Puslapis 110

Medaus kokybės parametrai

StandartinėParašytas: 2008 Geg 14 , 13:15
Admin
Admin
Visgi supratau kad nieko nesuprantu Silly, taigi gal galit pakomentuot.
Pvz: pernai metų mūsų medaus tyrimo reultatai:
Drėgnis% - 17,05
Rūgštingumas. mekv/kg - 19.90
Diastazėss ferm.sk. Gotės vnt. - 39,74

Dregnis - kaip suprantu tai vandens kiekis meduje skaiciuojamas %
Rugštingumas - nelabai suprantu ka rodo šis parametras.
Diastazė - jei gerai pamenu tai turetu but fermentu sugebejimas skaidyt krakmola i cukru -
gal kažka supainiojau Smile Gal galit padėt Question

Re: Medaus kokybės parametrai

StandartinėParašytas: 2009 Vas 11 , 16:26
jaunasjonas
"Pagal medaus fizikinius ir cheminius rodiklius: drėgmės ne daugiau kaip 23 proc., invertuoto cukraus ne mažiau kaip 65 proc., lipčiaus ir mišraus medaus – 60 proc., diastazės skaičius visoms rūšims ne mažesnis kaip 8 Gotės vienetai, bendras rūgštingumas - ne didesnis kaip 40 mekv/kg. Neleidžiama, kad meduje būtų netirpių medžiagų, rūgimo požymių, maisto priedų." Cia citata is http://www.vilniausvsc.lt/gyvenimo_buda ... _medus.htm

Re: Medaus kokybės parametrai

StandartinėParašytas: 2009 Vas 12 , 00:18
Dalius
Su drėgme yra taip. Standartai leidžia 23 proc. Bet praktiškai tai tinka gal tik kažkokiom ypatingom medaus rūšims. Kai kurių rūšių medus jau nuo 20 proc. sluoksniuojasi ir nuo paviršiaus genda, o ir 19 proc.jau nekažin kas. Todėl kas parduoda tokio drėgnumo medų - rizikuoja.
Dar reik žinot, kad medus, kaip ir cukrus, turi savybę labai gerai traukti drėgmę iš oro. Pasimatuokit oro drėgmę patalpoje, kurioje laikot ar sukat medų. Jei rasit 80 ar daugiau proc. tai medų būtina sandariai uždengt iš karto išsukus arba išnešt kur sausiau ir nepalikt meduoto medsukio ilgiau kaip parai. Arba, geriausia, naudokit elektrinius oro sausintuvus (kaina apie 600Lt). Oro drėgmę galima pasimatuot dviem paprastais termometrais sausu ir drėgnu. Pasižiūri koks parodymų skirtumas ir pagal spec. lentelę randi drėgmę. Kam įdomu, galiu aprašyt detaliai. Normali kambario oro drėgmė (55-60 proc.) medaus negadina.
Drėgną medų, jei dėl kažkokių klaidų ar ypatingų aplinkybių tokio turim, galima pataisyt maišant su sausesniu tos pačios rūšies medumi. Arba kokias 3 paras laikant atidengtą žiedadulkių džiovykloje (išėmus tinkliukus ) ir nustačius ne daugiau 32 oC taip, kad ventiliatorius nesmarkiai pūstų į paviršių, ir kas kelias valandas pamaišant. Taip galima sumažint medaus drėgmę kokiais 2 proc.
Medaus drėgmė pagal standartą matuojama refraktometrais (aukcionuose galima rasti už keliasdešimt litų, o šiaip apie 700 Lt). Medui reikia matuoti refrakcijos indeksą nuo 1,475% iki 1,500% bent jau 0,002% tikslumu. Tinka ИРФ-454. Arba, praktiškai galima, pagal lyginamąjį svorį aerometru, kurio matavimo ribos kažkur apie 1400 g/cm2. Abiem atvejais naudojamasi specialiom lentelėm.

Re: Medaus kokybės parametrai

StandartinėParašytas: 2009 Vas 12 , 10:48
vidmantask
Norėčiau bičiulių paklausti, gal kas žino išsireiškimą apie medų "Jalea Real". Priambulė tokia. Man parašė iš Ispanijos, kad taip vadina mano medų. Keletą fasuočių išvežė į Ispaniją ir ten labai patiko lietuviškas medus, prašo vėl. O aš nežinau ką jie taip vadina.

Re: Medaus kokybės parametrai

StandartinėParašytas: 2009 Vas 12 , 11:57
jaunasjonas
.

Re: Medaus kokybės parametrai

StandartinėParašytas: 2009 Vas 12 , 11:57
jaunasjonas
vidmantask rašė:Norėčiau bičiulių paklausti, gal kas žino išsireiškimą apie medų "Jalea Real". Priambulė tokia. Man parašė iš Ispanijos, kad taip vadina mano medų. Keletą fasuočių išvežė į Ispaniją ir ten labai patiko lietuviškas medus, prašo vėl. O aš nežinau ką jie taip vadina.

Manau visazinis interentas tikrai turetu pagelbet ;) Kiek man pavyko suzinot, tai kazkas susije su pieneliu, naturalumu ir tikrumu. Zodziu, tai labiau komplimentas :)

Re: Medaus kokybės parametrai

StandartinėParašytas: 2009 Vas 12 , 19:57
Austeja2
vidmantask rašė:Norėčiau bičiulių paklausti, gal kas žino išsireiškimą apie medų "Jalea Real". Priambulė tokia. Man parašė iš Ispanijos, kad taip vadina mano medų. Keletą fasuočių išvežė į Ispaniją ir ten labai patiko lietuviškas medus, prašo vėl. O aš nežinau ką jie taip vadina.

Ispanų kalboje "Jalea Real" reiškia bičių pienelį. Angliškai irgi panašiai - "Royal Jelly". Matyt tai buvo klausimas apie šį produktą, ne apibūdinimas medaus. Ispaniškai medus "Miel"

Re: Medaus kokybės parametrai

StandartinėParašytas: 2009 Lie 27 , 13:42
Vale1111
Bičiuliai iškilo problemėlė, pardaviau pirmo pavasarinio medaus, ir buvau nemaloniai nustebinta kai mano medu įvardino pirkėjas kaip "nestandartinį" nes per greitai sukietėjo - susicukravo,o pirkėjui kažkokio ekokoginio ūkio bitininkas paaiškino, kad taip atsitiko todėl kad medus yra nestandartinis t.y. jame pridėta cukraus kitaip jis nebutu "taip greit" per pusantro mėnesio susicukravęs. Įdomu butu sužynoti Jūsų patyrusių specų nuomonę. Ir dar negi taip klydau manydama, kad greitas medaus susicukravimas tai kokybės rodiklis o ne pridėto cukraus ar kažkokių kitų priedų pasekmė.

Re: Medaus kokybės parametrai

StandartinėParašytas: 2009 Lie 27 , 13:55
plikas
Tokiems specams aš daugiau medaus "nebeturiu". Pavasarinis jau koryje smarkiai tirštėja, nors būna įvairiai:vieno sukimo pavasarinis tik dabar pradėjo.Tai praktika, kurios dar nedaug :dontknow:
Palaukime labiau patyrusių :good:

Re: Medaus kokybės parametrai

StandartinėParašytas: 2009 Lie 27 , 13:59
raamzis
pas mane pavasarinis medus susikristalizuoja,susicukruoja -vengiu as to zodzio,per dvi savaites.taip kad apie pusantro menesio nera ne kalbos.Cia kalba eina apie pavasarini medu.

Re: Medaus kokybės parametrai

StandartinėParašytas: 2009 Lie 27 , 14:53
Sergijus
:wasntme:

Re: Medaus kokybės parametrai

StandartinėParašytas: 2009 Lie 27 , 15:01
vinipux
Vale1111 rašė:Bičiuliai iškilo problemėlė, pardaviau pirmo pavasarinio medaus, ir buvau nemaloniai nustebinta kai mano medu įvardino pirkėjas kaip "nestandartinį" nes per greitai sukietėjo - susicukravo,o pirkėjui kažkokio ekokoginio ūkio bitininkas paaiškino, kad taip atsitiko todėl kad medus yra nestandartinis t.y. jame pridėta cukraus kitaip jis nebutu "taip greit" per pusantro mėnesio susicukravęs. Įdomu butu sužynoti Jūsų patyrusių specų nuomonę. Ir dar negi taip klydau manydama, kad greitas medaus susicukravimas tai kokybės rodiklis o ne pridėto cukraus ar kažkokių kitų priedų pasekmė.

kaip dainuoja Vytautas Babravičius ''každi čiuvak-Bethoven'',labai taikli Pliko pastaba--''tokiems specams medaus neturiu''

Re: Medaus kokybės parametrai

StandartinėParašytas: 2009 Lie 27 , 21:18
Med
Tai gal tas pavasarinis medus koks rapsinis ,kad taip greit kristalizuojasi.Ir dar koriuose. Normalus pavasarinis medus nesikristalizuoja gan ilgai. Medaus kietejimo procesa pagreitint gali nebent issukus medu nuo praeitu metu neplautame medsukyje ar ispilscius i tara su susikristalizavusio medaus likuciais. Netgi literaturoje aptinkama rekomendaciju palikt pavasarini medu biciu ziemojimui.Taip kad pavasarinis medus surinktas ne is krizmaziedziu (rapsai,garstukai,garstycios,kopustu seklojai) nepasizymi greita kristalizacija todel nereikia klijuot vieno lipduko visam pavasariniam medui.

Re: Medaus kokybės parametrai

StandartinėParašytas: 2009 Lie 27 , 23:00
kice
Med, nefantazuok..
antra karta imant medu visas pirmas medus, kurio neisemiau, nes neuzakiuotas buvo, buvo graziai susicukraves.. O avilyje juk idealios sdalygos medui laikyti.. Ir medsukiu plauti nereikia..
Rapsinio medaus net maciusi pas save nesu..

Re: Medaus kokybės parametrai

StandartinėParašytas: 2009 Lie 27 , 23:46
Audrunas
Rapsu medus kristalizuojasi per kelias dienas,kiaulpieniu taip pat greitai,visas medus,kurio sudetyje vyrauja gliukoze(ji sudaro kristalus)greitai kristalizuojasi.Medus,kurio sudetyje vyrauja fruktoze,sacharoze kristalizuojasi leciau arba visai nesikristalizuoja(akaciju,kai kuriu rusiu lipcius).
Pas mus vis dar daug specialistu,ypac pagyvenusiu bitininku,kuriu pagrindinis argumentas aiskinant kitu bitininku darba tai,kad jie maitina bites cukrum ir tokiu budu uzdirba labai dideli pelna,o pirkti reiketu tik pas ji,nes visi kiti tai vagys ir sukciai ir melagiai!!!Net Lietuvos bitininke esu skaites panasiu nesamoniu,kad girdi pagrindinis Lietuvos bitininku konkurentas-iveztinis medus,kad pasitaiko zmoniu kurie vazineja po laukus su spietinem ir vagia skraidancias bites :lol: ,beje,kokiu budu nezinoma :lol:

Re: Medaus kokybės parametrai

StandartinėParašytas: 2009 Lie 27 , 23:49
jonas
Šiiais metais ,nors vasara šlapia kiek tikrinau medų drėgnumas svyruoja 16-18 %

Re: Medaus kokybės parametrai

StandartinėParašytas: 2009 Lie 27 , 23:51
Audrunas
Slapia vasara,bet medaus derlinga.

Re: Medaus kokybės parametrai

StandartinėParašytas: 2009 Lie 28 , 07:44
Med
kice rašė:Med, nefantazuok..
antra karta imant medu visas pirmas medus, kurio neisemiau, nes neuzakiuotas buvo, buvo graziai susicukraves.. O avilyje juk idealios sdalygos medui laikyti.. Ir medsukiu plauti nereikia..
Rapsinio medaus net maciusi pas save nesu..


Viskas priklauso is ko surinktas pavasarinis medus. Kazna kodel pas mane jis niekada nesicukruoja koriuose?Iki siol dar yra nesuktas pavasarinis kai kuriose seimose, nes pavasari uzdejau per daug meduviu,del ko atsalus orams bites nepajege del per didelio lizdo pribrandint medu iki kondicijos.
Rapsinio medaus gal ir nesi maciusi, bet gal matei kur aplink pavasari zydincio zieminio rapso, ar apleistu grudiniu kulturu lauku, kuriuos ypatingai megsta sveres? Pakruojis tai ne Trakai ir jame zemes ukis kol kas dar yra aktyvus.
Pati atsakai ir i klausima kodel issuktas medus greit kristalizuojasi :"medsukiu plauti nereikia". Nereikia jei nori, kad isplilstytas medus greit kristalizuotusi. Be to tai pasiekt galima ir i skysta medu pridejus praeitu metu susikristalizavusio medaus.

Re: Medaus kokybės parametrai

StandartinėParašytas: 2009 Lie 28 , 10:15
Vale1111
Ačiū, kad atsiliepėte ir padėjote atsakyti į man labai svarbų klausimą. Nors atrodo ir nemažai skaičiau apie medaus kokybę, bet kada susidūriau su priekaištais pasimečiau, vadinasi reikia užsiauginti "storesnę odą". :wasntme:

Re: Medaus kokybės parametrai

StandartinėParašytas: 2009 Lie 28 , 10:22
Vale1111
Be kita ko medsukį labai kruopščiai plaunu po kiekvieno medaus sukimo verdančiu vandeniu, džiovinu saulėje. Juk tai pagrindas medaus švarumui palaikyti, kaip galima jo neplauti ir dar nuo praėjusių metų :dontknow: