Puslapis 810

Re: Skystas medus

StandartinėParašytas: 2013 Rgs 03 , 07:58
Rimas007
dumblys rašė:
vilona rašė:Šiandien apie mano medų pasakė, kad jis per saldus. Tai dabar galvoju ar tikrai medus skiriasi savo saldumu. Ką manot?


Meduje dominuoja gliukoze ir fruktozė, bet, priklausomai nuo nektaro kilmės, šių monosacharidų santykis gali skirtis (ir gana smarkiai). Gliukozės saldumo indeksas yra - 74, o fruktozės -173 (kai cukraus (sacharozės) - 100).
Jei jūsų meduje fruktozės yra ženkliai daugiau nei gliukozės - jūsų medus saldesnis. Jei meduje dominuoja fruktozė - jis ilgiau nesikristalizuoja. Tuo tarpu, jei dominuoja gliukozė - medus kristalizuojasi greičiau.


Jei neklystu,fruktozę organizmas įsisavina lengviau ir yra naudingiausia iš visų cukrų,ar kaip?

Re: Skystas medus

StandartinėParašytas: 2013 Rgs 03 , 10:09
aivarasbakanas
nei vienas ir cukrų organizmui nereikalingas žiūrint per sveikos mitybos prizmę.

Re: Skystas medus

StandartinėParašytas: 2013 Rgs 03 , 21:08
Psilas
Neturiu zurnalo po ranka, bet zinute buvo idomi: kad organizmas lasteliu lygyje sunaudoja fruktoze, o gliukoze virskinama sunkiau, didesni (nepanaudoti) kiekiai kaupiasi artai kepenyse, ar kitur nutukina ta organa ir blogina jo veikla.

Re: Skystas medus

StandartinėParašytas: 2013 Rgs 04 , 09:31
aivarasbakanas
čia jau visiškas offtopicas. reiktų temos "medus ir sveika mityba" :)
bet yra atvirkščiai negu jūs sakote:
1. gliukozė keliauja tiesiai į ląstelę (Krebso ciklas) ir perdirbama iš karto į ATP (energiją) reikalingą organizmui
2. fruktozė pirmiausiai perdirbama į riebalus (trigliceridus), ir tik po to gali būti panaudojama energijai gauti.
(bet kuriuo atveju bet kuris cukrus organizme daro tą patį efektą kaip ant malkų pečiuje užpylus stiklinę benzino, todėl net ir medumi reikia mėgautis atsakingai ir nevalgyti kilogramais)

Re: Skystas medus

StandartinėParašytas: 2013 Rgs 04 , 17:19
Rimas007
aivarasbakanas rašė:čia jau visiškas offtopicas. reiktų temos "medus ir sveika mityba" :)
bet yra atvirkščiai negu jūs sakote:
1. gliukozė keliauja tiesiai į ląstelę (Krebso ciklas) ir perdirbama iš karto į ATP (energiją) reikalingą organizmui
2. fruktozė pirmiausiai perdirbama į riebalus (trigliceridus), ir tik po to gali būti panaudojama energijai gauti.
(bet kuriuo atveju bet kuris cukrus organizme daro tą patį efektą kaip ant malkų pečiuje užpylus stiklinę benzino, todėl net ir medumi reikia mėgautis atsakingai ir nevalgyti kilogramais)


Dėkui už paaiškinimą,nebuvau tą dieną ,kai ėjome tą temą ,biochemijos pamokoje :)

Re: Skystas medus

StandartinėParašytas: 2013 Rgs 04 , 22:24
kice
Jo, ruko zmones, alkoholi geria, bet va medaus nevalgo kilogramais- mat sveikatai kenkia :lol:

Re: Skystas medus

StandartinėParašytas: 2013 Rgs 04 , 23:38
vinipux
pasirodo ant medaus etikečių reikia smulkiom raidelėm užrašyti - " Maisto ministerija įspeja- medaus valgymas labai kenkia Jūsų sveikatai". O ant "kulturkos'" sienos didžiulis plakatas - "Bites laikai- save žudai"

Re: Skystas medus

StandartinėParašytas: 2013 Rgs 05 , 10:09
aivarasbakanas
kaip ten sako - gyvent irgi kenkia :D
visada reikia žinoti ką su kuo lygini. jei medų lygini su cigarečių dūmais tai viena, jei medų lygini su pvz pomidorais tai kita. Dar klausimas ką iš to lyginimo nori sužinoti.

Medus neskaitant kad yra sudarytas iš cukrų, savo sudėtyje turi labai daug papildomų medžiagų - ir vitaminų, ir mineralų gaunamų iš žiedų, ir dar visko kas lieka perdirbant bitėms jį. Dėl to jis ir vertinamas. Bet jei padauginsi, tai žala sukelta cukraus, bus didesnė nei nauda tų papildomų medžiagų.

Kita vertus jei šeimoje žmonės naudoja ar taip ar taip cukrų, rafinuotą, tai bus DAUG sveikiau jei jį pakeis medumi. Ir jei vaikai vietoj čiulpinukų sučiulps medaus šaukštą (bet ne iš medaus padarytą čiulpinuką, kuris kaitinant ir verdant daromas)

vsio tyliu :) tikiuosi mano poziciją supratot (neisiu ant kultūrkės rašyt tų šūkių kuriuos minit) :D

Re: Skystas medus

StandartinėParašytas: 2013 Rgs 05 , 13:19
vinipux
Jūsų poziciją supratom ir jai nepritarti tikrai negalima. Ir tylėti visai nereikia :beer:
Kulturkos siena- palyginimui su masine reklamos ar antireklamos psichoze. Kas gali pasakyti ,kiek sumažėjo rūkymas , nuo užrašo ant cigarečių apie tabako kenksmingumą? veikiau atvirksčiai.
O reziume toks- viskas sveika ir naudinga vartojant "su protu"- ir lašas "arielkos"ir dūmas ,jau nekalbant apie laimingą kaimynę :)

Re: Abato Varre avilys

StandartinėParašytas: 2013 Spa 03 , 12:55
greitabite
Ansksciau beskaitinedams foruma galejau suvalgyti puslitriuka medaus ,o dabar kelis gerus saukstus suvalgius jauti aitruma burnoje gera pusvalandi.quote]
Atsargiau, su tokiomis medaus dozėmis gali susideginti kasą. Gal no vieno karto ir nieko, bet kiekvieną kartą prisėdus prie forumo, tai tikrai pavojinga. po 30 gramų, jeigu kasdien ir užsigeriant. KArtais galima suvalgyti ir daug, bet tik kartais. VAikams iki 4 metų medaus iš viso negalima. Saugokite savo kasą.

O kopti medų galima savo nuožiūra. Aš kopiu dažniau, kad gaučiau monoflorinio medaus. Kopiant dūmų geriau iš viso vengti. Šiemet su minimeduve išbandžiau naują būdą: pakreipi korpusą ant šono ir per 20 minučių bitės pačios išeina į lizdą be dūmų. Tik reikia taip daryti medunešio metu ir arti saulės laidos, kad vagiliavimas nekiltų. Nežinau ar su Bakfastu ir Kaukaziškomis taip galima, bet su VŽK mišrūnėmis, tai veikia.

Re: Abato Varre avilys

StandartinėParašytas: 2013 Spa 03 , 21:13
zalias7
greitabite rašė:......
Atsargiau, su tokiomis medaus dozėmis gali susideginti kasą. Gal no vieno karto ir nieko, bet kiekvieną kartą prisėdus prie forumo, tai tikrai pavojinga. po 30 gramų, jeigu kasdien ir užsigeriant. KArtais galima suvalgyti ir daug, bet tik kartais. VAikams iki 4 metų medaus iš viso negalima. Saugokite savo kasą.
......


Galima butu nuorodas i saltini is kur tokia informacija ?

Re: Abato Varre avilys

StandartinėParašytas: 2013 Spa 03 , 22:03
karabas

Re: Abato Varre avilys

StandartinėParašytas: 2013 Spa 04 , 09:41
aivarasbakanas
jei jau būti tiksliems, tai ne medus papjauna kasą, o cukrus esantis jame, ir bet kokio cukraus daug valgant - "sudeginsi kasą" kaip sakot :) ir visai nesvarbu kokia forma tas cukrus bus - ar medaus, ar saldžių vaisių pavidalu , ar rafinuoto cukraus, ar cococolos ir pan ...

nes kai žmogus užvalgo cukraus, jo kiekis kraujyje pakyla (o ten jo neturi būti daugiau negu šaukštelis arbatinis jei perskaičiuoti), kasa automatiškai turi gaminti insuliną, kuris <čia daug nesiplėsiu ir praleisiu daug procesų kas ten vyskta> padeda iš cukraus pertekliaus padaryti riebalus ir juos saugiai supakuoti "gelbėjimosi rato" zonoje :) ateičiai, tam reikalui jei užeitų badas.
o jei kasa dėl cukraus pastoviai yra "alinama" ir insulino kiekiai pastoviai gaminami, ląstelės pasidaro nejautrios insulinui, todėl pradeda kilti gliukozės kiekis kraujyje, ir žmogus išgirsta diagnozę - diabetas. va čia ta vieta kada "perdega kasa" taip ūkiškai supaprastinus :)

Re: Abato Varre avilys

StandartinėParašytas: 2013 Spa 04 , 09:44
zalias7

Re: Abato Varre avilys

StandartinėParašytas: 2013 Spa 04 , 12:45
greitabite
zalias7 rašė:Kelis straipsnius perziurejau, daugiau neturiu laiko, durk pirstu pvz. kur parasyta, kad vaikams ik 4 metu negalima medaus ?

Šituose straipsniuose nėra paraštyta, bet to kas parašyta užtenka suprasti, kad besiformuojančiam organizmui šviežias medus gali būti žalingas. Šiaip skaičiau prieš daugiau nei 20 metų ir atsimenu. Bijau suklaidinti ir nusiųsti ne tuo adresu. Nori tikėk, nenori netikėk. Savo vaikams iki 4 metų nedaviau.

Re: Abato Varre avilys

StandartinėParašytas: 2013 Spa 04 , 15:07
kice
aivarasbakanas rašė:jei jau būti tiksliems, tai ne medus papjauna kasą, o cukrus esantis jame, ir bet kokio cukraus daug valgant - "sudeginsi kasą" kaip sakot :) ir visai nesvarbu kokia forma tas cukrus bus - ar medaus, ar saldžių vaisių pavidalu , ar rafinuoto cukraus, ar cococolos ir pan ...

nes kai žmogus užvalgo cukraus, jo kiekis kraujyje pakyla (o ten jo neturi būti daugiau negu šaukštelis arbatinis jei perskaičiuoti), kasa automatiškai turi gaminti insuliną, kuris <čia daug nesiplėsiu ir praleisiu daug procesų kas ten vyskta> padeda iš cukraus pertekliaus padaryti riebalus ir juos saugiai supakuoti "gelbėjimosi rato" zonoje :) ateičiai, tam reikalui jei užeitų badas.
o jei kasa dėl cukraus pastoviai yra "alinama" ir insulino kiekiai pastoviai gaminami, ląstelės pasidaro nejautrios insulinui, todėl pradeda kilti gliukozės kiekis kraujyje, ir žmogus išgirsta diagnozę - diabetas. va čia ta vieta kada "perdega kasa" taip ūkiškai supaprastinus :)


jei valgai miltinius patiekalus, jei valgai konditerinius gaminius - tai medus tik lasas juroje.. Baltu miltu patiekalai yra peilis kasai, o ne saukstasm medaus per diena :)

Re: Abato Varre avilys

StandartinėParašytas: 2013 Spa 04 , 16:10
Romas3
kice rašė:Baltu miltu patiekalai yra peilis kasai, o ne saukstasm medaus per diena :)


Aš jau 20 metų valgau po porą šaukštų medaus per dieną. Ir dar tikiuosiu suvalgyti ne vieną kilogramą. Tiesa,kiti saldumynai nelabai imponuoja.

Re: Abato Varre avilys

StandartinėParašytas: 2013 Spa 06 , 19:46
zalias7
greitabite rašė:
zalias7 rašė:Kelis straipsnius perziurejau, daugiau neturiu laiko, durk pirstu pvz. kur parasyta, kad vaikams ik 4 metu negalima medaus ?

Šituose straipsniuose nėra paraštyta, bet to kas parašyta užtenka suprasti, kad besiformuojančiam organizmui šviežias medus gali būti žalingas. Šiaip skaičiau prieš daugiau nei 20 metų ir atsimenu. Bijau suklaidinti ir nusiųsti ne tuo adresu. Nori tikėk, nenori netikėk. Savo vaikams iki 4 metų nedaviau.


Tai kam pateiki pletkus kaip fakta kur girdejai pries 20 metu ? . Kad ilgai neieskot paziurek "Люди и пчелы" http://www.youtube.com/watch?v=esiWG85wIdg (ten dar 2 dalis yra) rusu bitininku vadas ka sneka ir siaip grazus filmas. Kaskur dar buvo , kad rekomenduoja maitinanciom motinom speneli pries maitinant medum patepti ir t.t.

Buvo toks protingas zmogus Seneka ir pasake jos protingus tokius zodzius: Kaip pasaulyje butu tylu, jei visi sneketu tik tai ka zino.........

Re: Abato Varre avilys

StandartinėParašytas: 2013 Spa 07 , 02:42
rimantas000
greitabite rašė:Ansksciau beskaitinedams foruma galejau suvalgyti puslitriuka medaus ,o dabar kelis gerus saukstus suvalgius jauti aitruma burnoje gera pusvalandi.quote]
Atsargiau, su tokiomis medaus dozėmis gali susideginti kasą. Gal no vieno karto ir nieko, bet kiekvieną kartą prisėdus prie forumo, tai tikrai pavojinga. po 30 gramų, jeigu kasdien ir užsigeriant. KArtais galima suvalgyti ir daug, bet tik kartais. VAikams iki 4 metų medaus iš viso negalima. Saugokite savo kasą.

O kopti medų galima savo nuožiūra. Aš kopiu dažniau, kad gaučiau monoflorinio medaus.


Kad organizmas normaliai funkcionuotų, jam būtinos yra aminorūgštys – organizmo statybinė medžiaga. Iš aminorūgščių statomos ne tik ląstelės, bet sintetinami ir fermentai, hormonai. Baltymai yra organizmo gyvybės pagrindas, o baltymų pagrindas – aminorūgštys. Kiekvienas baltymas organizme yra unikalus ir negali būti jokiu kitu pakeistas. Tik dėka aminorūgščių derinių įvairovės mes organizme turime visą eilę skirtingų audinių. Ląsteles ir audinius diferencijuoja būtent baltyminės molekulės ir todėl organizmui nuolat reikia statybinės žaliavos – aminorūgščių.

Dalį aminorūgščių organizmas moka pasigaminti pats, o dalį reikia būtinai duoti jam iš aplinkos. Aplinka yra ne tik tai, kas yra organizmo išorėje, bet ir žarnyno turinys, kuris nuolat kinta – net ir žarnyne jį nuolat keičia žarnyno mikroflora. Sveiko organizmo būtina sąlyga – visų aminorūgščių subalansuotas santykis maiste. Žodis maiste nereiškia lėkštėje, maiste – tai žarnyno turinyje. ir visai nesvarbu iš kur į jį paklius aminorūgštys – iš išorės ar bus susintetintos žarnyno mikrofloros. Jei nors vienos aminorūgšties truks, organizmas negalės normaliai sintetinti visų medžiagų, kurių jam reikia pilnavertei gyvybei palaikyti.

Nepakeičiamos aminorūgštys yra tik gyvulinės kilmės baltymuose. Gamta, norėdama mus apdrausti nuo to varianto, kai ilgą laiką su maistu negauname nepakeičiamų aminorūgščių, sukūrė mumyse organą – storąją žarną, kurioje nepakeičiamas aminorūgštis mes gauname iš ten gyvenančios mikrofloros. Ji, vartodama dalį į žarnyną patenkančių maisto medžiagų, pagamina mums aminorūgštis ir kai kuriuos vitaminus – klasikinis gamtoje egzistuojančios simbiozės pavyzdys. Tai papildomas arba net atsarginis mitybos variantas, kai aplinkoje tinkamų aminorūgščių nėra.

Sveiko žarnyno mikroflora pasižymi kancerolitiškumu (sugeba virškinti vėžines ląsteles). Daugelio sveikatos problemų pradžia slypi žarnyne, jo mikrofloros sudėtyje. Įsivaizduokite kas atsitiks, jei storąją žarną pašalinsime arba kaip nors kitaip pažeisime (chemoterapija, radiacija, antibiotikais – šiuolaikinės medicinos klasika), o žmogus, ėmęs „sveikai“ maitintis, ims dar nevalgyti ir gyvulinių baltymų. Pradžioje invalidumas garantuotas, o jei nebus atstatyta žarnyno veikla – netolimoje ateityje ir mirtis.

Dabar, ypač jaunimo tarpe, darosi madinga tapti vegetaru. Dažniausia tokie posūkiai mityboje pasibaigia liūdnai – tais atvejais, kai žarnyne gyvena patologinė mikroflora, o nepakeičiamų aminorūgščių su maistu nebeduodama. Gali būti ir atvirkščias variantas – vartojamas labai perdirbtas gyvulinės kilmės maistas, kuriame aminorūgštys suirę, o maisto žarnyno mikroflorai (ląstelienos) duodama per mažai. Abiem atvejais organizme formuojasi aminorūgščių deficitas.

Kuo jis pavojingas? Tuo, kad visų pirma ima nykti organizmo raumenys – jie intensyviau deginami siekiant papildyti trūkstamomis aminorūgštimis organizmo biocheminius procesus. O nykstant raumenims toliau pasileidžia visa problemų grandinė – dyla sąnariai, kenčia stuburas, išsiderina VNS.

Tačiau pati didžiausia bėda prasideda ląstelėje – ji negali pastatyti specifinio baltyminio karkaso, nuo kurio ląstelėje priklauso vandens poliarizavimas – teisingas vandens molekulių orientavimas, o kartu ir visa ląstelės turinio cheminė sudėtis.



Kad organizmas normaliai funkcionuotų, jam būtinos yra aminorūgštys – organizmo statybinė medžiaga. Iš aminorūgščių statomos ne tik ląstelės, bet sintetinami ir fermentai, hormonai. Baltymai yra organizmo gyvybės pagrindas, o baltymų pagrindas – aminorūgštys. Kiekvienas baltymas organizme yra unikalus ir negali būti jokiu kitu pakeistas. Tik dėka aminorūgščių derinių įvairovės mes organizme turime visą eilę skirtingų audinių. Ląsteles ir audinius diferencijuoja būtent baltyminės molekulės ir todėl organizmui nuolat reikia statybinės žaliavos – aminorūgščių.

Dalį aminorūgščių organizmas moka pasigaminti pats, o dalį reikia būtinai duoti jam iš aplinkos. Aplinka yra ne tik tai, kas yra organizmo išorėje, bet ir žarnyno turinys, kuris nuolat kinta – net ir žarnyne jį nuolat keičia žarnyno mikroflora. Sveiko organizmo būtina sąlyga – visų aminorūgščių subalansuotas santykis maiste. Žodis maiste nereiškia lėkštėje, maiste – tai žarnyno turinyje. ir visai nesvarbu iš kur į jį paklius aminorūgštys – iš išorės ar bus susintetintos žarnyno mikrofloros. Jei nors vienos aminorūgšties truks, organizmas negalės normaliai sintetinti visų medžiagų, kurių jam reikia pilnavertei gyvybei palaikyti.

Nepakeičiamos aminorūgštys yra tik gyvulinės kilmės baltymuose. Gamta, norėdama mus apdrausti nuo to varianto, kai ilgą laiką su maistu negauname nepakeičiamų aminorūgščių, sukūrė mumyse organą – storąją žarną, kurioje nepakeičiamas aminorūgštis mes gauname iš ten gyvenančios mikrofloros. Ji, vartodama dalį į žarnyną patenkančių maisto medžiagų, pagamina mums aminorūgštis ir kai kuriuos vitaminus – klasikinis gamtoje egzistuojančios simbiozės pavyzdys. Tai papildomas arba net atsarginis mitybos variantas, kai aplinkoje tinkamų aminorūgščių nėra.

Sveiko žarnyno mikroflora pasižymi kancerolitiškumu (sugeba virškinti vėžines ląsteles). Daugelio sveikatos problemų pradžia slypi žarnyne, jo mikrofloros sudėtyje. Įsivaizduokite kas atsitiks, jei storąją žarną pašalinsime arba kaip nors kitaip pažeisime (chemoterapija, radiacija, antibiotikais – šiuolaikinės medicinos klasika), o žmogus, ėmęs „sveikai“ maitintis, ims dar nevalgyti ir gyvulinių baltymų. Pradžioje invalidumas garantuotas, o jei nebus atstatyta žarnyno veikla – netolimoje ateityje ir mirtis.

Dabar, ypač jaunimo tarpe, darosi madinga tapti vegetaru. Dažniausia tokie posūkiai mityboje pasibaigia liūdnai – tais atvejais, kai žarnyne gyvena patologinė mikroflora, o nepakeičiamų aminorūgščių su maistu nebeduodama. Gali būti ir atvirkščias variantas – vartojamas labai perdirbtas gyvulinės kilmės maistas, kuriame aminorūgštys suirę, o maisto žarnyno mikroflorai (ląstelienos) duodama per mažai. Abiem atvejais organizme formuojasi aminorūgščių deficitas.

Kuo jis pavojingas? Tuo, kad visų pirma ima nykti organizmo raumenys – jie intensyviau deginami siekiant papildyti trūkstamomis aminorūgštimis organizmo biocheminius procesus. O nykstant raumenims toliau pasileidžia visa problemų grandinė – dyla sąnariai, kenčia stuburas, išsiderina VNS.

Tačiau pati didžiausia bėda prasideda ląstelėje – ji negali pastatyti specifinio baltyminio karkaso, nuo kurio ląstelėje priklauso vandens poliarizavimas – teisingas vandens molekulių orientavimas, o kartu ir visa ląstelės turinio cheminė sudėtis.

Cia dalis pamokslo,kuri nukopijavau,kas del diabeto ,galima sakyti visi mes esame diabetikai ,bet pagal daktarus diabetikai yra tie kurie patiria priepolius,(>Sveiko žmogaus glikemija 3,33 – 5,55 mmol/l),kiek teko skaityti protingu mokslininku nuomone,kasos darbo sutrikimai yra daugiau genetiskai apspresti ,o ne del to ar mes daug medaus valgome ar ne .O antikuniu ,kurie ardo kasos lasteles atsiradima daugiau lemia isbalansuoto maisto vartojimas ( pvz valgome duona ar bulves(krakmolas) su mesa(baltymai+ riebalai),vieni virskinami rugscioje terpeje ,kiti sarmineje+sildome maista mikrobangineje krosneleje(sutrinkdoma vandens molekuliu teisinga poliarizacija),poveikis nera momentinis, bet su laiku i kapus nuvaro).
Siaip Jonas Krikstytojas valge tik laukiniu biciu medu ir skerius ir Biblijoje nerasoma ,kad jis turejo kokiu nors negalavimu.Siaip organizmui yra pavojingi rafinuoti cukrus ,be to monoflorinio medaus is vis nepatarciau vartoti ,tai kelias i organizmo isbalansavima,poliflorinis medus yra saugesnis.Gal kas jau yra skaites Delfyje zinute ,apie tai ,kad net vaisiu isspaustos sultys tampa zalingos, del to ,kad atskiriamas minkstimas,minkstime yra medziagu, kurios neutralizuoja zalingas medziagas, esancias paciose sultyse.
ilgas postas gavosi :shame:

Re: Abato Varre avilys

StandartinėParašytas: 2013 Spa 07 , 11:05
aivarasbakanas
apie kasą ir cukrų jau čia offtopicas visiškas, bet kam apie amino rūgštis reikėjo paskaitą copy-paste čia, tai visai nesupratau ...