Puslapis 1010

Re: Medaus kokybės parametrai

Parašytas: 2014 Kov 01 , 07:54
cezis
Robertas rašė:Išsityriau savo medų laboratorijoje.
Rezultatai tokie:
Diastazės fermentų skaičius: 47,8 (Šadės vnt.) Norma nuo: 10,00
Drėgnis: 15,6 % Norma iki: 20,00 %
Rūgštingumas: 21,44 (mekv/kg.) Norma iki: 50,00

Gal galit kas pakomentuoti išsamiau, ką rodo toks diastazės fermentų skaičius.

Ačiū. :beer:
"Vandens kiekis meduje apibūdina jo brandumą ir išlaikymo savybes. Brandumą taip pat charakterizuoja redukuojančių cukrų ir sacharozės kiekis, o natūralumą – diastazės skaičius ir oksimetilfurfurdo kiekis.Jei meduje daugiau yra sacharozės ir mažiau redukuojančių cukrų, tai rodo, kad medus falsifikuotas. Diastazės skaičius rodo fermentinį aktyvumą. Natūralaus bičių medaus diastazės skaičius siekia 10, o dirbtinio medaus lygus nuliui arba dar mažiau." (iš http://www.bitininkas.lt" onclick="window.open(this.href);return false;)
Tik man kilo klausimas kokiais tikslais darei tyrimą? Kad sužinotum ar tavo bitės medaus nefalsifikuoja? :)
Man būtų įdomiau ar meduje nėra kokių nors chemikalų.

Re: Medaus kokybės parametrai

Parašytas: 2014 Kov 01 , 11:46
Robertas
Dariau savikontrolės tikslais. Ir parduodant, reikia turėti tyrimas. (Jeigu kas paprašytų) :lol:
Ir pačiam buvo įdomu, vis dėlto "pirmas kartas"..... :gANDb:

Re: Medaus kokybės parametrai

Parašytas: 2014 Lie 31 , 12:06
karabas
Išduokit paslaptį kur Kaune atlieka medaus tyrimus ir kiek pinigų už tai nulupa. :)

Re: Medaus kokybės parametrai

Parašytas: 2014 Lie 31 , 22:17
karabas
karabas rašė:Išduokit paslaptį kur Kaune atlieka medaus tyrimus ir kiek pinigų už tai nulupa. :)

Radau :) http://www.nmvrvi.lt/uploads/File/Medus%283%29.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: Medaus kokybės parametrai

Parašytas: 2014 Lie 31 , 22:52
Psilas
Kazkokie keisti tyrimai, kurie nekazin ka pasako apie medu - mano nuomone.

Re: Medaus kokybės parametrai

Parašytas: 2014 Rgp 01 , 00:21
Arturask
Psilas rašė:Kazkokie keisti tyrimai, kurie nekazin ka pasako apie medu - mano nuomone.
Uztat labai priimtini maisto ir veterinarijos tarnyboms :think:

Re: Medaus kokybės parametrai

Parašytas: 2014 Rgs 25 , 19:22
Duona
Sveiki bičiuliai, turiu klausimą: vyraujantis apie (70 procentų) rapso medus, išsuktas rugpjūčio pradžioje netolygiai kristalizuojasi. Šonuose stiklainio atsiranda baltos kristalų dėmės, atrodo nekaip, vėliau susikristalizavus išsilygina spalva, bet vis tiek lieka margumo, nėra ištisai balta spalva. Drėgmė medaus iki18 proc. Pirmo sukimo medus su lipčiumi susikristalizavo tolygiai, tik viršus "pražydo"
Čia gal turi reikšmę įrengimų švarumas, jeigu medsukyje, ar fasavimo aparate yra kristalų nuo ankstesnio sukimo, fasavimo, tai naujai suktas medus "užsikrečia" kristalais ir tada stiklainiuose netolygiai kristalizuojasi. Kaip jums kristalizuojasi rapso medus.

Re: Medaus kokybės parametrai

Parašytas: 2014 Rgs 25 , 19:30
TRANAS
karabas rašė:
karabas rašė:Išduokit paslaptį kur Kaune atlieka medaus tyrimus ir kiek pinigų už tai nulupa. :)

Radau :) http://www.nmvrvi.lt/uploads/File/Medus%283%29.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Čia tikriausiai Pupino individuali medaus tyrimų įmonė, o įkainius ir metodus surašė jau pabaigęs brendžiuko butelį ;) Ale neaišku, kodėl reikia 100 mėginių, kad atpigtu tyrimas, mano įmonėje pakanka 99. :chuckle

Re: Medaus kokybės parametrai

Parašytas: 2014 Rgs 26 , 21:17
Martynas95
Duona rašė:Sveiki bičiuliai, turiu klausimą: vyraujantis apie (70 procentų) rapso medus, išsuktas rugpjūčio pradžioje netolygiai kristalizuojasi. Šonuose stiklainio atsiranda baltos kristalų dėmės, atrodo nekaip, vėliau susikristalizavus išsilygina spalva, bet vis tiek lieka margumo, nėra ištisai balta spalva. Drėgmė medaus iki18 proc. Pirmo sukimo medus su lipčiumi susikristalizavo tolygiai, tik viršus "pražydo"
Čia gal turi reikšmę įrengimų švarumas, jeigu medsukyje, ar fasavimo aparate yra kristalų nuo ankstesnio sukimo, fasavimo, tai naujai suktas medus "užsikrečia" kristalais ir tada stiklainiuose netolygiai kristalizuojasi. Kaip jums kristalizuojasi rapso medus.
pas mane lygiai tas pats, tikrai atrodo nekaip

Re: Medaus kokybės parametrai

Parašytas: 2015 Rgs 01 , 11:18
domas71
Gal būt kas žinote kur galima ištirti medų ? Domintų medaus sudėtis, pagal jame esančių žiedadulkių kiekį. Išsukau medų iš lizdų, medus tamsus, nors truputį jaučiasi grikiai, bet grikiniu jo jau nebepavadinsi :dontknow:

Re: Medaus kokybės parametrai

Parašytas: 2015 Rgs 01 , 12:31
vidasvas
domas71 rašė:Gal būt kas žinote kur galima ištirti medų ? Domintų medaus sudėtis, pagal jame esančių žiedadulkių kiekį. Išsukau medų iš lizdų, medus tamsus, nors truputį jaučiasi grikiai, bet grikiniu jo jau nebepavadinsi :dontknow:
Kiek domėjausi tai tokios paslaugos niekas neteikia. Mano žiniomis Žemdirbystės institute gali daryt, bet daro tik mokslinių tyrimų tikslais, bet ne kaip paslaugą bitininkams ar medaus vartotojams.

Re: Medaus kokybės parametrai

Parašytas: 2015 Rgs 01 , 14:21
BitinelisStasys
domas71 rašė:Gal būt kas žinote kur galima ištirti medų ? Domintų medaus sudėtis, pagal jame esančių žiedadulkių kiekį. Išsukau medų iš lizdų, medus tamsus, nors truputį jaučiasi grikiai, bet grikiniu jo jau nebepavadinsi :dontknow:
Vokietijoje - kaina nuo 44 iki 180 Eur, priklausomai ko nori.

Re: Medaus kokybės parametrai

Parašytas: 2015 Rgs 02 , 12:45
Rimtautasm
BitinelisStasys rašė:
domas71 rašė:Gal būt kas žinote kur galima ištirti medų ? Domintų medaus sudėtis, pagal jame esančių žiedadulkių kiekį. Išsukau medų iš lizdų, medus tamsus, nors truputį jaučiasi grikiai, bet grikiniu jo jau nebepavadinsi :dontknow:
Vokietijoje - kaina nuo 44 iki 180 Eur, priklausomai ko nori.
Laba diena,
Gal galėtumėte nurodyti nuorodą, kokiu adresu Vokietijoje būtų galima atlikti minėtus tyrimus ?

Re: Medaus kokybės parametrai

Parašytas: 2015 Rgs 03 , 07:43
Remize
Medaus rūšis nustatoma ištyrus meduje esančių žiedadulkių sudėtį.
O, kaip nustatomas lipčius?
Tik iš bendro medaus tyrimo t.y. meduje rastų tam tiktų medžiagų (vynuoginio cukraus, melitozės) ir jų kiekių?

Re: Medaus kokybės parametrai

Parašytas: 2015 Rgs 04 , 23:03
Nesakysyu
domas71 rašė:Gal būt kas žinote kur galima ištirti medų ? Domintų medaus sudėtis, pagal jame esančių žiedadulkių kiekį. Išsukau medų iš lizdų, medus tamsus, nors truputį jaučiasi grikiai, bet grikiniu jo jau nebepavadinsi :dontknow:
Šita tyrimą daro kaip ir kitus nmvrvi, tik tiek kad ilgokai laukti reikia, apie mėnesį (pats laukiu atsakymo dar) :)
Skiedi su vandeniu, pili spiritą ir žiūri, jei drumzlės darosi, tai lipčius :)

Re: Medaus kokybės parametrai

Parašytas: 2015 Rgs 04 , 23:04
Nesakysyu
Ir kaina sudėties tikrai ne Vokiška Lietuvoj, nepamenu dabar, nes daugiau palikau, 10-15 eurų man rodos :)

Re: Medaus kokybės parametrai

Parašytas: 2015 Rgs 04 , 23:08
Nesakysyu
Lipčiaus nustatymas meduje
Lipčiaus kiekį meduje galima nustatyti dviem būdais: kalkių ir spirito reakcija.
Kalkių reakcija Į mėgintuvėlį įpilama skysto ar įdedama susicukravusio medaus, kad susidarytu 5-6 cm sluoksnis. Paskui tiek pat įpilama šilto vandens ir šildant maišoma, kad vanduo su medumi susimaišytų.Tada į megintuvėlį įpilama tiek kalkėmis prisotinto vandens, kiek buvo medaus ir vandens bendrai. Viskas gerai sumaišoma ir šildoma iki užvirimo.
Jeigu meduje nėra lipčiaus skystis lieka skaidrus, jei lipčiaus yra skistyhje atsiranda daug drumzlių. Kuo daugiau tirpale drumzlių - tuo daugiau lipčiaus meduje.
Spirito reakcija Imama 1 dalis medaus ir 1 daluis minkšto arba distiliuoto vandens. Medus ištirpinamas vandenyje ir įpilama 10 dalių spirito. Jei medus turi lipčiaus tai tirpalas pasidaro drumstas. Ši reakcija tijkslaiu parodo lipčiaus kiekį meduje nei kalkių reakcija.

J. Krisčiūnas "Bitininkystė", 1961m.

Re: Medaus kokybės parametrai

Parašytas: 2015 Rgs 05 , 13:26
vidasvas
Nesakysyu rašė: Šita tyrimą daro kaip ir kitus nmvrvi, tik tiek kad ilgokai laukti reikia, apie mėnesį (pats laukiu atsakymo dar) :)
Ar galima sužinoti, kaip tiksliai vadinasi tyrimas kurio laukiat?

Re: Medaus kokybės parametrai

Parašytas: 2015 Rgs 06 , 11:47
cezis
Nesakysyu rašė:Lipčiaus nustatymas meduje
Lipčiaus kiekį meduje galima nustatyti dviem būdais: kalkių ir spirito reakcija.
Kalkių reakcija Į mėgintuvėlį įpilama skysto ar įdedama susicukravusio medaus, kad susidarytu 5-6 cm sluoksnis. Paskui tiek pat įpilama šilto vandens ir šildant maišoma, kad vanduo su medumi susimaišytų.Tada į megintuvėlį įpilama tiek kalkėmis prisotinto vandens, kiek buvo medaus ir vandens bendrai. Viskas gerai sumaišoma ir šildoma iki užvirimo.
Jeigu meduje nėra lipčiaus skystis lieka skaidrus, jei lipčiaus yra skistyhje atsiranda daug drumzlių. Kuo daugiau tirpale drumzlių - tuo daugiau lipčiaus meduje.
Spirito reakcija Imama 1 dalis medaus ir 1 daluis minkšto arba distiliuoto vandens. Medus ištirpinamas vandenyje ir įpilama 10 dalių spirito. Jei medus turi lipčiaus tai tirpalas pasidaro drumstas. Ši reakcija tijkslaiu parodo lipčiaus kiekį meduje nei kalkių reakcija.

J. Krisčiūnas "Bitininkystė", 1961m.
Pernai bandžiau tai padaryti praktiškai. Nė velnio neišėjo. Arba visų šešių sukimų medus buvo su lipčiumi... Kažkas yra "kreiva" šiame aprašyme, nes eksperimentas atliktas švariai. :dontknow:

Re: Medaus kokybės parametrai

Parašytas: 2015 Rgs 07 , 13:42
Nesakysyu
Pavadinimo tikslaus nepasakysiu, paprasčiausia sakiau, kad noriu sužinoti koks medus :)
Tai gal ir buvo lipčiaus, nes su spiritu, tai tikrai tas geras :)