Puslapis 2121

Re: Medaus kokybe

Parašytas: 2018 Kov 30 , 19:37
Robertas
Buvo keletas bitininkų kurie prekiavo. Dabar nežinau.

Re: Medaus kokybe

Parašytas: 2018 Kov 30 , 21:44
Psilas
kirk rašė:Parduodamas, pavasarinį medų vadindavau - "pienių - sodų". O pasirodo tai grynas karklinis :o .
Ačiū Duonai - žinosiu kas pavasarį svarbiausias nektaro tiekėjas
Idomu, kaip atrodo (dytu) grynas karklinis. Mano pavasarinis geltonas ir visada sukieteja - kaip suprantu kiaulpieniu itaka. O gal ir gerokai mazesnis kiaulpieniu nektaro kiekis gali padaryti savo efekta?
Duona rašė: Taip vyraujantis karklinis bet be lipčiaus ir dar iš dešimčia žydinčių augalų. Vienu žodžiu medus iš nektaro ir pats kvapniauias na ir kiečiausias iš mano gaunamų medaus rūšių. Gerai jai jį ne visą išimti iš avilių pavasarį, tai duoda aromato ir antro ėmimo medui. su lipčiumi, prieš liepų žydėjimą.
"Kieciausias" tai reiskia stipriai sukieteja?
Jeigu as kiaulpienini nevisa issuku birzelio pradzioje (o taip visada kazkiek buna), tai per Jonines jis jau lenta.
Jeigu karklinis irgi kieteja, tai jo nepaliksi "ant veliau".

Re: Medaus kokybe

Parašytas: 2018 Kov 30 , 21:48
laimutis
zalias7 rašė:nu jo stebuklas, praitu metaus medaus lieka o rudens sirupu ne, stebuklai ir tiek :)
Toks čia ir stebuklas. Botaninė kilmė nustatinėjama iš žiedadulkų kiekio ir rūšiaes. Sirupe juk žiedadulkių nebūna. O gal jūs manote atvirkščiai.

Re: Medaus kokybe

Parašytas: 2018 Kov 30 , 21:57
rimantas000
laimutis rašė:
zalias7 rašė:nu jo stebuklas, praitu metaus medaus lieka o rudens sirupu ne, stebuklai ir tiek :)
Toks čia ir stebuklas. Botaninė kilmė nustatinėjama iš žiedadulkų kiekio ir rūšiaes. Sirupe juk žiedadulkių nebūna. O gal jūs manote atvirkščiai.
todel ir sirupo kiekio nenustato meduje ,beje oficialiai Vokietijoje atrodo leidzia ar tai 15% ar tai 30 % sirupo kiekio meduje ,be to bitems ji perdirbus yra ypac sunku nustatyti kiek tame meduje yra sirupo.Bet skirtingai nuo lietuviu, vokieciai medumi laiko ,jei diastaze yra ne zemesne nei 17 ,o Lietuvoje sis skaicius siekia tik 7.

Re: Medaus kokybe

Parašytas: 2018 Bir 04 , 14:04
Euge
Kažin kokie augalai duoda pavasariniam medui žalsvą atspalvį?
Mano kolegė bičių įsigijo ir jau antras pavasaris kaip išsuka labai saldų šviesų šiek tiek žalsvoko atspalvio medų. Bitės jos darže šalia nedidelio miškelio, vaismedžių aplinkui nėra itin daug, daug blindžių laukuose, bet jos meduvės dar nebuvo uždėtos per jų žydėjimą.

Re: Medaus kokybe

Parašytas: 2018 Bir 04 , 14:26
jonas
Euge rašė:Kažin kokie augalai duoda pavasariniam medui žalsvą atspalvį?
Mano kolegė bičių įsigijo ir jau antras pavasaris kaip išsuka labai saldų šviesų šiek tiek žalsvoko atspalvio medų. Bitės jos darže šalia nedidelio miškelio, vaismedžių aplinkui nėra itin daug, daug blindžių laukuose, bet jos meduvės dar nebuvo uždėtos per jų žydėjimą.
Augalinis ar amarinis lipčius

Re: Medaus kokybe

Parašytas: 2019 Vas 05 , 20:53
Kest
Štai,kaip atrodo pavasarinis medus,priklausomai nuo laikymo sąlygų.Sunku patikėti.
Mažame indelyje esantis,net nebando kristalizuotis.
Kest

Re: Medaus kokybe

Parašytas: 2019 Vas 06 , 07:28
Virzis
Na tai klok Kest, kokia technologinė paslaptis.

Re: Medaus kokybe

Parašytas: 2019 Vas 06 , 08:47
Kest
Jokios paslapties nėra.Pavasarį sugalvojau padaryti indeliuose mix'są ir pavertęs ant šono uždarytus indelius sunešiau į tamsų,vėsų sklepą.Kai išsukau vasaros pradžios medų,galvoju dapilsiu,bet medus net bebuvo pakeitęs konsistensijos.Palikau rudeniui tas pats.Vakar dienos rezultatą matot.Tas plastikiniuose indeliuose ir šviesioje patalpoje, kristalizuotis pradėjo po keletos savaičių.
Tas skystas,kaip vakar suktas.O kvapas!!!
Manau ir Rimantas duotų kokius 9 balus iš 10 ;)
Kest

Re: Medaus kokybe

Parašytas: 2019 Vas 06 , 13:23
Virzis
Paslaptis aiški: tamsa ir vėsa. Ačiū, Kest.

Re: Medaus kokybe

Parašytas: 2019 Vas 06 , 17:58
kirk
Kest - ačiū. Tai super idėja. Kokia maksimali temperatūra rūsyje buvo?

Re: Medaus kokybe

Parašytas: 2019 Vas 06 , 18:07
Kest
kirk rašė:Kest - ačiū. Tai super idėja. Kokia maksimali temperatūra rūsyje buvo?
Dabar greičiausiai kokie +5.Kokia buvo vasarą,nepasakysiu,bet pakankamai vėsus,nes yra po dideliu žemės sluoksniu.Nėra tiesioginio patekimo,tik per sukyklą.
Kest

Re: Medaus kokybe

Parašytas: 2019 Vas 06 , 20:52
moskibots
Man taip yra buvę, kai laikiau stabilioje apie 22 laipsnių temperatūroje nesikristalizavo. O tas kuris buvo vėsiau, bet nepastovioje temperatūroje labai greit susikristalizavo. Pasidariau sau išvadas, kad labai svarbu yra temperatūros svyravimai.

Re: Medaus kokybe

Parašytas: 2019 Vas 07 , 15:40
kirk
Mano rusyje dabar + 2. Per vasarą palapsniui kyla ir rugsėjį būna + 16. Reiks tik išpilstytą medų iškart į rusį patalpint - stebėsiu kaip elgsis. :think:

Re: Medaus kokybe

Parašytas: 2019 Vas 07 , 16:44
dalen
+16 - pati ta temperatūra kristalams auginti. Kai dirbau pramonėje, mūsų kristalizatoriai buvo nustatyti +15-+16 laipsnių temperatūrai.

Re: Medaus kokybe

Parašytas: 2019 Vas 07 , 17:59
kirk
Ačiū, kad perspėjot. O tai iki kokios temperatūros kristalai augti nepradeda?

Re: Medaus kokybe

Parašytas: 2019 Rgp 21 , 12:21
rimantas000
siais metais kaime ( Barteliu km Varenos raj) bites neprinese daug medaus ,nuo birzelio 7 d aviliai ejo i minusa arba "stovejo vietoje"del sausros,tik liepos pradzioje pradejo po truputi sunketi ,bet medus gavosi fantastiskas ,beje juodas kaip antracitas ( ne rudas ,bet juodas ) ,1 litro indelis medaus atrodo jau nepermatomai juodai ,tik pasemus i sauksta matosi tamsiai bordine spalva .Speju ,kad nemazai jame bus lipciaus ,bet ziemojimui jis bus tinkamas .Siais metais vidutines seimos inese apie 30 kg ,( tai cia su pavasariniu,bet pavasarini suvalge per birzelio men) ,todel liko tik vasaros misko medus ,beje kaime ir dabar po truputi ( kelis simtus gramu isinesa,kasdien) .Didesnes seimos intensyviau prinese pavasarinio medaus ,( buvo inesusios daugiau 20-30 kg) ,bet po to padetis issilygino,lyginant su vidutinemis seimomis ir suma sumarum inese max 40-50 kg.Medus irgi gavosi neblogas .Gal kiek ne toks juodas ,bet vistiek labai tamsus ir neblogo skonio.Lyginant su pernai vidutiniskai prinese 10 kg maziau ,bet skonis gavosi geresnis.