naujos šeimos sukūrimas ir ori mirtis kur nors nušaliame miško kampelyje, kur auga viržynai.
Nu aš čia jau labai trumpai, bet tas tik į naudą pačiam, nes turėsi didelį malonumą ir pats pamąstyti, kaip padaryti, kad tavo bičių šeima su sena motina ir lygota, kuri per savo trumpą gyvenymą prinešė tau visokių gamtos gėrybių, galėtų savo mirtį pasitikti oriai, be grūbaus bitininko įsikišimo, nes ji to tikrai nusipelnė.
Nu vat, mąstyk, sako kad kas daug mąsto, niekada Alheimerio liga neserga? :chuckle
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: Bičių šeimų gydymas

2013 Spa 24 , 12:36

rob3123 rašė:[ Tai kad motinele supratau nudaigojat anksciau ir tik erkiu nukamuotas bitutes i paskutini darbeli isleidziat :think:
Ar kazkiek pagydot ?
Nematau prsmės begydyti, o išvežu į miško "pensionatą" tam, kad esami šeimoje parazitai nepersikraustytų į kitas šeimas. :devil:
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: Bičių šeimų gydymas

2013 Spa 24 , 14:19

Perskaičius kai kuriuos komentarus, aiškėja, kad logiškai mąstyti gali ne kiekvienas. Vieni sugeba iš pastebėtų smulkmenų išmąstyti tolesne įvykių eiga ir paaiškinti priežastys, dėl ko taip įvyko ir numatyti pigiausias ir paprasčiausias priemones, kad nepageidaujamų pasekmių išvengti.
Kitiems proto pakanka tik prisilaikyti įvairių instrukcijų, standartų ar skaičių.
Dar kiti ir to padaryti nesugebame ar net paprasčiausio humoro nesuprantame.
Ką padarysi, kad jau taip gamta žmogų surėdė, galvas ir smegenys davė visiems, bet instrukcijos, kaip tais smegenimis naudotis, nevisiems.
Visi esame pastebėję, kad, jei pacientas turtingas, privatus gydytojas suinteresuotas , kad jo liga taptu chroniška. Kodėl? Šiam atsakymui smegenų manau visiems užtenka.
Dabar pabandom pamąstyt, kas galėtų būti naudinga vaistų gamintojui, kuris išleido milijonus, kad tuos vaistus sukurti, užpatentuoti ir išplatinti? Ar kad pacientas pasveiktų ir tų vaistų nebereikėtų ar, kad be tų vaistų pacientas negalėtų gyventi visą likusi savo gyvenimą? Čia atsakymas irgi kiekvienam turėtų būti aiškus.
Dar yra ir trečias nemažiau suinteresuotas asmuo- tų vaistų pardavėjas ir platintojas.
Ką turėtų daryti žmogus, ypač jaunas, kuris neturi nei pinigų, nei patirties, bet turi smegenų ir instrukciją kaip jomis naudotis? Atsakysiu.
Toks žmogus tiesiog privalo būti išmintingas. Ko ir linkiu visiems forumo skaitytojams.
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: Bičių šeimų gydymas

2013 Spa 24 , 18:35

vinipux rašė:Pamasčius logiškai- negalima nepritarti mintims apie vaistų gamintojus ir gydytojus, tai viena medalio pusė.
Verčiu kitą pusę- nei iš šio nei iš to ėmiau ir pratrydau "iš viršaus siūlas- apačioje paklodė", kitaip tariant sveikatos sutrikimas, tai dabar pagal loginį mastymą turėčiau eiti prieš pat žiemą į viržynus, ar laukti kol vaikai rogutes įsigys.?
jeigu rimčiau - visi nori gydytis ar tai vaistais ,ar tai operacijomis- nesinori į viržyną. Vat tokia ir logika...
Nu Vini, tikrai "pratrydai". :chuckle Negalima vienos gyvųnų rūšies biologinio instinkto, maišyti su kito, tuo labiau žmogaus su bitės. ;)
Kas bus jei žmogaus gyvenymą pradėsime lyginti su paršo ar arklio? Vienu atveju, sulaukusius pačio "jėgų žydėjimo" pradėsime skersti, kitu atveju kinkyti į plūgą. :shame:
Čia šnekam tik apie bites. Gydytojų ir vaistų pavyzdžius paėmiau tik kaip alegoriją, nes kai kuriems bičiuliams yra problemų su mąstymu ir , kaip ir tau, "pratrysta" arba visai nepraeinamumas sutrinka. :chuckle
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: Bičių šeimų gydymas

2013 Spa 27 , 22:06

vinipux rašė:pasirodo ne man vienam problema su viduriais.......
Kmynų arbatėlė padeda-į vidų per burną, arba prinokęs raudonas pamidoras- per kitą galą :P
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: Bičių šeimų gydymas

2013 Spa 28 , 16:30

Nu va, porą pamąstymų jau ir yra. :ok:
Kaip visada, pirmi pradeda mąstyti nepritariantys. :chuckle
Aš gal irgi taip nedarau, o pavyzdėlį pateikiau, kad bandančiam mąstyti, būtų kur užsikabinti, pakritikuojant ar geresnį būdą pasiūlant.
Man kažkur praktiškai panašiai gaunasi, kaip Liuka mąsto. O į viržyną tegu veža tie, kas tokių netoliese turi. Sovietų laikais, aš už 12 km. turėjau didžiulį viržyną Latvijos miškuose, tai ten man buvo kaip koks izoliatorius, o aplinkui, gal 30-50km spinduliu ištisi miškai, jokios galimybės plisti ligoms. Man tokią mintį buvo "pakišę" amerikiečių bitininkai, kurie iš viržynų nesveikų, senų ar įtariamų ligotų šeimų visai nebeveždavo namo, nu avilius ir viržių medų - teeip... ;) supūti nepalikdavo.
Kice, aš su Likuka stengiuosi nediskutuoti ne todėl, kad ji už mane geresnė bitininkė, o todėl, kad ji mano atžvilgių , švelniai tariant, labai kritiškai nusiteikus.
Visi savo aplinkoje turime mėgstamų ir nelabai mėgstamų, tai saugant ir jų, ir savus nervus, kartais geriau patylėti. Turiu čia keletą tokių prietelių , kurie nepraleidžia nei vienos progos pakritikuoti ar pašiepti. Nu matyt to esu vertas ir tai verčia tobulėti. Pykti už tai nėra ko, bet privengti, dėl šventos ramybės, yra sveika. :P
Vartotojo avataras
zilvasss
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:daugiaaukščiai, 8 ir 10 rėmų
Bičių šeimų skaičius:100
Bitininkavimo stažas:25
Bičių rasė:bakfastas
Pranešimai:4991
Užsiregistravo:2009 Sau 25 , 16:06

Re: Bičių šeimų gydymas

2013 Spa 30 , 14:01

tai gal vis apie bites pakalbam, jų gydymą.Psichologines analizes palikim ramybėje.

priešerkinių vaistų (nuodų) efektyvumas mažėja, kai kurie visiškai nebeveikia.Labai įmanomas dalykas, kad ateityje teks griebtis rudeninio perų, ar šeimų naikinimo, o kitam sezonui palikinėti naujai sudarytas šeimeles.Tranas kažkiek patirties turi, bet šitą procesą reikia apgalvoti, gerai pasiginčyti.tuomet atsiranda naujų idėjų, požiūrių kitu kampu.Technologiją reikia nušlifuoti.
Nežinau ar pastebėjot, bet kilus šviežiom diskusijom, naujoviškom metodikom stengiuosi paprieštarauti, "kliauzių" paieškoti.Tai darau , ne dėl to jog nesutinku (nors būna ir taip) , bet kad kiltų diskusija, būtų pastebėti naujovių povandeniniai akmenys ar kiltų šviežios idėjos.
tinginiai progreso variklis
Vartotojo avataras
zilvasss
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:daugiaaukščiai, 8 ir 10 rėmų
Bičių šeimų skaičius:100
Bitininkavimo stažas:25
Bičių rasė:bakfastas
Pranešimai:4991
Užsiregistravo:2009 Sau 25 , 16:06

Re: Bičių šeimų gydymas

2013 Spa 30 , 18:26

girdėjau, jog sutrintų traninių perų masė tepama ant plastiko lakšto ir naudojama kaip gaudyklė.ši idėja verta dėmesio.
Kijeve, apimondijos kongreso paskaitose pasakojo apie naują amerikietišką preaparatą.kitais metais bus platinamas jav, o dar po metų planuoja Europoje.esmė yra feromoninis erkių nuviliojimas nuo jaunų bičių ant senų, kurios lekia medaus nešt.taip erkės nepatenka į perus.
tinginiai progreso variklis
Vartotojo avataras
Gintautas7
Patyręs narys
Pranešimai:233
Užsiregistravo:2010 Sau 07 , 23:17

Re: Bičių šeimų gydymas

2013 Spa 30 , 18:35

Prieš pora metų JAV buvo bandoma nupurkšti tuščius korius skysčiu su feromonu viliojančiu erkes, atseit ten sulysdavo iki 50 procentų, bet šiai dienai tyla.
Dramblys19
Patyręs narys
Bičių šeimų skaičius:20
Bitininkavimo stažas:1
Pranešimai:489
Užsiregistravo:2013 Bir 09 , 19:42

Re: Bičių šeimų gydymas

2013 Spa 30 , 19:00

Zinoma gal ir sudetingas gydymas toks kai naturaliai yra peru, bet yra juk tarpas kai peru avilyje is viso nera- tada efektas turetu buti didesnis, Na matyt ne veltui ir erkes megsta tranus :lol:
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: Bičių šeimų gydymas

2013 Spa 31 , 14:27

Salam aleikum, Arabas :beer: Nesiginčinu - Allachas visada teisus, bet nenoriu, kad dėl manęs pradėtumei Džichadą su forumo mergaitėmis, nes pralaimėjimas, kad ir su Allacho pagalba, garantuotas. Man pačiam irgi patinka "pasipešioti", nes rimtai su moterimis neišeina, o be to, nors jos su mūsų vyriška logika dažnai ir prasilenkia, bet mūsų nelaimei , teisybė dažniausiai būna JŲ pusėje.
Mes vyrukai, dažnai tiek prisifilosofuojame , kad "atsiplėšiame" nuo žemės, o moteris padebesiais neskraido ir būdamos arčiau žemės būna ir arčiau tiesos. ;)
Kažkaip netikiu, kad mergaitės į tavo "karo šūkius" nebūtų suregavusios, bet matyti tai vyko kuruoje nors kitoje temoje, kuri man (Tranui) neprieinama.
Ačių už parodytą prielankumą, bet jokio užtarimo nenoriu, paprasčiausiai jaučiuosi nepatogiai, o be to, šiuo metu su mergaitėmis puikiai sutariu :gANDb:
Ačiū Vinkui už diplomatijos pamokas :chuckle
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: Bičių šeimų gydymas

2013 Spa 31 , 15:17

[quote="zilvasss"]" Tranas kažkiek patirties turi, bet šitą procesą reikia apgalvoti, gerai pasiginčyti.tuomet atsiranda naujų idėjų, požiūrių kitu kampu.Technologiją reikia nušlifuoti."

Būtų labai gerai - "pašlifuoti", bet forume nelabai išeina, nes dauguma tik "kodilčiai", kiti- prisiekę "chemikai", dar kiti - pamąstyti tingi, o kažkas yra net suinteresuoti, kad ta kova (su erkėmis) tęstųsi kuo ilgiau. ;) ;)
Pradėti diskusija reiktų nuo pat šaknų. Verta pasinaudoti kovų strategija ir taktika su įvairiomis epidemijomis. Paanalizuoti, kas efektyviau, chemija, fizinis naikinimas ar įvairių rūšių karantinai, o gal sveikų bičių rezervatai, iš kur, kaip ir iš veislinių bitynų motinas, būtų galima įsigyti sveikų neapkrėstų bičių šeimų. Tokius rezervatus įrengti nėra labai sudėtinga, pakanka panaudoti bet kurioje uždaroje (izoliuotoje) teritorijoje pritaikyti dvigubą uždarų perų atėmimą ir tuo šeimą 100procentų apvalant nuo erkių.. Tiek chemija tiek fizinis (tranus pjaustant) ar perų iškėlimo būdai, kada ištisai visa teritorija (Europa) užkrėsta yra beprasmiai, laikini, kasmetiniai, be perspektyvos tą parazitą iš Europos bitynų išguiti visai. Fizinio naikinimo metodą reikia taikyti su teritoriniu izoliavimu. Chemija dėl savo savybės, kad prie jos parazitas pripranta ir, kad naikina bičių imuninę sistemą, yra visai nenaudinga ir netgi pražūtinga.
Geras pavyzdys ir verta dėmesio yra didžiulių miškų ar džiunglių gaisrų gesinimo taktika.
Išklausyti tų, kurie kažką panašaus (be chemijos pagalbos )jau yra darę. Vienam, be bendraminčių, tikrai sunku, o tuo labiau, kad vietoje pagalbos- totalitarus pasipriešinimas. Tuo klausymu esu daug mąstęs ir nemažiau daręs. Atsidirbau taktiką, kaip su parazitu kovoti esant visiškame užkrato apsuptyje. Turiu minčių ir pasiūlymų, kaip nuo to parazito būtų galima apvalyti visą Europą. Bet jei vienas tai darai neturėdamas bendraminčių, tai lieki DURNELIO vietoje.
Žilvinai, organizuok pasitarimėlį. :ok: Jei bus pageidavimas- pakalbėsiu. Forumo diskusijomis nieko nepasieksime- per daug marga ir su daug interesų liaudis. :chuckle

Grįžti į