Geriausias avilio tipas

Alternatyvios bitininkavimo technologijos
Vartotojo avataras
Dalius
Patyręs narys
Aviliai:Dadano ir daugiaaukščiai, bitidė
Bitininkavimo stažas:27
Pranešimai:167
Užsiregistravo:2008 Spa 05 , 18:06
Geriausias avilio tipas

2008 Gru 06 , 20:59

Vienodi aukštai daug patogiau. Bitidėje pas mane visi koriai tokio didumo, kaip dadaninių meduvėse. Galėtų būt pusantro karto aukštesni, bet tada medsukis nelabai tiks, o lizdiniai didieji jau būtų per dideli, uždėjus naują korpusą būtų per staigus išplėtimas. Kai pirmą kart krausčiau bites į bitidę iš dadaninių, teko dėt į apačią didelius lizdinius korius su perais, bet tai labai negerai. Dadaniniuose aviliuose senus korius vis stengiesi į šalis išstumdyt, o kai išeina perai - išimi. Daugiaaukščiam avily į šonus stumdyt neišeina, reikia visą aukštą keist, o kaip tu padarysi, kad 10 didelių korių ištuštėtų? Turi būt galimybė laisvai keist aukštus vietomis. Dar reikia turėt galvoj, kad perai gali užimt tiek vietos, kiek 12 didelių korių yra, o jei bitininkausi tik dideliais, tai vienas korpusas bus per mažai, o du per daug.
Galima daryt maždaug pusantro karto aukštesnius (maždaug tokie būna užsieniuose), bet reikia apie medsukį galvot ir kad nebūtų bityne per didelės korių įvairovės. Arba daryk visus tokius, kaip meduvėse ir viskas bus gerai.
O dėl tarpų tarp aukštų, tai pas mane korpuso apačia sutampa su korių apačia, o korpuso viršus yra 7-8 mm aukštesnis už korių viršų. Nuėmęs korpusą su bitėm, gali jį uždengt kad ir faneros gabalu ir bitės neprisispaus, bet korpusą galėsi padėt tik ant kito dugno arba tuščio korpuso. Tarpas tarp korių yra 7-8 mm. Jei tarpai būtų mažesni už 7 mm bitės juos užpikiuos. Jei didesni už 8 mm - prilipdys korių.
Dugnus dariau šiltus: apačioje presuotas kartonas, toliau du sluoksniai medienos plaušo, viršuje - fanera, iš šonų - lentelės. Ant to "buterbrodo" palei kraštus iš trijų pusių prikaltos 2 cm aukščio lentelės, ant kurių statosi korpusas, o ketvirtoje pusėje - išimama lakos lentelė. Gal tokių šiltų ir nereikėjo.
Lubos turi būti tokios, kad nuėmęs nedidelius dangtelius galėtum uždėt po dvi 3l plastmasines penėtuves (nebūtinai abi dėsi, bet galimybę pasilik) ir kad jos neslidinėtų į šonus ir bitės nelandžiotų. O po viena penėtuve dar padaryk pora angų juostelėms su vaistais įdėti, nes vėliau, rudenį, negerai lubas nuiminėt.
Vartotojo avataras
grikis
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:daugiaaukščiai-bedugniai, dadano pusrėm.
Bičių šeimų skaičius:270
Bitininkavimo stažas:22
Pranešimai:371
Užsiregistravo:2008 Spa 24 , 16:39

Re: breziniai

2008 Gru 09 , 16:53

pastebejimas :) pas mane aukstuose irgi meduviniai remeliai 145*435, manau lizdiniai remeliai ne daugiaauksciams aviliams, juo labiau turint daugiau seimu (aisku yra kas ju, lizdiniu aukstu turi ir bitininkauja), bet baisiai nepatogu, sunku...
klausimas Daliui :) matau bitininkauji bitideje ir daugiaauksciuose aviliuose, o kodel nepripazysti kiauro dugno, (dugno remas ir metalinis tiklas)? cia sprendziu is tavo priestai parasyto atsakymo :) be to ar tau su siltu dugnu gerai ziemoja bites daugiaauksciuose aviliuose, ir ar nebuna dugnas slapias pavasari ir papelyjes, ar pas tave gal stoge yra kokia ventiliacija? :) pats bitininkauju irgi daugiaauksciais - bedugniais aviliais, visa ventiliacija tik per dugna, tad labai idomus butu tavo atsakymas :) aciu :)
Vartotojo avataras
Dalius
Patyręs narys
Aviliai:Dadano ir daugiaaukščiai, bitidė
Bitininkavimo stažas:27
Pranešimai:167
Užsiregistravo:2008 Spa 05 , 18:06

Re: breziniai

2008 Gru 10 , 02:24

Mano daugiaaukščiai yra "vasariniai" (20mm medinės lentos ir viskas). Bitidėje dirbti nemalonu, tamsu, dūmų prisiuostai. Tai pastaruosius kelis metus iš bitidės korpusus su bitėm pavasarį išvežu į laukus, sustatau ant metalinių kojų, uždedu specialiai padarytus skardinius stogus ir pasidaro kaip ir daugiaaukščiai. Žiemą korpusus sukeliu atgal į bitidę, ten sausa, lengva apšiltint apklojant. Lauke apšiltinimas apvyniojant man nepasiteisino. O pervežti daugiaaukščius lengviau, negu dadaninius (kai turi kuo suveržti korpusus), ir pigiau, negu bitidę.

Jeigu ant dugno prikrenta daugiau negyvų bičių, tai būna, kad jas randu šlapias ir supelijusias, nors ne visada. O patys korpusai nepelyja ir nešlampa niekad. Geriau, kai apatinis korpusas žiemą būna be korių, tuščias paliktas. Esu bandęs žiemą palikti lubose angas penėtuvei atviras, tik vietoj penėtuvės dėjau šiaudus, bet ar dėl to dugnai sausesni, negaliu pasakyt, turbūt ne. Bitidėje ir taip sausa, drėgmė pasišalina per plyšius tarp korpusų ir šiek tiek per medines korpusų lentas.

Kiek esu skaitęs, tai bedugniuose aviliuose bitės žiemą daugiau suvartoja maisto, ir nors atskirais metais prineša daugiau medaus, bet daugiametis vidurkis panašus arba kiek mažesnis. Ir šiaip jau bitės rudenį kartais bando užpikiuot laką, tai abejoju, ar joms bedugniai labai patinka. Manau, vertėtų naudoti dėl mažesnio erkėtumo, kai kas sako, kad tuomet galima ir be gabono apsieit, bet kažin ar taip gali būti. Bitidėje nežinau ar bedugniai turėtų prasmę, nes bitidė grindis turi, ir ten šilčiau. Gal būtų tas pats, kas tuščias korpusas, kam dar tas tinkliukas. O per vasarą laikyt bedugnius gal reiktų pabandyt. Bet gal jie vasarą neduos efekto. Neturiu patirties su bedugniais. Būčiau dėkingas, jei bičiulis Grikis arba ir kiti išmanantys apie bedugnius paaiškintų apie juos išsamiau, iš savo praktikos.
Vartotojo avataras
grikis
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:daugiaaukščiai-bedugniai, dadano pusrėm.
Bičių šeimų skaičius:270
Bitininkavimo stažas:22
Pranešimai:371
Užsiregistravo:2008 Spa 24 , 16:39

Re: breziniai

2008 Gru 11 , 17:49

as su daugiaauksciais- bedugniais bitininkauju nuo 2003 metu, taigi patirties irgi nera taip labai jau daug :) ziurek is klaidu dazniausiai ismoksti :)
esu dares vienam darbui tokius tyrimus ir stebejimus, taigi nerasysiu kaip juos dariau tik parasysiu trumpai isvadas palygines biciu ziemojima dadano - blato ir daugiaauksciuose - bedugniuose aviliuose :) tyrimu duomenys - triju metu vidurkis.
1. daugiaauksciuose bites suvartodavo 1.6kg daugiau maisto (taigi ziemai reiktu bitem papildomai sumaitinti apie 2kg maisto daugiau)
2. daugiaauksciuose dregme budavo 8 procentais mazesne (dazniausiai daugiaauksciuose budavo sausa, dadanuose slapi kampai, dugnas)
3. daugiaauksciuose ziema maziau zudavo biciu, t.y. rasta maziau lavoneliu apie 25 procentais maziau (greiciausiai todel,kad bites sausiau ziemodavo )
4. daugiaauksciuose bites greiciau pradedavo viduriuoti, 4 procentais daugiau buvo rasta viduriavimo pozymiu pavasari ( manau gal todel, kad bites dazniau trikdydavo pauksciai, peles, brazdindavosi po aviliais, be to manau didelis vejas labiau kenkdavo)
5. daugiaauksciuose bites augindavo pavasari 30 procentu (apie 2700vnt) maziau peru nei dadanuose (todel kad ziemodavo ne tik sausiau, bet ir salciau, veliau pradedavo auginti perus)
zodziu bites biskuti geriau ziemoja dadano - blato aviliuose. tai tiek apie tai :)
o is savo pastebejimo, galiu daryti isvadas, kad bites ziemoja su tusciu aukstu (papildomu) taip pat kaip ir be jo. labai mazai skiriasi maisto suvartojimas. o aukstas per ziema devisi :)
del erketumo, kad bedugniuose gydyti nereikia tai manau nesamone. nesu dares kokiu tyrimu, rasau ka girdejes ir skaites - erkiu yra, tik naturaliai kurios nukrenta, tai pro tinkla krenta ant zemes, ir nebeprikimba atgalios, o siaip seimas reikia gydyti.
ir dar, pas mane bites irgi pikiuoja kartais, bet tik laka, dar nei karto nebande pikiuoti tinklo, taigi manau gal jos instiktyviai mazina landa, gal nuo priesu, rudeni ir ziema jos gi nesaugo lakos... :)
Vartotojo avataras
Dalius
Patyręs narys
Aviliai:Dadano ir daugiaaukščiai, bitidė
Bitininkavimo stažas:27
Pranešimai:167
Užsiregistravo:2008 Spa 05 , 18:06

Re: breziniai

2008 Gru 12 , 11:16

Labai konkretūs pastebėjimai. Ačiū . Atrodo, kad bedugniams aviliams dugnus vis tik būtų gerai įkišt (gal po tinkliukais) vasario-balandžio mėnesiais arba ženkliai sumažint tinkliukų plotą, ir tą galimybę reiktų palikt gaminant dugnus. Bitės gali daugiau viduriuot dar ir dėl to, kad daugiau per žiemą suvalgo, o WC aviliuose nėra :) . Bet jei avilių apačią išeitų apsaugot nuo vėjo, tai turėtų ir suvalgyt mažiau. O dadaniniuose jeigu kampai pelyja, tai negerai apkamšai arba stoge per mažos ventiliacijos skylės. Taip ir man pasitaiko, nes rudenį taip labai norisi bites šiltai apkamšyt, matyt dėl to, kad žmogus šiltakraujis yra ir taip jam gamta liepia. Čia nieko negalima padaryt :) .
Šiemet vasarą pabandysiu užkelt korpusus ant tinkliukų. Nesunkiai padaroma.
Vartotojo avataras
grikis
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:daugiaaukščiai-bedugniai, dadano pusrėm.
Bičių šeimų skaičius:270
Bitininkavimo stažas:22
Pranešimai:371
Užsiregistravo:2008 Spa 24 , 16:39

Re: breziniai

2008 Gru 12 , 12:24

as irgi kokia kovo manesi, ypac jei atsala gerai ar buna vetros uzkisu dugna daugiaauksciams - bedugniams, kad bites silciau baigtu ziemoti (kartais ir visa ziema buna atviri) :), bet atsilus orams, po pirmu apziurejimu traukiu lauk, labai buna pablogejusi avilio ventiliacija , tas dugno kartono lapas visas sudrekes, arba net slapias :( nieko nepadarysi, pastogei jokios ventiliacijos nera. si pavasari daliai seimu zadu niekuo neuzkisti dugnu, o kitai daliai sudesiu, ir per pirma apziura pazesiu kurios geriau perziemojo... :)
bet manau tas truputi sunkesnis ziemojimas atsiperka vasara, ziauriai patogu jais bitininkauti - lengviau ir paprasciau atlikti ivairias bitininkavimo operacijas... :ok:
Vartotojo avataras
Dalius
Patyręs narys
Aviliai:Dadano ir daugiaaukščiai, bitidė
Bitininkavimo stažas:27
Pranešimai:167
Užsiregistravo:2008 Spa 05 , 18:06

Re: breziniai

2008 Gru 12 , 18:38

Mano tėvas sakydavo, kad avilio dugnas turi būt šiltas ir jei būdavo plonas ir šaltas tai avilį statydavo ant tokios žemos dėžės su eglišakėm, matyt dėl to, kad plonas dugnas peršąla ir ant jo kondensuojasi drėgmė. Žinoma, jei nėra dugno, tai nėra ir problemos. Gal būtų galima naudot vietoj kartono medžio plaušo plokštę (ploniausios būna 5mm, http://www.medienosplausas.lt/plausu_plokstes.html), ji šiltesnė, labai gerai praleidžia drėgmę ir, jei pro apačią pučia vėjas, greitai išdžiūtų. Bet čia irgi tik spėliojimai, jei ne sapaliojimai :) Užkišus dugną, jei viršuje nėra ventiliacijos, o dar jei ir avilys polistirolinis, hermetiškas, tikrai gali būti tvanku. Pavasarį bus įdomu sužinot bandymų rezultatus, aš irgi atkreipsiu daugiau dėmesio į dugnų būklę.
Kaimyna$
Patyręs narys
Aviliai:Daugiaauksciai(bitide), dadano.
Pranešimai:68
Užsiregistravo:2008 Geg 01 , 10:50

Re: breziniai

2008 Gru 12 , 19:00

Kitamet as bandysiu apgyvendint bedugnius savo. Ten tokie 8-iu remu puses dadaninio remo dydzio,tik ne kaip magazinas,kai plokstele gaunasi siaura ir ilga,bet plokstele reiktu pjaut perpus ir gauni du platokus ir siaurus remus.Visas avilys gautusi kaip dreve(aukstas ir gan siauras,ir dar apsildytas is visu sonu).
O kas del bedugniu ziema,tai visvien pavasariop ant to sieto prikrenta nemazai biciu ir vasko ir dugnas kaip ir neleidzia pugom ispust silumos.
Vartotojo avataras
grikis
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:daugiaaukščiai-bedugniai, dadano pusrėm.
Bičių šeimų skaičius:270
Bitininkavimo stažas:22
Pranešimai:371
Užsiregistravo:2008 Spa 24 , 16:39

Re: breziniai

2008 Gru 17 , 18:11

gal kas skaite bitininke nauja straipsni "Rimontas Bukauskas - Mokomoji isvyka" butu idomu suzinoti kitu nuomone apie jo idomias idejas, pasiulymus, tokius kaip naujas avilio tipas (daugiaaukscio, kaip suprantu korpuseliai kvadratiniai, gali deti kryzmai), apie lizdu pletima (kaip supratau daugiaauksciuose siulo pavasari korpuselius det po lizdu, o medunesiui prasidedant virs lizdo). gal kas panasiai bitininkauja, labai idomu butu suzinoti apie tai daugiau? :)
Vartotojo avataras
Admin
Administracija
Aviliai:Daugiaaukščiai 10 rėmų
Bitininkavimo stažas:12
Pranešimai:690
Užsiregistravo:2008 Bal 28 , 11:30

Re: breziniai

2008 Gru 18 , 14:39

Kalbėjau su Rimontu, žadėjo pasijungti ir išsakyti savo nuomonę
--
Linkiu, kad Jums išsipildytų viskas, ko linkite kitiems...
Vartotojo avataras
jonas
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukšciai
Bitininkavimo stažas:21
Bičių rasė:Karnika 5 linijos
Pranešimai:1286
Užsiregistravo:2008 Geg 14 , 23:17

Re: breziniai

2008 Gru 18 , 23:07

Tai tik jo pastebėjimai .
Vartotojo avataras
Admin
Administracija
Aviliai:Daugiaaukščiai 10 rėmų
Bitininkavimo stažas:12
Pranešimai:690
Užsiregistravo:2008 Bal 28 , 11:30

Re: breziniai

2008 Gru 19 , 10:01

Nuo Rimonto:

Man patiko dalyvio "grikio" moksliškas požiūris į bitininkavimo problemas. Perskaitęs viso skyrelio klausimus-atsakymus, susidariau nuomonę, kad ten tiek klausiantys tiek ir atsakantys yra vienodo išmanymo. Bet labai malonu, kad jauni bitininkai bendraudami ir atlikdami nesudėtingus lauko bandymus ir stebėjimus, patys ieško atsakymų į įškylančius klausimus. Tuo pačiu keliu jau 33 metai einu ir aš. Nors mano mokytojai, kurie davė kažkokios naudos, buvo mokslo daktarai J. Balžiakas, J. Straigys, bitininkai- praktikai A. Laurenčikas, Petronis, Grigonis, S.Kučinskas ir kit. Bet nuolat praktikoje pasitaikantys nesklandumai vertė ieškoti pačiam atsakymų į nemažai klausimų ir pasitvirtino sena liaudies patarlė, kad ir labai įžymiais žmonėmis aklai pasitikėti negalima, nes jų klaidos gali virsti ir tavomis klaidomis. Ir kaip nekeista, daugiausia išmintingų patarimų ir pastebėjimų kaip tik gavau iš paprastų eilinių kaimo bitininkų, kurie mažai arba visai nėra žinomi Lietuvoje. Klystame visi ir tuo greičiau surasime tikrą tiesą, kuo daugiau bendrausime tarpusavyje. Aš savo straipsniuoise, kurių esu parašęs į žurnalą "Lietuvos bitininkas ir "Ūkininko patarėjo" laikraščio skyrelį "Bitutė ratuota" irgi nepretenduoju į galutinę tiesą, bet stengiuosi pakviesti mąstančius bičiulius bendrauti ir pasisakyti. Bet mes, vyresnieji , esame išdidūs, ir kiekvienas atskirai jaučiamės esą daugiau išmanantys už kitus. Ypač greit užsigauna ponai mokslininkai , kada išdrįstu nesutikti su kai kuriomis jų skelbiamomis tiesomis. Malonu, kad jūs jaunimas bendraujate be pykčio ir pavydo vieni kitiems ir tai yra garantas, kad jūs greičiau surasite tikrąją tiesą ir bitininkausite sėkmingai ir jūsų bitės nemirs nuo ligų ir blogų priežiūros tehnologijų. Sėkmės Jums.
Gerbiamas Bloznelis savo svetainėje žadėjo man skirti vietos, kur aš žadu aprašyti plačiau visą savo patyrimą ir supratimą daug plačiau, negu tame straipsnelyje"Mokomoji išvyka" kurią jau atspausdino. Minėtame straipsnelyje stengiausi labai trumpai bandyti duoti atsakymus į eilę iškylančių klausimų kaip tik turėdamas galvoje pradedančius bitininkus ir tuo padėti sutrumpinti jų teisybės ieškojimo kelius. Daugumai senųjų bitininkų mano pamąstymai gal ir tikrai nereikalingi, nes jiems per vėlu ir sunku psihologiškai keisti per daug metų susidariusius įpročius bitininkaujant. Kas nori su manimi pabendrauti - mano elektroninis adresas -trans@delfi.lt Svarbiausia, manau , kiekvienam žmogui reikia gyventi sava galva, o prieš visokius profesorius ir daug nusimanančius apsiginkluoti kritiniu mąstymu. Rusų žmonės tuo klausimu turi labai gerą patarlę, kuri lietuviškai skamba maždaug taip- "Pasitikėk, bet pasitikrink"
Rimontas
--
Linkiu, kad Jums išsipildytų viskas, ko linkite kitiems...
Vartotojo avataras
grikis
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:daugiaaukščiai-bedugniai, dadano pusrėm.
Bičių šeimų skaičius:270
Bitininkavimo stažas:22
Pranešimai:371
Užsiregistravo:2008 Spa 24 , 16:39

Re: breziniai

2008 Gru 19 , 14:14

na man tai to biciulio pastebejimai patinka, nes daznai jis papriestarauja senoms tiesoms, turi nauju ideju. :) be to jau pabodo nusipirkus nauja knygele, ar tiesiog skaitant straipsnius laikrastukuose suzinoti viena per ta pati.
cia mano asmenine nuomone :) :) :)
lsaulius
Patyręs narys
Aviliai:dadano
Pranešimai:103
Užsiregistravo:2008 Rgs 19 , 12:40

Re: breziniai

2008 Gru 20 , 16:41

Perskaičius bičiulio Rimonto straipsnį bitininke apie jo siulomą avilį kilo klausimų. Visų pirma dėl rėmelio matmenų, siulomi 360x230x40. O lizdo vidus 485x485 mm. Ar tai korektūros klaida, ar ko nesupratau, tarpas 125 mm. O storis tikrai 40? Gal profams čia viskas aisku, bet mano bitininkavimo stažas dar tik startuoja, inventoriaus neperdaugiausia, todėl norėtųsi po truputį plėstis pačiais teisingiausiais aviliais. Atsigramdžiau kelis smetoninius dadano rėmais, pradžiai tiko. Bet kai pradėjau domėtis kitomis konstrukcijomis, gavosi kaip su medžiais miške. Gal patartumėt kokiais aviliukais geriausia plėstis, dabar 5 šeimynos, planuoju iki 12.
Vartotojo avataras
jonas
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukšciai
Bitininkavimo stažas:21
Bičių rasė:Karnika 5 linijos
Pranešimai:1286
Užsiregistravo:2008 Geg 14 , 23:17

Re: breziniai

2008 Gru 20 , 22:35

Patariu 16 rėmų dadano tipo ,vėliau įgijus patirties daugiaaukšciai .Tai avilių tipai išbandyti Lietuvoje .
Algisdalgis
Patyręs narys
Pranešimai:27
Užsiregistravo:2008 Lap 04 , 15:18

Re: breziniai

2008 Gru 28 , 16:50

Labas.Mane domina kelminiu aviliu fenomenas, kad bites laiko apacioje keliu metu medu.Cia vienas biciulis uzsimine, kad reminiuose aviliuose pavasari apacioje irgi dedamas medus.Tai gal verta praplesti pavasari avili zemyn? Nebutu sunku prikonstruoti is kitos puses stumdoma stalciu tokiai meduvei po lizdu, o isemus rinkti ten ziedadulkes ,erkes arba dar kam nors naudoti.Kartais ir kvailos mintys turi grudeliu
Paskutinį kartą redagavo Algisdalgis 2008 Gru 28 , 18:09, redaguota 2 kartą(us).
Vartotojo avataras
Admin
Administracija
Aviliai:Daugiaaukščiai 10 rėmų
Bitininkavimo stažas:12
Pranešimai:690
Užsiregistravo:2008 Bal 28 , 11:30

Re: breziniai

2008 Gru 28 , 16:58

Nuo Rimonto:

Gerb. Sauliau. Ten ne korektūros klaida, o tie išmatavimai yra tik rekomenduojamo pobūdžio ir ne visiškai tikslūs. Mano daugiaaukščių, kuriuose bitininkauju yra tokie 365x180x40mm. Kodėl 40mm? Vasara: kada koriai su perais lieka didesni tarpai tarp korių , didesnė laisva erdvė, geresnis vėdinimas , mažiau tvanku, mažiau spiečia. Žiema: didesnis tarpas talpina daugiau bičių , žiemojančioms bitėms reikalingas mažesnis plotas , mažiau energijos optimalios šilumos išlaikymui. Tokius korius užpylus medumi yra ištempiamos akelės iki normalaus tarpo tarp korių ir mažame plote talpinama žymiai daugiau medaus-maisto dėl ko bitėms žiema nereikia "lakstyti" paskui greitai senkanti maistą arba, esant lauke minusinei temperatūrai, persikelti į kitą korių tarpą. Tokie "žygiai" bitėms žiemos laike brangiai kainuoja.Senieji bitininkai tokius korius ir dar storesnius iki 45mm dėdavo meduvėms ir tai laikė "aukso fondu". Į tokius korius neina nei motina dėti net traninių perų ir nebereikia skiriamųjų tvorelių, o kai pripila medaus - yra ko kelti. Kad tokius korius reiktu naudoti ir lizde, tik nepasiųtus, "patarė" pačios bitės. Atlikus lauko bandymus tai pasitvirtino su kaupu. Literatūroje kažko panašaus niekur neaptikau. Bet tokių korių į mano 485x485mm korpusą telpa tik devyni. Tiek iš patirties ir Jūsų pasvarstymams.
--
Linkiu, kad Jums išsipildytų viskas, ko linkite kitiems...
Vartotojo avataras
Admin
Administracija
Aviliai:Daugiaaukščiai 10 rėmų
Bitininkavimo stažas:12
Pranešimai:690
Užsiregistravo:2008 Bal 28 , 11:30

Re: breziniai

2008 Gru 28 , 16:59

Nuo Rimonto:

Gerbiamiems jauniesiems bičiuliams Jonui ir Sauliui. Mano, kaip ir didžiulė dauguma kitų Lietuvos bitinink, 16 rėmų aviliai jau išbandyta. Jei būtų praktikoje pasitvirtine, niekas neužsiiminėtų kitokių avilių kūryba. Šita, kolūkinių bitynų "klasika", turi daug trūkumų. Lietuvos gamtinėmis sąlygomis jau ir bet kokie gulstieji aviliai yra nelabai tinkami, o ką bekalbėti apie šią "klasiką". Platesne analize neužsiimsiu, tam reiktų skirti visą straipsnį tik trumpai priminsiu, kad bitininkajant šiuose aviliuose bitelės serga puviniais, leidžia spiečius, blogai žiemoja, daug darbo aptarnaujant. Taip jie labai tinkami mokantis bitininkauti, nes patogu pervarinėti biteles iš vieno galo į kitą, stebėti motinos darbą, perų vystymąsį, bet gerokai reiktų keisti avilio konstrukcija, kad palengvinti bitelių gyvenymą gulsčiajame avylyje Lietuvos gamtinėmis sąlygomis. Tinkamų daugiaaukščių Lietuvoje niekas negamina, o šitie, bitininko Kučinsko pradėti Lietuvoj, tinka tik bitininkaujantiems apšiltintose bitydėse, bet čia tik mano nuomonė. Bitininko - sodininko Amšėjaus organizuotų seminarų ir jo gero sugebėjimo reklamuoti šie aviliai paplito ir pas bitininkaujančius lauko sąlygomis ir dar be dugnų ir tokiu jų tinkamomu matomai jis ir nemažai bitininkaujančiųjų yra įsitikine. Aš šitą varijantą esu išbandęs daug ankščiau, tik po dviejų metų, kai pradėjo juose bitininkauti Kučinskas, tik neapšildintuose bitydėse ir man ir mano bitėms - NEPATIKO. Bedugnius išbandžiau gerokai ankščiau negu tuo klausimu surengė seminarą šiaulietis bitininkas Steponavičius ir Lietuvos gamtinėmis sąlygomis bitėms taip pat - net labai nepatiko. Teisingai Saulius daro, kad viešai svarsto apie GERIAUSIĄ avilį Lietuvoje gyvenančioms bitėms. Nuo gero avilio priklauso labai ir bičių ir bitininko " gera savijauta" Siūlau gerai viską apsvarstyti, išklausyti visų nuomoę ir padaryti pasirinkimą "sava galva", kad paskui po 20 bitininkavimo metų nereiktų viską keisti ar ką nors kaltinti. S Ė K M Ė S.
--
Linkiu, kad Jums išsipildytų viskas, ko linkite kitiems...
Vartotojo avataras
jonas
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukšciai
Bitininkavimo stažas:21
Bičių rasė:Karnika 5 linijos
Pranešimai:1286
Užsiregistravo:2008 Geg 14 , 23:17

Re: breziniai

2008 Gru 28 , 23:45

Aš jau bitininkauju daugiau 20 m . Išbandęs įvairių tipų avilius Naudojuosiu prof. J. Kriščiūno bitininkavimo metodais ir naudoju jo pateiktas žinias.Kokia Jūsų nuomonė apie tai,nes pradedantiesiems bitininkams sunku rasti jiems tinkantį bitininkavimo būdą .
Austeja2
Patyręs narys
Aviliai:dadano
Bičių šeimų skaičius:60
Bitininkavimo stažas:25
Pranešimai:844
Užsiregistravo:2008 Spa 06 , 09:36

Re: breziniai

2008 Gru 29 , 01:16

jonas rašė:Aš jau bitininkauju daugiau 20 m . Išbandęs įvairių tipų avilius Naudojuosiu prof. J. Kriščiūno bitininkavimo metodais ir naudoju jo pateiktas žinias.Kokia Jūsų nuomonė apie tai,nes pradedantiesiems bitininkams sunku rasti jiems tinkantį bitininkavimo būdą .
Reikia tik džiaugtis, kad kažkuriuo tai laiku Lietuvoje buvo tik vienas bitininkystės autoritetas - profesorius Jonas Krikščiūnas, kuris ir įvedė 435 mm ilgio rėmą, labiausiai paplitusį pasaulyje. Kitur tuo laiku buvo bent po kelis autoritetus ir pavyzdžiui kai kurios šalys dabar tebeturi bent po 6 tipų rėmus, bet kaip tai kuo tolyn, tuo labiausiai orentuojamasi į minėtą 435 mm ilgio rėmą.
Pradedantiesiems patarčiau pirmiausia išmokti pažinti bičių gyvenimą kokiame avilyje jas belaikytų, o po to jau savaime galima apsispręsti kokį būdą pasirinkti priklausomai nuo turimos įrangos, finansinių galimybių ir sveikatos dabar ir paskui, nes gal kas antras bitininkas turi problemų su nugara. Šiaip tai ne avilys medų neša. 2005 metais bičių šeimą galėjai laikyti ir batų dėžėje, vis tiek būtų daug prinešę medaus, kad tik vietos užtektų jam padėti. O jeigu rimtai, tai avilių yra visokių - į plotį, į aukštį, sunkių ir lengvų, medinių, kartono ar polistirolo ir kiekvienam bitininkui yra savas sprendimas. Tačiau nerekomenduočiau keisti rėmelio ilgio, nes tai bazinis dalykas. Jeigu norit dirbti greitai t.y. aukštais ir lengviau, naudokite 435 x 145 mm pusrėmį, jei labiau domina ir kiti dalykai, nei vien tik medus, naudokite 435 x 300 arba 435 x 230 mm rėmelius. Šiaip tai čia vietos per maža, kad išpasakoti tai, kad jums būtų gerai ir bitėms taip pat gerai.

Grįžti į