Midaus gamyba

Vartotojo avataras
rimantas000
Patyręs narys
Aviliai: WBC=T-18 aviliai+ dreve+ seni kelmai
Bičių šeimų skaičius: 40
Bitininkavimo stažas: 15
Bičių rasė: bakfastas+lietuviska
Miestas: Vilnius+Barteliu km,Varenos raj.
Pranešimai: 1872
Užsiregistravo: 2011 Geg 06 , 22:26

Re: Midaus gamyba

2018 Kov 08 , 23:20

na vat pirma karta gaminau midu ,( naudojau mieles lenkiskas specialiai midui gaminti,i 30l idejau 5kg+2,5kg +2,5kg medaus ) tai praejus 2 men stiprumas gavosi 10,5 ,gal kiek mazokas ,midus gan svelnaus ,bet jauciasi kartumas ,jau antra kart nupyliau nuo nuosedu ,amonio fosfato nedejau ,bet ir vandens su medumi nekaitinau ,siaip kas kiek laiko reiketu nupilineti midu nuo nuosedu ?
duokit bitems laisve !
nekaitalioju motinu ir bitems ziemoti palieku medu.
Vartotojo avataras
Konradas
Patyręs narys
Aviliai: Dedano+1 multiaukštas
Bičių šeimų skaičius: 14
Bitininkavimo stažas: 16
Bičių rasė: LT, prie Karnikos
Miestas: Kauno raj.
Pranešimai: 370
Užsiregistravo: 2010 Sau 01 , 12:29

Re: Midaus gamyba

2018 Kov 09 , 01:00

oi oi oi... Niekas čia jau nebepadės. Studijos, studijos ir tik studijos. Rinkitės savo guru, bendraaukite, arba, jei esate analitikas - tyliai kurkite savo receptus. Nebus vienodų atsakymų vienodoms situacijoms. Įsivaizduokite, kad šokate scenoje ir jums tai patinka. Improvizuojate. Ir niekada nepakartosite savo judesiu antrą kart. Kažkada, studijų laikais, mes turėjome tokį gudrų pasakymą - "Queen" niekada nesugrotų to paties gabalo antrą kart taip pat. Asilai buvome, bet tame yra šiokia tokia išmintis, tinkanti midaus gamybai. Kiek dėjote saldiklio, kada nupylėte nuo mielių - nu dzin visiems kol nesuvokėte kodėl tai padarėte. Visame kame ieškokite priežastingumo. Nesu mačistas, bet mano nuovoka vyrų ir moterų kulinarinėje išmintyje yra sekanti - moterys idealiai tinka receptų pakartojimui, vyrai - jų kūrimui ir adaptacijai.
Klysti žmogiška ...
Vartotojo avataras
Konradas
Patyręs narys
Aviliai: Dedano+1 multiaukštas
Bičių šeimų skaičius: 14
Bitininkavimo stažas: 16
Bičių rasė: LT, prie Karnikos
Miestas: Kauno raj.
Pranešimai: 370
Užsiregistravo: 2010 Sau 01 , 12:29

Re: Midaus gamyba

2018 Kov 09 , 02:03

Dar kartą pakartosiu - jei kas nors įsivaizduoja, kad mililitrais ir miligramais pakartojus receptą gausite tą patį rezultatą - eikite į Kauno Šilainių turgaus šnapsinę ir pasirinkite vieną iš trijų ten parduodamų padoraus midaus butelių. Ir net nebandykite to gaminti namuose. Nes jūs pasmerkti nesėkmei. Senesnės generacijos dalyviai žino posakį "Kisa kam jums pinigai - juk jūs neturite fantazijos".
Klysti žmogiška ...
Vartotojo avataras
jaunasjonas
Patyręs narys
Aviliai: Dadano
Bičių šeimų skaičius: iki 100 :)
Bitininkavimo stažas: 0
Miestas: Kauno raj.
Pranešimai: 492
Užsiregistravo: 2008 Geg 22 , 15:00

Re: Midaus gamyba

2018 Kov 09 , 10:31

rimantas000 rašė:na vat pirma karta gaminau midu ,( naudojau mieles lenkiskas specialiai midui gaminti,i 30l idejau 5kg+2,5kg +2,5kg medaus ) tai praejus 2 men stiprumas gavosi 10,5 ,gal kiek mazokas ,midus gan svelnaus ,bet jauciasi kartumas ,jau antra kart nupyliau nuo nuosedu ,amonio fosfato nedejau ,bet ir vandens su medumi nekaitinau ,siaip kas kiek laiko reiketu nupilineti midu nuo nuosedu ?
Sveikinu įstojus į darančiųjų klubą ;)
Stiprumo 10,5 lyg ir mažokai, bet pakankamai, kad midus galėtų toliau ramiai bręsti (nors aš turiu savo pirmo "zamieso" midaus dar nuo 2007 m., kurio stiprumas tik 7,7, ir laikosi kuo puikiausiai). Tuo pačiu klausimas kuo matavote stiprumą- ar kokiu tai prietaisu, laboratorijoj ar išskaičiavote pagal saldumo procento pokytį?
Jei tekste klausimas iš kur kartumas (gal būt nepageidaujamas), tai vien sudėties nepakanka, reikia technologinį procesą žinoti.
O atsakant į konkretų klausimą dėl nupylimo, tai aš vadovaujuosi taisykle- kuo daugiau nuosėdų iškrenta, tuo dažniau nupilu. Iš pradžių kas mėnesį, po to kas ketvirti, o po to jau arba kas pusmetį arba į butelį :)
Vartotojo avataras
jaunasjonas
Patyręs narys
Aviliai: Dadano
Bičių šeimų skaičius: iki 100 :)
Bitininkavimo stažas: 0
Miestas: Kauno raj.
Pranešimai: 492
Užsiregistravo: 2008 Geg 22 , 15:00

Re: Midaus gamyba

2018 Kov 09 , 10:33

Konradas rašė:... mano nuovoka vyrų ir moterų kulinarinėje išmintyje yra sekanti - moterys idealiai tinka receptų pakartojimui, vyrai - jų kūrimui ir adaptacijai.
Tai kada jau bus galima užsirašyti pas tamstą į "midyna" pažiūrėti kaip pluša moteriškės prie sukurto recepto tiražavimo? :)
Vartotojo avataras
Konradas
Patyręs narys
Aviliai: Dedano+1 multiaukštas
Bičių šeimų skaičius: 14
Bitininkavimo stažas: 16
Bičių rasė: LT, prie Karnikos
Miestas: Kauno raj.
Pranešimai: 370
Užsiregistravo: 2010 Sau 01 , 12:29

Re: Midaus gamyba

2018 Kov 09 , 13:23

Liosai, nors ir dabar. Beje, maniškę tu matei ne kartą, o saviškę iki šiol slepi. Brudno midaus poveikis? Šalutinis neteisingos technologijos rezultatas? Blogos mielės, neteisingas nupylimas, ne to stiklo butelis, vampyrai aplinkoje, pusės laipsnio pagal Celsijų neatitikimas brandinant, netinkama orientaciją šiaurės atžvilgiu? Neplautos rankos, 3 minučių paklaida virinant midų? Provoslaviška žegnonė vietoje katalikiškos? Galvok žmogau, gal reikėtų kažką tobulinti? Deja, šitų receptų neišduosiu, nes vis dar tikiuosi, kad mano gamintas midus patiks ne tik man vienam... Prosit :) mee too.
Klysti žmogiška ...
Vartotojo avataras
jaunasjonas
Patyręs narys
Aviliai: Dadano
Bičių šeimų skaičius: iki 100 :)
Bitininkavimo stažas: 0
Miestas: Kauno raj.
Pranešimai: 492
Užsiregistravo: 2008 Geg 22 , 15:00

Re: Midaus gamyba

2018 Kov 09 , 13:50

Dar nesukūriau savo recepto... o tamstai matyt, tai jau pavyko :)

P. s. o grotažymės nereikėjo gale žinutės? :chuckle
Psilas
Patyręs narys
Aviliai: daugiaauksciai
Bičių šeimų skaičius: 2
Bitininkavimo stažas: 2
Miestas: Pajuris
Pranešimai: 1021
Užsiregistravo: 2010 Kov 18 , 22:17

Re: Midaus gamyba

2018 Lap 10 , 23:27

Gal temos labai nesugadinsiu.
Kartais darau vynuogiu vyna (as taip vadinu).
Siais metais sugalvojau dali cukraus pakeisti medumi. Pilma partija dejau cukru, prasidejo rugimas, antra partija medus. Rugimas sustojo ir ne is vietos.
Medu nuvirinau pusvalandi. Maciau, kad parasyta virti valanda, bet skyscio ir taip katastrofiskai sumazejo.
Ar tai galetu buti nerugimo priezastis?
Po to dar pyliau mieliu, pakelis trim bambaliams po 10 l, bet veiksmo jokio.
Galboju gal dar po pakeli supilti, gal pramus?
Vartotojo avataras
Konradas
Patyręs narys
Aviliai: Dedano+1 multiaukštas
Bičių šeimų skaičius: 14
Bitininkavimo stažas: 16
Bičių rasė: LT, prie Karnikos
Miestas: Kauno raj.
Pranešimai: 370
Užsiregistravo: 2010 Sau 01 , 12:29

Re: Midaus gamyba

2018 Lap 11 , 07:16

Būtina matuoti balingo vienetus. Kai cukraus (medaus) kiekis aukštesnis už 30-40, rūgimas sustoja, nes cukrus veikia kaip konservantas. Esu papuolęs į tokią situaciją - skiedžiau vandeniu ar sultimis. Bet tokiu būdu gautas raugas nebūtinai bus kokybiškas. Dėl to procesą reikia kontroliuoti nuo pradžių ir visuose vadovėliuose rašoma, kad cukrus (medus) dedamas ne visas iš karto.
Dar viena galima sustojusio rūgimo priežastis - tiesiog jau pakankamai aukštas C2H5OH kiekis. Rūgimas perėjo į lėtą fazę ir vyks metų metus, kol nesustabdysite (na dar pusmetį tai tikrai).
Klysti žmogiška ...
Psilas
Patyręs narys
Aviliai: daugiaauksciai
Bičių šeimų skaičius: 2
Bitininkavimo stažas: 2
Miestas: Pajuris
Pranešimai: 1021
Užsiregistravo: 2010 Kov 18 , 22:17

Re: Midaus gamyba

2018 Lap 11 , 20:40

Dekui.

Kazkada mane pamoke, kad musu vynuoges darant vyna reikia gerokai skiesti ir as taip darau.
Neseniai pavaisino 2017m melynu vynuogiu vynu is grynu sulciu (kai pabandziau svelniai uzsiminti, kad rekomenduojama skiesti, pasake , kad jam sulciu uztenka - supratau, kad tokios rekomendacijos negirdejes).
Bet svarbiausia, kaip man pasirode, vynas visai geras, ne kiek neblogesnis uz manaji skiesta. Stiprumas buvo 10.5 laipsnio, bet cia nuo skiedimo tikriausiai nepriklauso.
Vartotojo avataras
Konradas
Patyręs narys
Aviliai: Dedano+1 multiaukštas
Bičių šeimų skaičius: 14
Bitininkavimo stažas: 16
Bičių rasė: LT, prie Karnikos
Miestas: Kauno raj.
Pranešimai: 370
Užsiregistravo: 2010 Sau 01 , 12:29

Re: Midaus gamyba

2019 Vas 01 , 16:13

Nei viena vynuoginės vyndarystės šalis savo žodyne neturi žodžio "skiesti". Antra vertus, jie nežino ir žodžio "cukrus" :).
Klysti žmogiška ...
Vartotojo avataras
Admin
Administracija
Susisiekti:
Aviliai: Daugiaaukščiai 10 rėmų
Bitininkavimo stažas: 12
Miestas: Juodupė
Pranešimai: 646
Užsiregistravo: 2008 Bal 28 , 11:30

Re: Midaus gamyba

2019 Vas 04 , 18:29

Sveiki bičiuliai,

O gal pasidarome master calass su patyrusiais midaus gamintojais iš ne Lietuvos? Išsivirtumėm midaus, pasidalintiumėm patirtimi?
--
Linkiu, kad Jums išsipildytų viskas, ko linkite kitiems...
Vartotojo avataras
Kest
Patyręs narys
Aviliai: Dadano tipo 22 r. aviliai
Bičių šeimų skaičius: 5
Bitininkavimo stažas: 8
Bičių rasė: bakfastas
Miestas: Klaipeda
Pranešimai: 3853
Užsiregistravo: 2010 Vas 11 , 19:35

Re: Midaus gamyba

2019 Vas 04 , 18:51

Konradas rašė:Nei viena vynuoginės vyndarystės šalis savo žodyne neturi žodžio "skiesti". Antra vertus, jie nežino ir žodžio "cukrus" :).
Greičiausiai jiems svetima ir tokie pasakymai,kaip "na pasašok",ar "prieš karštus"...
Kest
'Daryk tai,kuo tiki,tikėk tuo,ką darai
Vartotojo avataras
Arvydas3
Patyręs narys
Aviliai: Dadano -> daugiaaukščiai
Bičių šeimų skaičius: 20
Bitininkavimo stažas: 5
Miestas: mano - Kaunas, bičių - Rokiškio raj.
Pranešimai: 402
Užsiregistravo: 2012 Bal 03 , 01:45

Re: Midaus gamyba

2019 Vas 04 , 19:59

Kest rašė:
Konradas rašė:Nei viena vynuoginės vyndarystės šalis savo žodyne neturi žodžio "skiesti". Antra vertus, jie nežino ir žodžio "cukrus" :).
Greičiausiai jiems svetima ir tokie pasakymai,kaip "na pasašok",ar "prieš karštus"...
Kest
Nu, "Na pasašok" tai nelietuviškas. Ir jis dažniausia būna kaltas, kad iš ryto dar negali vairuot...
https://www.facebook.com/rudziumedus
Vartotojo avataras
jaunasjonas
Patyręs narys
Aviliai: Dadano
Bičių šeimų skaičius: iki 100 :)
Bitininkavimo stažas: 0
Miestas: Kauno raj.
Pranešimai: 492
Užsiregistravo: 2008 Geg 22 , 15:00

Re: Midaus gamyba

2019 Vas 04 , 21:25

Admin rašė:Sveiki bičiuliai,

O gal pasidarome master calass su patyrusiais midaus gamintojais iš ne Lietuvos? Išsivirtumėm midaus, pasidalintiumėm patirtimi?
Aš pasirašau. Tik jei virsim specialiai tam susitikimui, tai jis nebus greitai...
Vartotojo avataras
Mortalas
Patyręs narys
Aviliai: Daugiaaukščiai
Bičių šeimų skaičius: 250
Bitininkavimo stažas: 10
Bičių rasė: Buckfast
Miestas: Šakiai
Pranešimai: 436
Užsiregistravo: 2012 Lie 19 , 18:07

Re: Midaus gamyba

2019 Vas 04 , 21:43

Taip pat domintų.
Vartotojo avataras
Arvydas3
Patyręs narys
Aviliai: Dadano -> daugiaaukščiai
Bičių šeimų skaičius: 20
Bitininkavimo stažas: 5
Miestas: mano - Kaunas, bičių - Rokiškio raj.
Pranešimai: 402
Užsiregistravo: 2012 Bal 03 , 01:45

Re: Midaus gamyba

2019 Vas 05 , 00:03

jaunasjonas rašė:
Admin rašė:Sveiki bičiuliai,

O gal pasidarome master calass su patyrusiais midaus gamintojais iš ne Lietuvos? Išsivirtumėm midaus, pasidalintiumėm patirtimi?
Aš pasirašau. Tik jei virsim specialiai tam susitikimui, tai jis nebus greitai...
Gal Admin turėjo galvoje, kad susitikimo metu išvirsim?
Aš už.
https://www.facebook.com/rudziumedus
Vartotojo avataras
Admin
Administracija
Susisiekti:
Aviliai: Daugiaaukščiai 10 rėmų
Bitininkavimo stažas: 12
Miestas: Juodupė
Pranešimai: 646
Užsiregistravo: 2008 Bal 28 , 11:30

Re: Midaus gamyba

2019 Vas 06 , 17:06

Arvydas3 rašė:
jaunasjonas rašė:
Admin rašė:Sveiki bičiuliai,

O gal pasidarome master calass su patyrusiais midaus gamintojais iš ne Lietuvos? Išsivirtumėm midaus, pasidalintiumėm patirtimi?
Aš pasirašau. Tik jei virsim specialiai tam susitikimui, tai jis nebus greitai...
Gal Admin turėjo galvoje, kad susitikimo metu išvirsim?
Aš už.

Susitikimo metu kitos temos aktualios, čia kalbu grynai apie midaus gamybos mokymus.
--
Linkiu, kad Jums išsipildytų viskas, ko linkite kitiems...
Vartotojo avataras
rimantas000
Patyręs narys
Aviliai: WBC=T-18 aviliai+ dreve+ seni kelmai
Bičių šeimų skaičius: 40
Bitininkavimo stažas: 15
Bičių rasė: bakfastas+lietuviska
Miestas: Vilnius+Barteliu km,Varenos raj.
Pranešimai: 1872
Užsiregistravo: 2011 Geg 06 , 22:26

Re: Midaus gamyba

2019 Kov 10 , 23:44

kaip jau sakiau zmona mano biochemike ,pernai ziema as midu gaminau ,nors sekiau uoliai visas instrukcijas ,bet gavosi ,kazkas nelabai ( kartokas ir laipsniu mazoka 6) gaminau is tamsaus medaus ir midaus mieliu ,po metu kazkiek pagerejo ,bet zmonai kazkaip sekesi zymiai geriau pries 3 men ,(naudojo Vilniaus sviesu medu) ir mieles jau ne midui ,bet baltam vynui ,tai gavosi labai gerai ,siek tiek idejo moliugu sulciu ir svarainiu ,tai gavosi superinio skonio midus ir 12 gradusu !
duokit bitems laisve !
nekaitalioju motinu ir bitems ziemoti palieku medu.
Vartotojo avataras
Konradas
Patyręs narys
Aviliai: Dedano+1 multiaukštas
Bičių šeimų skaičius: 14
Bitininkavimo stažas: 16
Bičių rasė: LT, prie Karnikos
Miestas: Kauno raj.
Pranešimai: 370
Užsiregistravo: 2010 Sau 01 , 12:29

Re: Midaus gamyba

2019 Kov 11 , 12:06

Rekomendacijos iš praktikos:
1. Neragaukite per dažnai su neplauta žarnele - š..... inas raugas persiduoda į produktą ir jį užkrečia, Matyt, žmona buvo kantresnė ir mažiau linkus į relaksą.
2. Midaus gerosios savybės atsiskleidžia antrais - trečiais fermentavimo metais. Iki tol - tai yra raugas, kuris skonio savybėmis primena Chaplino virtą batą. Neskubėkite spręsti. Beje, vynui tai negalioja. Jis puikus jau po 3 mėn.
3. Tai tikrai nepriklauso nuo medaus rūšies - cukrus ir Afrikoje yra cukrus, todėl viskas kas gali keisti skonį, bet ne rūgimą - yra tik nežymūs gurmaniški niuansai.
4. Mieles, Žilvino rekomendacija, naudočiau stipriems vynams - porto ir madeira.
Klysti žmogiška ...

Grįžti į

REKLAMOS PLOTAS