Kokias bites veisime Lietuvoje?

bitutepilkoji
Patyręs narys
Aviliai:varšaviniai ir 3 dad prie Kaukinės miško
Bičių šeimų skaičius:15
Bitininkavimo stažas:12
Bičių rasė:mišrios vietinės
Pranešimai:198
Užsiregistravo:2010 Kov 27 , 21:13
Re: Kokias bites veisime Lietuvoje?

2019 Gru 30 , 23:04

pritardamas Vasarinio mintims taip pat norėčiau laikyti vietinės veislės biteles, nes man maloniau tai, kas savo krašto... nes nesiekiu medaus kiekybės... manau, kad tam pritartų nemažai mūsų bitininkų-mėgėjų... visa bėda tas rapsas... siūlyčiau pakeisti Lietuvoje rapso ūkininkavimo taisykles taip, kad apie laukus su rapsų būtų priverstinai sėjama apsauginė juosta (bent 40 metrų pločio) kokių medūnešių augalų... tada nebūtų aviliuose gryno rapsų medaus...
kirk
Patyręs narys
Aviliai:Dadano. Pereinu į daugiaaukščius.
Bičių šeimų skaičius:45
Bitininkavimo stažas:25
Pranešimai:571
Užsiregistravo:2008 Gru 29 , 21:36

Re: Kokias bites veisime Lietuvoje?

2019 Gru 31 , 09:15

Ko taip kuklinatės - rėžkit iškart 4 km.
Vartotojo avataras
yankadi
Patyręs narys
Aviliai:bitėms
Bitininkavimo stažas:10
Bičių rasė:A. m. mellifera
Pranešimai:108
Užsiregistravo:2010 Lie 22 , 21:53

Re: Kokias bites veisime Lietuvoje?

2019 Gru 31 , 10:05

Tai kokias bites veisime Lietuvoje?
Tai kokios bitės pas mus gyveno nuo amžių amžių? Gi Amm. Bandymai pritempinėti Karniką kaip artimą mūsų kraštui bitę gamtiniu požiūriu yra neteisinga, net jei ir dabar jos populiacija Lietuvoje didžiausia. Taip, ji Lenkijos pietiniame pakraštyje yra natūrali rasė. Bet tai gan toli. Tai kas įvyko ir vyksta dabar Lietuvoje su bitėmis yra žmogaus neatodairiškumo ir godumo pavyzdys susiklostęs per n metų dėl siauro pramoninio-ūkinio požiūrio į bitininkystę, bitininkų organizacijų neveiksnumo vietinės bitės išsaugojime ir populiarinime, trūkstamo rėmimo mokslininkams ir vietinių bičių tyrimams, asmeninių lobistinių interesų ir kt. priežasčių. Tyli kova prieš gamtą. Galima būtų daugžodžiauti kodėl vienas ar kitas žinomas LT bitininkystėje žmogus nesiėmė kiek anksčiau šios bitės atkūrimo-išsaugojimo darbų,,, Gal dėl to, kad dirbo su kitomis bitėmis, kuriomis buvo paprasčiau, platesnės galimybės užsidirbti, gauti finansavimą pramoninio-ūkinio požiūrio kontekste? Čia retoriniai klausimai. Yra kaip yra. Tačiau galima keisti į gerą. Kaip kažkada J.A. Balžekas įkūrė vietinių bičių draustinį, izoliuotą poravimosi punktą Amm bitėms Kuršių nerijoje, taip dabar po atliktų Gamtos centro tyrimų ir dar radus vietinių bičių būtų galima kloti tolimesnius pamatus šios bitės išsaugojimui, atkūrimui, selekcijai...

Raginimas nebepirtkti importinės kilmės motinų ir bičių yra ne mano, o bendra Amm btėms dedikuotų organizacijų pozicija. Tiesa, SICAMM pasisako už AMM bičių reintrodukavimą į teritorijas kur ši bitė išnykusi iš artimiausių vietų kur ši bitė dar yra. Tiek BIBBA, kurios esu narys, tiek mano žiniomis ir kitos organizacijos ryškiai pasisako prieš bičių importą, ir ragina bitininkauti be atvežtinių bičių, gerinant turimas bites ir esant galimybei vietines Amm bites. Taip duodamas šansas vietinėms bitėms nebegauti papildomo spaudimo iš atvežtinių bičių ir vis naujo genų mišrinimo. Taigi, tai ne mano mintis, o kitų šalių kuriose yra susikūrusios Amm bitės išsaugojimo ir gerinimo organizacijos, pozicija. Aš jai tik pritariu, ir tam mokslinio pagrindo pakanka. Ūkinio taip pat.
Bitininkaujant artimomis vietinėms ar vietinėmis bitėmis galima gauti ne mažiau produkcijos nei atvežtinėmis bitėmis, tai tik aplinkos, bitininkavimo technologijų, ir bičių gerinimo aplinkybės. Reikia nebijoti pripažinti, kad bičių importas kelia dideles grėsmes ir jo nauda yra trumpalaikė, tai neveda į ilgalaikį tvarų bitininkavimą. Daug bitininkaujančių tampa vartotojais, o ne bitininkais. Manau kiekvienam norinčiam nebepirkti užsienio kilmės bičių reiktų išmokti ir gebėti pasidauginti geriausių savo turimų šeimų bites. Tai nėra labai sudėtinga. Taip galima sutaupyti, išmokti, ir galiausiai ta smagu ir tvaru. Neskatinamas naujas bičių importas. Tokie sakinukai ir idėjos galėtų puikuotis ant medaus etikečių, tai kurtų išskirtinumą ir pridėtinę vertę lyginant su tuo ką daro pramoniniai bitininkai ir medaus supirkėjai... :ok:

Dar dėl dažnai cituojamo prof. Rutnerio, jis mokslinę veiklą vykdė tada kai dar nebuvo tokio genų mišrinimosi, tokių importų mastų, tad tikėtina, jei jis darbus rašytų šia diena, jo pozicija būtų kitokia... Beje, labai daug Amm bitei davė šios knygos autorius ir ši knyga apskritai.
Verta dėmesio ne mažiau, nei Rutnerio darbai.
beos book.jpg
Gražių Naujų metų! :christmas: :leaves: :bee :ok:
Jūs neturite teisės peržiūrėti failų, kurie yra prikabinti prie šio pranešimo.
:bee Už VIETINES biteles! :bee
Vartotojo avataras
Vasarinis
Patyręs narys
Aviliai:daugiaaukščiai, rėmelis 360x200
Bitininkavimo stažas:32
Bičių rasė:A. m. carnica
Pranešimai:1296
Užsiregistravo:2009 Gru 29 , 13:21

Re: Kokias bites veisime Lietuvoje?

2019 Gru 31 , 12:35

Mane nedraugiškai nuteikia faktas, kad pateikti konkretūs argumentai ignoruojami, o tos pačios maldelės beriamos kaip žirniai į sieną. Taip ne vieną Amm šalininką galima padaryti priešingos stovyklos atstovu.
yankadi rašė:
2019 Gru 31 , 10:05
Bandymai pritempinėti Karniką kaip artimą mūsų kraštui bitę gamtiniu požiūriu yra neteisinga, net jei ir dabar jos populiacija Lietuvoje didžiausia. Taip, ji Lenkijos pietiniame pakraštyje yra natūrali rasė. Bet tai gan toli.
Iki natūralios karnikos paplitimo ribos yra 500 km. Ar tai toli, įvertinus, kad mus domina kalnų bitės, o su kiekvienu 100 metrų kylant aukštyn atmosferos oras vėsta 0,6 °C? Vasarą išvažiuojant į Karpatus pas mus buvo tik ką pražydęs siauralapis gaurometis, o ten bastantis po bitynus ir kalnus – jis taip pat buvo tik ką pradėjęs žydėti. O kur dar klimato atšilimas? Aš domiuosi ir auginu vynmedžius. Viena mano turimų veislių aprašyta dar tarpukario literatūroje. Tai palyginus su tuomet pateiktais duomenimis, ji dabar pražįsta visu mėnesiu anksčiau. Turiu veislių, kurios išvestos Prancūzijoje, o dabar pas mus prinoksta be jokių problemų.
Tai čia argumentai, kad karnika kažkur „toli“ pietuose. O kaip su beveik šimtaprocentiniu Lietuvos miškingumu kai į mūsų kraštus atkeliavo Amm ir čia vystėsi, palyginus su dabartiniais 33 procentais ir neaprėpiamais rapso laukais? Tai šio argumento net pastebėti nereikia?
yankadi rašė:
2019 Gru 31 , 10:05
Tiek BIBBA, kurios esu narys, tiek mano žiniomis ir kitos organizacijos ryškiai pasisako prieš bičių importą, ir ragina bitininkauti be atvežtinių bičių, gerinant turimas bites ir esant galimybei vietines Amm bites.
Kas iš mūsų dabar pultų dauginti „karnikos“ bites, kurių motina prieš n kartų buvo grynaveislė Carnica, o jos vėlesnės kartos poruodavosi laisvai bityne? Ir tas skaičius „n“ tyrimais nenustatomas.
Ar būtų kažkokia prasmė tai toliau dauginti? O Amm entuziastai mums būtent tai ir siūlo.
Kai prieš gerus tris dešimtmečius pradėjau savarankiškai bitininkauti atokiame Dzūkijos vienkiemyje, pirmosios mano šeimos buvo būtent dar ganėtinai mažai metizuotos Vietinės. Todėl aš puikiai žinau su kuo tai valgoma. Bet prabėgo daugiau nei TRYS DEŠIMTMEČIAI laisvo tų bičių poravimosi. Laisvo! Nes niekas jų neselekcionavo, kryptingai neveisė ir neplatino motinų.
Įsijunkit mąstymą visi „nepagydomi optimistai“ (pagal TRANĄ)!
Todėl raginimai „nepirkti daugiau užsienio kilmės bičių“ ir auginti tik Amm – kvailystė, kokių reta.
Ar nors vienoje BIBBA ir SICAMM priklausančioje šalyje bitininkaujama TIK Apis mellifera mellifera bitėmis?! NĖRA TOKIOS ŠALIES!
yankadi rašė:
2019 Gru 31 , 10:05
Dar dėl dažnai cituojamo prof. Rutnerio, jis mokslinę veiklą vykdė tada kai dar nebuvo tokio genų mišrinimosi, tokių importų mastų, tad tikėtina, jei jis darbus rašytų šia diena, jo pozicija būtų kitokia...
Tokiu atveju ir tamsta F. Rutnerio neskaitęs, todėl rekomenduoju perskaityti ir man nereikės įrodinėti akivaizdžių tiesų.
Breeding Techniques and Selection for Breeding of the Honeybee.jpg

Ir pabaigai.
Maldelėmis ir mišrūnių dauginimu Vietinės bitės mes neprikelsim. Dabartiniam etape reikia instrumentinio apsėklinimo pagalba genetiškai ištirtų motininių linijų šeimas su geriausiais morfologiniais požymiais kryžminti tarpusavyje pagal kruopščiai sudarytą schemą. Ir kai bus pakankamai išgryninta grupė šeimų su nepriekaištingais morfologiniais duomenimis, tuomet pradėti atranką pagal produktyvumą, piktumą, žiemojimą ir t.t.
Jūs neturite teisės peržiūrėti failų, kurie yra prikabinti prie šio pranešimo.
O kaip dėl „Bakfasto rasės“, jei „ jis (brolis Adomas) sako, kad tai ir ne linija – tai toks mišrūnas“?! A. Amšiejaus teiginių parafrazė
Vartotojo avataras
yankadi
Patyręs narys
Aviliai:bitėms
Bitininkavimo stažas:10
Bičių rasė:A. m. mellifera
Pranešimai:108
Užsiregistravo:2010 Lie 22 , 21:53

Re: Kokias bites veisime Lietuvoje?

2019 Gru 31 , 13:15

Amm šalininkas turėtų palaikyti bitininkavimą Amm. Ar ne taip? Tai tiesiogiai padėtų šios bitės ateičiai. Gali būti šalininkas kuris pasisako už šios bitės apsaugą, išsaugojimą, selekciją, bet pats tiesiogiai prie to neprisideda. Ir tokių dauguma, deja. Reikia aktyvių žmonių, aktyvių bitininkų.
Tapatinti Amm entuziastus su manimi gal nereiktų. Esu vienas iš tų kuris deda pastangas į šios bitės problematikos viešinimą, sukūriau grupę feisbuke ,kurioje 2019-12-31 jau virš 200 narių! Na dar rimtai šia bite domiuosi ir einu rasinio skyriaus Amm įkūrimo link. Bonituoju bites ir galiu pamokyti ar duoti informacijos apie tai kitiems.
Jūsų požiūris į kai kuriuos aspektus dėl šios bitės problematikos su mano nesutampa, ir nebūtinai turi sutapti, bet bent dėl vieno, manau sutariame. Su Bakfasto bite nieko gero nebus. O ko reikia labiausiai dabar Amm? Manau dėl to sutariame ir man tik paantrinsite:

1. Reikia Amm bičių pas tuos kurie jai neabejingi.
2. Reikia norinčių pildyti šeimos apžiūros lapus (feisbuko vietinės bitės grupės esu pridėjęs kelis elektroninius variantus).
3. Gebančių apžiūrėti ir indentifikuoti bites morfometriškai.
4. Kurti rasinius skyrius, veislinius bitynus Amm bitei.
5. Kurti lokalius bičiulių būrelius, ratelius šiai bitei.
6. Kurtis vietinei organizacijai kuri atstovautų šios bitės interesus.
7. Steigti vietinės bitės draustinius.
8. Skirti didesnį dėmesio šios bitės problematikai valstybiniu lygmeniu.

Ar randate save šiuose punktuose? Jei randate, jūs galimai aktyvus Amm šalininkas. Ačiū! Galime bičiuliškai bendrauti (nepaisant kai kurių nuomonių skirtumų), koordinuoti savo veiksmus siekiant bendro tikslo - išsaugoti, atkurti ir plėtoti Amm bitininkystę Lietuvoje!
:bee Už VIETINES biteles! :bee
Vartotojo avataras
Vasarinis
Patyręs narys
Aviliai:daugiaaukščiai, rėmelis 360x200
Bitininkavimo stažas:32
Bičių rasė:A. m. carnica
Pranešimai:1296
Užsiregistravo:2009 Gru 29 , 13:21

Re: Kokias bites veisime Lietuvoje?

2019 Gru 31 , 14:07

Vietinės bitės ateičiai visų pirma padėtų realus požiūris į susidariusią situaciją. O tam reikia atsakyti į kelis fundamentalius klausimus:

Ar įmanoma apskritai ir jei taip, tai iki kokio laipsnio atkurti mūsų Vietinę bitę ir jos populiaciją?
(genetikai tvirtina, kad iki 100 % iš mišrūnių išgryninti Amm genų neįmanoma, bet tai ir nėra būtina)

Kokią įtaką jos išlikimui daro pasikeitusios gamtinės sąlygos?
(tiek kardinaliai sumažėjęs miškingumas, tiek pasikeitusios ir dar labiau besikeičiančios klimatinės sąlygos, tiek agrokultūrų laukai ir t.t.)

Ar atkurta bitė bus paklausi tarp įvairių lygių bitininkų, ar tai bus tik entuziastų ir mokslininkų domėjimosi objektas?
(jei aiškiai matosi, kad labai plačiai bitininkaujama su ja nebus – reikia greta Amm propaguoti kitą bičių rasę, kuri taip neįtakos Vietinių bičių, kaip tai daro hibridinė veislė)

O svarbiausia nedelsiant:

Kur atlikto tyrimo ataskaita?
Kur tos perspektyvios Amm atkūrimui šeimos?
Ar tyrimo metu sužymėtos motinos? (nes tai nėra nekilnojamasis turtas, nors ir tas sunyksta)


Turint šiuos atsakymus, galima kažką daryti. O dabar tai tik oro virpinimas.
Feisbuko grupėje esu taip pat ir ten jau spėjome pasišpaguoti. Bet jeigu ginčijamasi argumentų kalba – tai niekada nevirs pykčiais.
To ir linkiu... :lol:
O kaip dėl „Bakfasto rasės“, jei „ jis (brolis Adomas) sako, kad tai ir ne linija – tai toks mišrūnas“?! A. Amšiejaus teiginių parafrazė
Vartotojo avataras
yankadi
Patyręs narys
Aviliai:bitėms
Bitininkavimo stažas:10
Bičių rasė:A. m. mellifera
Pranešimai:108
Užsiregistravo:2010 Lie 22 , 21:53

Re: Kokias bites veisime Lietuvoje?

2019 Gru 31 , 14:17

Dėl raginimo dirbti su esamomis bitėmis BE bičių importo skatinimo.
Reiktų skaityti BIBBA žurnalus ir analizuoti kitą AMM bitei skirtą informaciją (metinis BIBBA mokestis tik 30 eur, o informacijos yra labai daug, tikrai verta). Ten ne vienas praktinis įrodymas, ir labai išsamus, kaip per pvz. 5 per 10 metų pavyko pagerinti esamas bites be jokių importų. Kokiomis priemonėmis ir t.t... Viskas juodu ant balto praktiškai aprašyta. Ir tai be importo skatinimo. BIBBA pasisako prieš bičių importą. Jei kažkam dėl to skauda, na atleiskite. Nenorėjau įžeisti. Visgi, jei ne importinės bitės, Amm situacija tokia kokia dabar yra dabar ir nebūtų. Čia tiesa. O kas išstūmė Amm bitę?

Klimato kaita? - Ne! Ji kur gyveno ir tebegyvenam, ji juk geriausiai prisitaikiusi, ir vis pristaiko.

Agrokultūra ir urbanizacija, miškų brandos sumenkėjimas ir intensyvi kertamoji miškininkystė? - Iš dalies taip. Kai vietomis ,,sudirbti" laukai tiek, kad lauko galo nematyti, kaip manote kur bitėms dėtis? Kaip bitėms būti bitėms be žmogaus įsikišimo tokioje aplinkoje? Čia bėda yra apskritai su bioįvairovės sumažėjimu. Ir čia kyla išties labai daug problemų visame pasaulyje.

Bitininkai? - Jie labiausiai prisidėjo ir prisideda prie šios bitės išlaikymo ar išstūmimo į užribį. Nuo jų veiklos labai daug kas priklauso.

Kodėl reiktų vengti bičių importo? - todėl, kad tai rizika dėl ligų, virusų, egzotinių bičių kenkėjų išplatinimo, tai nepadeda išlaikyti lokalių bičių populiacijų, jų prisitaikymo, paneigia ar iškreipia bičių adaptacijos prie esamų sąlygų procesą, siekiant tik žmogiškosios ūkinės naudos. Bitininkystė pasitelkiant įvežtines bites nėra tvari prieš gamtą. Bitininkas siekdamas sau naudos atvežtinėmis bitėmis iškreipia natūralius gamtoje vykstančius procesus, neigia čia susiformavusį bičių porūšį, jo prisitaikymą, galimą jo panaudojimą ūkinei veiklai, bitininkavimą darnoje su gamta. Nepasiūlo išskirtinių vietinių bičių produktų pvz. LIETUVIŠKŲ VIETINIŲ BIČIŲ MEDAUS ir t.t..;) :bee

Gas gali padėti? Leiskime bitėms būti bitėms - tai ir aplinkos apsauga, aplinkos natūralizavimo procesų skatinimas. Gerinkime bites bitynuose, panaudokime esamus bičių resursus. Tai padės esamoms bitėms tapti artimoms vietinėms, o vietinės bitės - geriausiai pristaikiusios, turės galimybę įsilieti į bitynus, o juose gerinant bites pavyks pasiekti rezultatų. Tie kas pasitelks savo veikloje morfometriją, DNR tyrimus, panaudos rasinei ir ūkinei selekcijai tinkančius dauginimo metodus ir įrankius galės pasiekti platesnius selekcinius užmojus. :beer:
Paskutinį kartą redagavo yankadi 2019 Gru 31 , 14:29, redaguota 2 kartą(us).
:bee Už VIETINES biteles! :bee
Vartotojo avataras
yankadi
Patyręs narys
Aviliai:bitėms
Bitininkavimo stažas:10
Bičių rasė:A. m. mellifera
Pranešimai:108
Užsiregistravo:2010 Lie 22 , 21:53

Re: Kokias bites veisime Lietuvoje?

2019 Gru 31 , 14:23

Ataskaita buvo pristatyta ŽŪM, buvau jos pristatyme. Artimiausiu metu ji turėtų būti prieinama viešai. Beje, ją oficialiai gavau iš ŽŪM paprašius email. Kiek ankstėliau gavau ir iš mokslininkų, tačiau jų buvau jų paprašytas kol nėra paskelbtas tarptautinis mokslinių atradimų paskelbimas, neviešinti. Nenoriu šio prašymo laužyti ir viešai kolkas neskelbsiu. Beje, esu sukontaktavęs su keliais bičiuliais iš šio tyrimo dėl bičių gavimo iš tų geriausių jų šeimų, čia pradžia. Na, tai tik įrodo, kad kai domiesi, beldi, kai kur durys ir atsidaro. ;) :beer:

Mano žiniomis, šeimose atliekant tyrimus, motinos nebuvo specialiai žymimos. Bet bičių šeimos, bitynai įvardyti. Juose bus galima atrinkti geriausias šeimas net ir po kelerių metų, jei tik jų šeimininkai bus geranoriški... ;)
:bee Už VIETINES biteles! :bee
Vartotojo avataras
Vasarinis
Patyręs narys
Aviliai:daugiaaukščiai, rėmelis 360x200
Bitininkavimo stažas:32
Bičių rasė:A. m. carnica
Pranešimai:1296
Užsiregistravo:2009 Gru 29 , 13:21

Re: Kokias bites veisime Lietuvoje?

2019 Gru 31 , 14:48

yankadi rašė:
2019 Gru 31 , 14:23
Beje, esu sukontaktavęs su keliais bičiuliais iš šio tyrimo dėl bičių gavimo iš tų geriausių jų šeimų, čia pradžia. Na, tai tik įrodo, kad kai domiesi, beldi, kai kur durys ir atsidaro. ;) :beer:

Mano žiniomis, šeimose atliekant tyrimus, motinos nebuvo specialiai žymimos. Bet bičių šeimos, bitynai įvardyti. Juose bus galima atrinkti geriausias šeimas net ir po kelerių metų, jei tik jų šeimininkai bus geranoriški... ;)

Tai tikras Amm entuziastas dabar turėtų ieškoti bičiulių, iš kurių šeimų buvo imami mėginiai tyrimui?
Bet esu tikras, kad tas bičiulis, kuris neturėjo jokio supratimo apie veislininkystę iki tol, tikrai nežinos nei kokio haplotipo jo tirtos šeimos, nei kokie morfometriniai duomenys. Nei, galų gale, ar tai ta pati motinėlė, jei ji nežymėta, o tyrimas buvo atliktas 2018 metais.
Ir dar reiks tikėtis jo geranoriškumo. :lol:
Tai panašiau į juodos katės paieškas tamsiame kambaryje... :think:
O kaip dėl „Bakfasto rasės“, jei „ jis (brolis Adomas) sako, kad tai ir ne linija – tai toks mišrūnas“?! A. Amšiejaus teiginių parafrazė
Vartotojo avataras
yankadi
Patyręs narys
Aviliai:bitėms
Bitininkavimo stažas:10
Bičių rasė:A. m. mellifera
Pranešimai:108
Užsiregistravo:2010 Lie 22 , 21:53

Re: Kokias bites veisime Lietuvoje?

2019 Gru 31 , 15:12

:think:
Morfometriškai matuojant galima indentifikuoti, tuo labiau, kad buvo daryti motininės linijos DNR. Jei šeima nežuvo, bitininkas nepakeitė motinos į kitą rasę ar kt.. Viskas eigoje. Morfometriškai galiu matuoti ir matuosiu, manau viskas juda gera linkme. ;) Laukia labai intensyvus ir turiningas bitininkystės sezonas. To linkiu visiems! :leaves:
:bee Už VIETINES biteles! :bee
Vartotojo avataras
Vasarinis
Patyręs narys
Aviliai:daugiaaukščiai, rėmelis 360x200
Bitininkavimo stažas:32
Bičių rasė:A. m. carnica
Pranešimai:1296
Užsiregistravo:2009 Gru 29 , 13:21

Re: Kokias bites veisime Lietuvoje?

2019 Gru 31 , 15:23

Štai citata iš naujausio straipsnio:
„Mokslininkų nuomone, Lietuvos bitininkai galėtų sėkmingai veisti šias vietines tamsiąsias bites miškingame kraštovaizdyje, kur jos savo savybėmis yra pranašesnės už įvežtines.”

https://www.lrytas.lt/gamta/fauna/2019/ ... -12984053/

Tuomet kyla logiškas klausimas: o kaip su nemiškingu kraštovaizdžiu, t. y. 2/3 Lietuvos teritorijos?
O kaip dėl „Bakfasto rasės“, jei „ jis (brolis Adomas) sako, kad tai ir ne linija – tai toks mišrūnas“?! A. Amšiejaus teiginių parafrazė
Vartotojo avataras
yankadi
Patyręs narys
Aviliai:bitėms
Bitininkavimo stažas:10
Bičių rasė:A. m. mellifera
Pranešimai:108
Užsiregistravo:2010 Lie 22 , 21:53

Re: Kokias bites veisime Lietuvoje?

2019 Gru 31 , 15:25

:think: Amm bitės BIBBA narių laikomos net miestuose (Didžiojoje Britanijoje) ant stogų... ;) :ok:
https://www.facebook.com/pollenizecic/v ... 034774881/
:bee Už VIETINES biteles! :bee
Vartotojo avataras
Vasarinis
Patyręs narys
Aviliai:daugiaaukščiai, rėmelis 360x200
Bitininkavimo stažas:32
Bičių rasė:A. m. carnica
Pranešimai:1296
Užsiregistravo:2009 Gru 29 , 13:21

Re: Kokias bites veisime Lietuvoje?

2019 Gru 31 , 15:36

Ne apie „laikymą” mes kalbame, bet apie bitininkystės perspektyvas ir ateitį Lietuvoje.
O laikyti galima ir katę, ir šunį. Ir ne tik ant stogo, bet ir savo lovoje... :lol:
O kaip dėl „Bakfasto rasės“, jei „ jis (brolis Adomas) sako, kad tai ir ne linija – tai toks mišrūnas“?! A. Amšiejaus teiginių parafrazė
Vartotojo avataras
yankadi
Patyręs narys
Aviliai:bitėms
Bitininkavimo stažas:10
Bičių rasė:A. m. mellifera
Pranešimai:108
Užsiregistravo:2010 Lie 22 , 21:53

Re: Kokias bites veisime Lietuvoje?

2019 Gru 31 , 16:00

O kaip Jums atrodo, kodėl užsienyje vietines ant stogų užkėlė, o pas mus vietinis guru Bakfastą pastatė ant stogų vienai įmonei? :wasntme:
Manyčiau, viskas nuo požiūrio priklauso. O kas geriau? :) Požiūrio ir ūkiškumo čia jau mažiau, daugiau mokslinių argumentų.
Vat tuo ir skiriamės nuo Vakarų Europos valstybių... Ten mokslininkai yra gerbiami, atlyginimai pas juos kitokie. O pas mus... Vis pertvarkos švietimo sistemoje, mitingai mokytojų, dėstytojų, mokslininkų, kultūrininkų... Užtat ir nueina protingi žmonės klystkeliais platindami ir reklamuodami tai iš ko pinigą paimti galima... :angel: Ubagystė. Bitininkystės dvasios puoselėjimo ubagystė.
Tegu Nauji metai atneša daugiau dvasinio ir mokslinio turto bitininkams! :leaves: :christmas: :bee :bee :ok:
:bee Už VIETINES biteles! :bee
Vartotojo avataras
Vasarinis
Patyręs narys
Aviliai:daugiaaukščiai, rėmelis 360x200
Bitininkavimo stažas:32
Bičių rasė:A. m. carnica
Pranešimai:1296
Užsiregistravo:2009 Gru 29 , 13:21

Re: Kokias bites veisime Lietuvoje?

2019 Gru 31 , 16:08

Štai dėl tos 2/3 nemiškingos Lietuvos, kurios ne vieną tūkstantmetį Vietinės bitės neregėjo, ir reikia į Amm atkūrimą žiūrėti plačiau, t. y. kaip į visumą objektyvių aplinkybių, kurių neįvertinus gausis tik šnipštas...
O kaip dėl „Bakfasto rasės“, jei „ jis (brolis Adomas) sako, kad tai ir ne linija – tai toks mišrūnas“?! A. Amšiejaus teiginių parafrazė
Vartotojo avataras
Vasarinis
Patyręs narys
Aviliai:daugiaaukščiai, rėmelis 360x200
Bitininkavimo stažas:32
Bičių rasė:A. m. carnica
Pranešimai:1296
Užsiregistravo:2009 Gru 29 , 13:21

Re: Kokias bites veisime Lietuvoje?

2019 Gru 31 , 16:25

Viliuosi, kad gausis gerokai daugiau nei šnipštas. To ir linkiu visiems bičiuliams! :bee
Laimingų Naujųjų! :christmas:
O kaip dėl „Bakfasto rasės“, jei „ jis (brolis Adomas) sako, kad tai ir ne linija – tai toks mišrūnas“?! A. Amšiejaus teiginių parafrazė
Psilas
Patyręs narys
Aviliai:daugiaauksciai
Bičių šeimų skaičius:2
Bitininkavimo stažas:2
Pranešimai:1209
Užsiregistravo:2010 Kov 18 , 22:17

Re: Kokias bites veisime Lietuvoje?

2020 Sau 01 , 15:08

Bukit sveiki, "pjanici, alkoholiki, tunijaci"!
"Sutka".

Greiciausiai naudos nebus, bet toks ale zvilgsnis is salies, kai is eigos perskaitai kelis puslapius:
Vasarinis - nu baisus karstakosis, net kai kovoja uz teisybe,
o yankadi - perdem jaunatviskai maksimalistas (tai nepriklauso nuo amziaus).

Zinokit tai, gal pravers...

Jus turit rysiu ivairiuose sluoksniuose - jums labai pridera kazka bendrai daryti...

P.S. "einu" prisijungsiu prie Amm grupes - sakot ten skelbiat ivairios medziagos - megstu zinias.
bitutepilkoji
Patyręs narys
Aviliai:varšaviniai ir 3 dad prie Kaukinės miško
Bičių šeimų skaičius:15
Bitininkavimo stažas:12
Bičių rasė:mišrios vietinės
Pranešimai:198
Užsiregistravo:2010 Kov 27 , 21:13

Re: Kokias bites veisime Lietuvoje?

2020 Sau 01 , 18:12

Su Naujaisiais, bičiuliai...
malonu, kad atsiranda normalus požiūris į savo Valstybės nepriklausomybę (suprantu Jos gyvūnų išlikimą ir gerbimą), (tik gaila, kad ne prieš 30 metų)...
dar geriau būtų, kad atsirastų bitininkaujančių Garbės kodeksas (juk autotransportą naudoti teisės reikalingos)... Jam atsirasti gal reikėtų ir formalių sprendimų, uždraudžiant motinėlių importą... dabar vyksta masinis judėjimas už gyvūnų teises... (juk įsikišimas į Lietuvos gyvūnijos pakeitimą yra pats tikriausias atsisakymas nuo nepriklausomybės)... tai, man atrodo, kad net dirbtinis motinėlių apvaisinimas pažeidžia bitelių teises... juk bitelės yra neprijaukinamas gyvūnas,- mes niekada nepadarysim bitelių prijaukintais gyvūnais, o dėl naudos sau kišamės į jų gyvenimą... jau nekalbant apie tų įsisiautėjusių monokultūrų įsigalėjimą (net išmokas gauna)... juk senovėje niekas net negalvojo, kad galima taip daryti... bitelės lietuviams yra šventas gyvūnas (bitelės valgo, miršta)... bet šiuolaikinis bitininkas dažnai galvoja tik apie išgaunamo medaus kiekį... ir sugalvojo pasiteisinimą,- biteles kopia, o ne plėšia medų iš jų (net ne vagia, o plėšia, atsiprašau, jei ką įžeidžiau)... kopia,- tai yra tik tada, kai bitininkas išima perteklinį medų, nedarydamas bitelėms žalos... na... už bitininkų Garbės kodeksą, bičiuliai?... :beer: :bee ...
Vartotojo avataras
Vasarinis
Patyręs narys
Aviliai:daugiaaukščiai, rėmelis 360x200
Bitininkavimo stažas:32
Bičių rasė:A. m. carnica
Pranešimai:1296
Užsiregistravo:2009 Gru 29 , 13:21

Re: Kokias bites veisime Lietuvoje?

2020 Sau 01 , 19:12

Psilas rašė:
2020 Sau 01 , 15:08
...
Vasarinis - nu baisus karstakosis, net kai kovoja uz teisybe,
o yankadi - perdem jaunatviskai maksimalistas (tai nepriklauso nuo amziaus).
...
Su Naujaisiais, bičiuliai ir pakeleiviai! :beer:
Karštakošis, Psilai, tai faktas – už savo įsitikinimus galiu gerklę perkąsti. Tik žymiai produktyviau būtų diskutuoti apie tai KĄ rašau, o ne KAIP tai darau... :lol:
Tautvilas tikras maksimalistas ir šiuo atveju tai amžiaus įtaka, bet vaikis perspektyvus ir išaugs iš nepatyrimo kelnių. ;)
Eik, prisijunk ir nepamesk kelio atgal. :bee
O kaip dėl „Bakfasto rasės“, jei „ jis (brolis Adomas) sako, kad tai ir ne linija – tai toks mišrūnas“?! A. Amšiejaus teiginių parafrazė
Vartotojo avataras
Vasarinis
Patyręs narys
Aviliai:daugiaaukščiai, rėmelis 360x200
Bitininkavimo stažas:32
Bičių rasė:A. m. carnica
Pranešimai:1296
Užsiregistravo:2009 Gru 29 , 13:21

Re: Kokias bites veisime Lietuvoje?

2020 Sau 02 , 17:50

Gvildenant Vietinių bičių atkūrimo temą giliau, aptikau neseną mokslinį darbą, kurio esmė tokia:

„Pradinėje stadijoje glaudus tipo „brolis x sesuo“ veisimas (inbrydingas) izoliuotoje bičių grupėje, kurioje yra 30 šeimų, sukelia tam tikrą depresiją, kuri pasireiškia bičių darbininkių, motinėlių ir tranų eksterjero požymių sumažėjimu. Tačiau ketvirtoje penktoje kartose jų dydžiai pradeda artėti prie pradinių.
...
Taip yra dėl to, kad daugybė lytinių alelių izoliuotoje grupėje perskirstomos dėl poliandrijos, prie ko prisideda didelis individų kiekis ir greitas kartų pasikeitimas. Medunešių bičių glaudus inbrydingas keliose kartose populiacijai nedaro neigiamo poveikio. Bitininkystėje jis gali būti naudojamas kaip veislių genetinės bazės stabilizavimo metodas įvairiose veisimo programose, įskaitant vietinių bičių išsaugojimą ir atkūrimą tiek jų istorinės buveinės srityje, tiek introdukuojant į kitas geografines vietoves.“
O kaip dėl „Bakfasto rasės“, jei „ jis (brolis Adomas) sako, kad tai ir ne linija – tai toks mišrūnas“?! A. Amšiejaus teiginių parafrazė

Grįžti į