Bityno užrašai

Bitininko kalendorius.
Vartotojo avataras
Admin
Administracija
Aviliai:Daugiaaukščiai 10 rėmų
Bitininkavimo stažas:12
Pranešimai:690
Užsiregistravo:2008 Bal 28 , 11:30
Bityno užrašai

2008 Geg 16 , 12:20

sauliusb
ar vedate savo bityno užrašus?
Aš svarbesnius darbus (pvz.pirmas lizdų plėtimas, medudės uždėjimas, spiečiaus susėmimas ir pan.) pasižymiu bitininko kalendoriuje.
Vienoje knygelėje esu radęs, kad bitininkams rekomenduoja pildyti bičių šemos korteles, žiemojimo žiniaraštį ir pan.

Vaidas
Na cia kiekvienas asmeniskai pasirenka... jei turi keleta seimeliu, tai ir atmintinai galima astiminti kas kasda padaryta ir t.t.:cyclops:

Na turint daugiau jeu rasyti manau reikia, nes pasimeta atmintyje smulkmeneles...Laughing

As vedu sioki toki sasiuvinuka, na jame pagrindinia darbai surasyi ir kaikurie bendri pastebejimai.8)

O apie pacia biciu seima tau rasau taip:
Kieviename avilyje po stugeliu esu priseges sviesaus kartono lapa, kuriame uzrasau ka reikia.
Atsidarau avili ir iskarto matau, kas per situacija, nereikia nei laiko gaisti vartant sasiuvini, nei pasimeta. Labai patogu.

sauliusb
čia su tuo kartonu po avilio stogu gera mintis Bounce

internete dar radau programą, kuri lyg ir turėtų atstoti užrašus. Yra nemokama versija dešimčiai šeimų (norint pilnos versijos reikia pirkti) :
http://www.apis.euro-honey.com/modules. ... load&cid=3
pabandžiau, bet man, asmeniškai, kažkaip nelabai...

jonas
Nusivyliau ir as ta programa .Pasiimi stora sasiuvini ir sutvarkes 5 avilius surasai sutartiniais zenklais .Bandziau delnini kompiuteri ,bet nepasitvirtino nes reikia eiti i pavesi

vizu
Kartono lapas po avilio stogu labai patogu,bet man sezono pabaigoje iš to lapo liko tik nuograuža...Surprised Tiesiog kitą pavasarį norėsi pasitikslint,kur kokiam avily ir ką darei,kada keista motina-ant pečių nešiojamas kompiuteris ne viską atgamina.Man labiau prie širdies mažas sąsiuvinukas su parištu rašikliu-jie visuomet gyvena bitininkės darbo dėžutėje"rankinuke"

Vaidas
As ta krtoniuka naudoju jau kokie sptini metai ir dar nei karto nenusimete ir nedingo (nors ir pele gyveno ir suslapes buvo ir t.t.)

As vedu taip savo uzrasus (papasakosiu, gal kazkam bus naudinga, ar kokia sava mintis susigalvos:

Bendrus darbus rasau i sasiuvini (kada lizdai plesti, magazinai uzdedami, medaus sukimas, magazinu nuimimas, penejimasir kiti pagrindiniai darbai)

Smulkesnius darbus uzrasneju i ta kartoniuka prikalta po stogeliu. Atsidarai ir matai tikslias butent tos seimos gyvenimo ir darbo su ja suptilybes, laikotarpiu nuo vieno iki kito darbo ir t.t.

Maitinimo laiku rasau su kreida ant avilio, nes po kurio laiko tai nebesvarbu yra, ir kita vasara nuvalau ir taip neuzima vietos uzrasyuose. beto matau (neryskiai) kiek pernai supyliau sirupo, kiek siemet reikia ir t.t.

REudeni nuo tu kartonuku pagr ir svarbius uzrsus galima perkelti i sasiuvini( bet man to dar neprireike)

Na uztenka kamatyti nors kazka ir prisimenu as ka dirbes prie vieno ar kito avilio, tie uzrasai tik atminciai pagreitinti man reikalingi

Robertas
Esu pasidares uzrasu lentele man labai patogi pasirode. A4 puslapyje is apieju pusiu telpa po 3 lenteles . ( 6 metams uztenka) . Viena lentele metams.
Labai patogu . Ir istorija pasiskaitaliot gali , visgi malonu kartais prisiminti kaip ten anksciau buvo.

vizu
Matyt mano bitės labiau "aštriadantės"

Vaidas
Tai gali panaudoti presuoto kartono lapeli, manau tokio nesugraus tavo astriadantes bites

Austeja
Esu maciusi, kaip seni bitinkai veda tokius uzrasus:"motinele maciau, motineles nemaciau..." Kada dejote meduves gal ir svarbu pradzioje, kad kitais metais zinotumete , kada vel deti. Arba , jei norite rasyti straipsni ir vesti kalendoriu, kad galetumete palyginti.
As rasau tik motineliu linijas, numerius, metus. Visa kita matosi ir taip

Austeja
Uzrasau ant avilio uzpakalines sieneles virsaus ir dar ant metaliuko, kuri uzdedu ant koriu

Vaidas
Na as pazymiu tokiu sdalykus:
Pavasarini biciu stipruma perais
Kada uzdejau magazinus
kartais kiek mazdaus medaus neumiau
Motineliu pokycius
Naujas seimeles sudarius, kada motina ima deti pasizymiu, ar jeigu pastiprinu bitemis ar perais (su kreida pazymiu)
Jei kokia seima ispiecia ar iskiriu seima ar pan
kiek sirupo pilti, kiek supilu (su kreida)
Na ir jei pastebiu kokiu ligu ar siaip svarbiu dalyku kokiu.

Na kaip sakoma, pagrindinius dalykus, kad atsidarisu kita karta staigia prisiminciau ka padaryti reiketu, ar i ka atkreipti demesi...

Neesminisu pasizymejimus darau su kreida, kuria nesunku nuvalyti, kai tai tampa nebesvarbu

vizu
pasižymiu,kada keista mama,jei tai nauja šeimelė-kada duota-tuomet žinau,kada reiks tikrinti dėslumą.meduvės uždėjimo laiką atgamina savas "kompiuteris".Visada pasižymiu medkopio datas-įdomumui:)
--
Linkiu, kad Jums išsipildytų viskas, ko linkite kitiems...
Se
Sergijus

Re: Bityno užrašai

2009 Vas 17 , 22:49

Kiekvieną kartą užsirašau kožnos šeimos apžiūros rezultatus.Kadangi esu užmaršus,užrašus studijuoju kas vakarą ir numatau kitos dienos darbo strategiją.Tai jau tapo įpročiu ir,be kita ko-laaaabai smagu pasiskaityti 10 metų užrašus.Anekdotus kurt galima... :)
Vartotojo avataras
Dalius
Patyręs narys
Aviliai:Dadano ir daugiaaukščiai, bitidė
Bitininkavimo stažas:27
Pranešimai:167
Užsiregistravo:2008 Spa 05 , 18:06

Re: Bityno užrašai

2009 Vas 18 , 13:23

Turiu nemažą bityną. Visaip esu bandęs užrašus vesti.
- Kardoniukai lieka aviliuose ir namie negali suvesti rezultatų, nežinai ko ir kiek į bityną nuvežti, sunkiau darbus planuoti, nežinai iš kurios šeimos galima bus perų išimti, kol avilio neatidarai, kuri silpniausia ar stipriausia.
- Sąsiuviniuose informacija keičiasi, perveži, ar parduodi ar sujungi, braukai tada, daug rašai, braižai, o po dviejų metų tas sąsiuvinys išvis nelabai tinka.
- Geriausia, prie ko ir apsistojau, tai kiekvienam aviliui atskiras lapas, įsegamas į segtuvą. Kiekvienam bitynui (pas mane jų - penki) - atskiras segtuvas. Lapo viršuje - maža lentelė, kurioje kiekvienais metais įrašau kiek maždaug iš šeimos išimta medaus, ant kelių korių palikta žiemoti (šeimos stiprumas), motinės gimimo metai, kai pasikeičia. Apačioje - didelė lentelė su grafomis: Duota, Išimta, Pastabos. Perams registruoti atskrai :Duota, Išimta, Liko. Tos grafos padalintos dar smulkiau: dirbtini koriai, koriai su medum, pusrėmiai su medum ir t.t. pagal norą. Patikrinus šeimą užtenka tik datą ir skaičius įrašyt. Uždėtai meduvei , penėtuvei yra sutartiniai ženklai. Po metų, brauki horizontalų brūkšnį ir pildai toliau. Daugiaaukščiams aviliams - kitokie lapai. Ten atskiras aukštas (korpusas) turi atskrą grafą, todėl visada žinau kas yra pavyzdžiui antrame nuo apačios, kur skiriamoji tvorelė, kur įdėti tušti koriai medui ir t.t.
Tuos tuščius lapus atsispausdinu kompiuteriu, pildymas - sekundžių reikalas ir visa daugelio metų informacija - prieš akis.
Se
Sergijus

Re: Bityno užrašai

2009 Vas 18 , 17:15

O tu,Daliau,krapštukas... :) Aš vežiojuosi vidutinio dydžio užrašų knygutę,kur vienai šeimai,yra skiriamas puslapis.Žinoma,jei bitynas būtų toks kaip tavo,vežiočiausi enciklopedijos dydžio sąsiuvinuką... :)
Vartotojo avataras
Dalius
Patyręs narys
Aviliai:Dadano ir daugiaaukščiai, bitidė
Bitininkavimo stažas:27
Pranešimai:167
Užsiregistravo:2008 Spa 05 , 18:06

Re: Bityno užrašai

2009 Vas 19 , 12:00

Tai kad aš nieko neatsimenu... :)
Se
Sergijus

Re: Bityno užrašai

2009 Vas 19 , 12:43

Aš-irgi,todėl ir užrašus vedu... :)
Vartotojo avataras
grikis
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:daugiaaukščiai-bedugniai, dadano pusrėm.
Bičių šeimų skaičius:270
Bitininkavimo stažas:22
Pranešimai:371
Užsiregistravo:2008 Spa 24 , 16:39

Re: Bityno užrašai

2009 Vas 20 , 20:28

O aš tai tokį lapą naudoju, per kiekvieną eilinę apžiūrą imu vis naują. Bandžiau ir aš kiekvienai šeimai atskirą lapa naudoti, bet kai pradedi žarstyti juos, kol atrandi reikiama, taip man taip patogiau, nabent yra kelios bičių šeimos. Pavasarį ir rudenį turiu kitokius lapus, ten įtrauktas ir maistas ir perai ir t.t. O šiame rašau sutrumpinimais, pav daviau aukšta su 5 pasiutais ir 5 dirbtiniais +1a (5P+5D), arba išėmiau vieną aukštą su medumi -1aM, jei koks nepilnas tai pav. -1a8M. Na taip darau aš... :)
apziura.doc
Jūs neturite teisės peržiūrėti failų, kurie yra prikabinti prie šio pranešimo.
Se
Sergijus

Re: Bityno užrašai

2009 Vas 20 , 20:48

Trumpinius naudoju ir aš,nes rašant pilnus žodžius ir enciklopedijos dydžio sąsiuvinuko neužtektų.Pvz.:11R+3NR+1TR.Vanas lizde esant 11-ai rėmų,dadėjau 3 naujus rėmus ir 1-ą tuščiąjį.Tas pats ir su meduvėmis.
Vartotojo avataras
grikis
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:daugiaaukščiai-bedugniai, dadano pusrėm.
Bičių šeimų skaičius:270
Bitininkavimo stažas:22
Pranešimai:371
Užsiregistravo:2008 Spa 24 , 16:39

Re: Bityno užrašai

2009 Vas 21 , 11:22

Čia dar radau kompe pavasario žiniaraštį, rudens žiniaraštį ir panėjimo žiniaraštį :) Aišku pildau nevisas grafas, tik tos kurios man yra aktualios, reiktų gal kiek pakeisti, bet tinginys esu :) :) :) (tiesa pavadinime, vietoj mano bityno :) - esu užrašęs savo vardą ir pavardę)
pavasario ziniarastis.doc
rudeninis penėjimas.doc
paruošimas žiemai.doc
Jūs neturite teisės peržiūrėti failų, kurie yra prikabinti prie šio pranešimo.
Vartotojo avataras
Dalius
Patyręs narys
Aviliai:Dadano ir daugiaaukščiai, bitidė
Bitininkavimo stažas:27
Pranešimai:167
Užsiregistravo:2008 Spa 05 , 18:06

Re: Bityno užrašai

2009 Vas 22 , 11:41

Apie rudeninį penėjimą.
Turiu pasirašęs kompiuterinę programėlę.
Prieš penėjimą patikrinu avilius ir įvedu kiek kiekvienoje šeimoje liko korių (kiek aptupia, t.y. šeimos dydis) ir kiek liko maisto. Iškart matau rezultatą: kiek kg cukraus ir kiek litrų sirupo reiks kiekvienai šeimai atskirai ir visam bitynui sumoje. Jei noriu, galiu vienam kitam aviliui pakoreguoti rankiniu būdu.
Grįžęs iš bityno po eilinio penėjimo įvedu cukraus, panaudoto sirupo virimui tą dieną, kiekį kilogramais ir kiek litrų į kurį avilį supyliau. Iškart matau kiek sirupo į kurį bityną galima nuvežt sekantį kartą atsižvelgiant į penėtuvių dydį ir šeimas, kurioms sirupo jau nebereikia arba reikia mažiau. Gaunu atspausdintą lentelę, kurioje matau kiek sirupo turėsiu išvirti sekančiam kartui ir kiek sekantį kartą į kurį avilį reikės įpilti. Taip pat matau kiek kuriam aviliui dar trūksta iš viso.
Mažam bitynui, žinoma, viso šito nereikia, bet kai avilių yra bent 30-50 ar daugiau, verdi iškart po 100-200 litrų, susitaupo daug laiko ir ženkliai sumažėja paklaidos dėl sirupo koncentracijos ir netikslaus pilstymo, kas irgi duoda tam tikrą ekonominį efektą.
Vartotojo avataras
kice
Patyręs narys
Aviliai:dadanai, daugiaukščiai 10-rėmiai
Bičių šeimų skaičius:30
Bitininkavimo stažas:15
Bičių rasė:Carnica, buckfast
Pranešimai:3591
Užsiregistravo:2008 Geg 05 , 12:15

Re: Bityno užrašai

2009 Vas 22 , 19:48

elementaria lentele galima su ekseliu pasidaryti, jokios papildomos programos nereikia :)
Katėms žiurkių nuomonė nerūpi..
Vartotojo avataras
grikis
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:daugiaaukščiai-bedugniai, dadano pusrėm.
Bičių šeimų skaičius:270
Bitininkavimo stažas:22
Pranešimai:371
Užsiregistravo:2008 Spa 24 , 16:39

Re: Bityno užrašai

2009 Vas 22 , 20:58

"popa" tai reiksia kiek biciu is to avilio ikando.. :lol: :lol: :lol:[/quote]

Irgi geras dalykas vėliau suskaičiuoti, kiek bitelių pašventino :lol: :lol: :lol:
Vartotojo avataras
Dalius
Patyręs narys
Aviliai:Dadano ir daugiaaukščiai, bitidė
Bitininkavimo stažas:27
Pranešimai:167
Užsiregistravo:2008 Spa 05 , 18:06

Re: Bityno užrašai

2009 Vas 22 , 21:27

kice rašė:elementaria lentele galima su ekseliu pasidaryti, jokios papildomos programos nereikia :)
Kaip pirštu į akį... :) Su ekseliu ir pasidaryta. Nuo elementarios lentelės pradėjau. :) O kai visokie "navorotai" atsirado, išdrįsau tą kūrinį "programėle" pavadint...
Vartotojo avataras
kice
Patyręs narys
Aviliai:dadanai, daugiaukščiai 10-rėmiai
Bičių šeimų skaičius:30
Bitininkavimo stažas:15
Bičių rasė:Carnica, buckfast
Pranešimai:3591
Užsiregistravo:2008 Geg 05 , 12:15

Re: Bityno užrašai

2009 Vas 22 , 21:56

su makrokomandom? ar tik paprastos formules?
Katėms žiurkių nuomonė nerūpi..
Vartotojo avataras
vidmantask
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:dadano, daugia/bedug. bitidė,platformos.
Bičių šeimų skaičius:78
Bitininkavimo stažas:36
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:2621
Užsiregistravo:2009 Sau 06 , 14:47

Re: Bityno užrašai

2009 Vas 23 , 09:42

Kokią programą ar programėlę turėsi, vistiek prie avilio stovėdamas turėsi užsirašinėti. Išbandžiau visokius varijantus. Naudojau ir diktofoną, bet.... įkrito į cukraus sirupo bidoną... Todėl vėl perėjau prie užrašų, kuriuos vakare suvedu į kompą.
Prikabinu failiuką.
BIČIŲ ŠEIMŲ APŽIŪRĖJIMO ŽINIARAŠTIS 2008 m.doc
Jūs neturite teisės peržiūrėti failų, kurie yra prikabinti prie šio pranešimo.
arturelis
Patyręs narys
Aviliai:dadaniniai, 10r daugiaaukščiai
Bitininkavimo stažas:15
Pranešimai:306
Užsiregistravo:2008 Geg 15 , 17:46

Re: Bityno užrašai

2009 Vas 23 , 10:38

sveiki, manau tie visi užrašų darymas tai tik gali daryti smuklkūs bitininkas, aš asmeniškai nieka nerašau, jei kas netaip kokiai šeimai tai atsimenu. arba priėjęs prie avilio iškart pamatai kad kažkas netaip yra bičių šeimai. O kaip skaičiau kad ten kiti rašo kada lizdą plėtė ar panašiai tai kam tą ir rašytis, atšyla oras normaliai, ir plečiu bičių šeimoms lizdus
Vartotojo avataras
grikis
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:daugiaaukščiai-bedugniai, dadano pusrėm.
Bičių šeimų skaičius:270
Bitininkavimo stažas:22
Pranešimai:371
Užsiregistravo:2008 Spa 24 , 16:39

Re: Bityno užrašai

2009 Vas 23 , 10:57

Na čia gal ir ne į temą pasakei :), tai gal kaip tik kai turi daugiau bičių šeimų reikia turėti užrašus, kad atsimintum ką bitėm darei ir ką reikia daryti ateity, kad žinotum kiek korių ar aukštų reikia nusivežti prie bičių, kad nelakstytum nuo avilio prie avilio kol rastum reikiamą ir netrukdytum bitelių bereikalo ir t.t..... :) O kai turi viena ar du avilius tai gal ir nereikia tokių užrašų, nors ir tai nekasdiena einant prie avilių užsimiršta..., nabent turi Napoleono atmintį, tai tada gal ir nereikia :lol: Be to po kelių metų ar po metų labai įdomu užrašus pavartyt pažėt kokia buvo situacija tuo laiku, o jei buvo klaidų tai iš jų pasimokyt.. :) :) :)
Vartotojo avataras
Dalius
Patyręs narys
Aviliai:Dadano ir daugiaaukščiai, bitidė
Bitininkavimo stažas:27
Pranešimai:167
Užsiregistravo:2008 Spa 05 , 18:06

Re: Bityno užrašai

2009 Vas 23 , 11:46

kice rašė:su makrokomandom? ar tik paprastos formules?
Nereikia makrokomandų. Panaudoti 3 lapai (sheets). Viename įrašau datą, cukraus kiekį, panaudotą virimui ir kiek litrų į kokį avilį supyliau. Kitame yra paruošta spausdinimui kompaktiška A4 formato lentelė kitam kartui, kiek į kokį avilį reiks supilti ir kiek išvirti. Ir ten turi matytis, kiek kuriam dar liko iš viso, kad pirmoje eilėje paduotum tam, kuriam daugiausia reikia. Trečiame paruošta spausdinimui likučių lentelė - tas lapas nebūtinas. Antras ir trečias lapas užsipildo automatiškai, rankom nieko nerašom, nebent datą, kada planuojama kelionė į bityną.
Nieko ypatingo. Tik reikia normaliai apipavidalint, kad be reikalo nerašytų nulių, labai mažų skaičių, pvz. jei liko supilt 50 ml turi rašyt, kad jau baigtas. Turi įvertint, kad penėtuvės gali būt nevienodo dydžio, kad šeimų skaičius ir avilių numeriai kasmet gali būti kitokie, kad sirupo koncentracija bus nevisai vienoda, dar bus pilstymo paklaidos ir nesutaps teoriškai išvirtas kiekis su tuo, kiek į avilius supylei. Esmė - kad nedingtų cukraus kg nežinia kur, o litrai ne taip svarbu. Sprendžiant iš Tavo klausimų, lengvai pati pasidarytum, gal net dar geriau. Kita vertus, aš iš to biznio nedarau, nieko neslepiu, ir tuos failus atiduočiau, tik jie gal būtų nevisiems tinkami ir suprantami.
arturelis
Patyręs narys
Aviliai:dadaniniai, 10r daugiaaukščiai
Bitininkavimo stažas:15
Pranešimai:306
Užsiregistravo:2008 Geg 15 , 17:46

Re: Bityno užrašai

2009 Vas 23 , 12:12

Griki, ka ten beprižiūrėsi tuose užrašuose, kas buvo prieš tuos kelis metus, aišku čia kiekvieno asmeninis reikalas dėl užrašų. mano jau septyni metai kaip bites be užrašų, visas šimtas bičių šeimų :dance:
Vartotojo avataras
grikis
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:daugiaaukščiai-bedugniai, dadano pusrėm.
Bičių šeimų skaičius:270
Bitininkavimo stažas:22
Pranešimai:371
Užsiregistravo:2008 Spa 24 , 16:39

Re: Bityno užrašai

2009 Vas 23 , 13:36

arturelis rašė:Griki, ka ten beprižiūrėsi tuose užrašuose, kas buvo prieš tuos kelis metus, aišku čia kiekvieno asmeninis reikalas dėl užrašų. mano jau septyni metai kaip bites be užrašų, visas šimtas bičių šeimų :dance:
Na čia tai nustebinai mane :) :) :) auksinę atmintį turi..... :)

Grįžti į